2006-05-10

Åsiktsförbud

Skolverket ger nu Ytterbyskolan i Kungälv sitt stöd för att den underkänt elever med nazistiska och rasistiska åsikter i ämnet samhällskunskap. Man säger att det inte handlar om elevernas åsikter, utan om deras "bristande kunskaper i att kunna tillämpa ett demokratiskt arbetssätt".

Först standardinvändning 1A: Men kommunister, brunvänster, AFA-anhängare, reclaimare och militanta djurrättsaktivister då? Anses de kunna tillämpa ett demokratiskt arbetssätt?

Sedan en något praktiskt invändning: Skall valpar i tonåren, som inte fattar något, straffas resten av livet genom att de får ofullständiga betyg - bara för att de hyste en korkad åsikt när de gick i grundskolan?

Det hela är skruvat. Det är inte åsikterna vi förbjuder, säger skolan och Skolverket. Man "bara" vägrar att ge de elever som har de aktuella åsikterna betyg. Detta är hårklyveri av DDR-klass. Och det är ett sätt att försöka ducka från ansvar samtidigt som man skjuter åsikts- och yttrandefriheten i sank.

Dessutom kapitulerar man för de aktuella åsikterna när man förbjuder dem istället för att bemöta dem. Här skapas martyrer. Och här byggs en egotrippad uppfattning, i mörkerkretsar, om att samhället inte skulle "klara av" att ta en debatt i frågan.

Det var illa nog att skolledningen kom med detta tilltag. Nu har den fått stöd av en statlig myndighet - och det är betydligt allvarligare.

Om Skolverkets uppfattning får stå sig - då är det fritt fram för staten att genom repression förbjuda vilka åsikter den vill!


Läs mer...

3 kommentarer:

  1. "Om Skolverkets uppfattning får stå sig - då är det fritt fram för staten att genom repression förbjuda vilka åsikter den vill!"
    -: Just det! Det går fort nu mot branten.
    Dessutom tror jag att nästa steg i frågan inte blir att förbjuda en åsikt utan tvärtom avkräva vårat åsiktsstöd.
    Nej, va dum jag var nu..det finns ju redan ( facket, sv. för invandrare, arbetsförmedlingen, systembolaget, Muhammedbilder, sjukvård o.s.v )

    SvaraRadera
  2. Undrar när liberaler räknas inkapabla till demokratiska arbetssätt, med motivationen att de inte är för en demokratisk ekonomi.

    SvaraRadera
  3. "bristande kunskaper i att kunna tillämpa ett demokratiskt arbetssätt"

    What? Är inte en av grundförutsättningarna för s.k. "demokrati" åsiktsfrihet? Kanske inte i dagens värld, förvriden av vänstertjafs.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.