2007-03-23

Wallström blir parlamentssak!

Japp, där satt den!

Margot Wallströms uppdrag – i den grupp som skall utforma socialdemokraternas utrikes- och EU-politik, samt plattform för EU-valet 2009 – blir nu en EU-Parlamentsfråga!

Det är britten Gerard Batten, UK Independence Party (UKIP), som ställer följande frågor till kommisionens ordförande José Manuel Barroso...

  1. Stämmer uppgifterna om Margot Wallströms uppdrag?
  2. Hur går detta i så fall ihop med de regler kommissionärerna underställer sig när de tillträder?
  3. Finns det, som Ms Wallström påstår, andra kommissionärer som är partipolitiskt aktiva? Om så är fallet vilka och på vilket sätt?
  4. Om svaret på fråga tre är ja, vilka åtgärder tänker kommissionen vidta för att försäkra sig om att kommissionärerna lever upp till sina åtaganden om att endast agera i EU:s intresse under sina mandatperioder? Eller kan det anses att arbete med att propagera för EU på nationella partipolitiska aktiviteter är i enlighet med detta åtagande?

Kanske inte den mest vattentätt formulerade frågan, men gott nog.

Nu är frågan alltså uppe på formell nivå.

Synd bara att ingen av de svenska borgerliga EU-Parlamentarikerna var lika mycket på hugget som UKIP.

Om kommissionärernas tjänsteed och uppförandekod alls betyder något, då måste Wallström få kritik för sitt partipolitiska uppdrag. Och hon måste välja mellan att vara EU-kommissionär eller socialdemokratisk partigängare.

Tidigare poster:
Därför är Wallströms uppdrag olämpligt.
EU-kommissionärernas tjänsteed.
EU-kommissionärernas uppförandekod.

9 kommentarer:

  1. Några enkla förhållningsregler.
    Slå inte vad, på någon bar, i helgen, om att det kommer att föranleda till någon form av reprimand.
    OK!

    Förvänta dej inte att svensk press kommer andas om det, om det, inte rullat på CNN eller nåt, i minst två dagar.

    Om någon av de svenska EU-Parlamentarikerna skulle försöka kompromettera ”snälla” Margot, genom att påpeka det uppenbara..
    Sätt på en tröja, utifrån devisen: When Hell Freezes Over…

    SvaraRadera
  2. Vad bra!

    Nån har gjort en anmälan till storebror.

    SvaraRadera
  3. Var kan man läsa om detta i en tredjepartskälla? Eller ännu hellre, ett dokument från EU!

    SvaraRadera
  4. Du får nog be UKIP om en kopia.

    Eller om du mailar mig privat, kan jag sända den kopia jag har fått.

    SvaraRadera
  5. Micke:

    Lillebror!

    Skilj på när makten övervakar medborgarna och när makthavare anmäls för att göra demokratiskt tveksamma saker som överskrider det mandat de har.

    Lillebror!

    SvaraRadera
  6. Margot har agerat desperat -- förmodligen på goda råd, för nu krävs nog det desperata -- i det att hn dissat socialdemokraternas EU-politik som ängslig samt alliansens EU-politik som bättre än socialdemokraternas, liksom artikeln som hon nu skrev tillsammans med Reinfeldt. (Reinfeldt insåg rimligen att förfrågan om detta kommer sig avv att Margot måste rädda sitt skinn.)

    Journalisterna är som vanligt helt passiva. Även i dagens Ekots lördagsintervju med Margot i dag var ma passiva (naturligtvis från SR-68-vänsterjournalisterna!) och Margot försvarade sig -- troligen planenligt för hennes del -- trots att frågor inte ställdes, typ (minst sagt surrealistiskt).

    Men jag ser att även journalister hjälper tlil att spinna för Margot. I denna DN-artikel låter man t ex Sören Wibe utan minsta antydning eller ansats till någon enda mofråga bland annat föra fram att arbetsgruppen som Margot är med i för att utforma S-politiken är något som hon "eventuellt ska göra om några år".

    Mörkning och inte låtsas om är agendan för dagen. Det råder uppenbarligen konsensus omånt som klimatet och om vilka politiker som ska granskas kritiskt. Nåde den som kallar det bias, eller?

    [svår huvudvärks-analys]: F*ck journali(s)men.

    SvaraRadera
  7. Skilj på när makten övervakar medborgarna och när makthavare anmäls för att göra demokratiskt tveksamma saker som överskrider det mandat de har.

    Jag trodde i min enfald att EU var makten oavsett om den utövas eller om det handlar om dess egen kontroll av hur den utövas.

    Om man då motsätter sig makten borde det rimligen inte vara nån större deal om dess utövare låter bli i att spela efter reglerna.


    Men...sannolikt är det som vanligt frågan om VEM som bryter reglerna.
    Hade Wallström varit Kristdemokrat så vet jag vilka som INTE hade tyckt att hennes aktiva arbete inverkade på hennes uppdrag i EU.

    SvaraRadera
  8. Och nej...Jag är inte sosse..eller nåt annat heller för den delen.

    SvaraRadera
  9. Det är väl positivt att det inte är en svensk parlamentsledamot som står bakom anmälningen?

    Hade det varit en svensk (borgelig) ledamot hade det kunnat ses som ett försök att bedriva svensk partipolitik i parlamentet.

    Nu blir det otvetydigt att det handlar om en princip; vad en kommisionär kan -- och inte kan -- göra.

    Däremot håller jag med om kritiken mot svensk media.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.