2007-07-11

DN tänjer på sanningen

Den tyske in rikesministern, Wolfgang Schäuble, har orsakat buller.

Enligt DN vill han tillåta riktade mord mot terroristmisstänkta.

Frågan är om han verkligen går så långt eller om han "bara" menar att polisen skall ha rätt att döda någon, i en akut situation, för att förhindra ett terrordåd? Eller om han menar att tysk militär till exempel skulle ha rätt att döda Osama bin Laden, om den lyckades spåra upp honom?

Låt oss läsa artikeln i Der Spiegel som DN refererar till...

Schäuble talar om att det finns legala problem vad gäller terroristbekämpning, från enklare åtgärder fram till så kallad target-killing. Han säger inte att han är för target-killing, men han säger att det finns legala problem kring hela frågekomplexet. Han tar, vidare, uttryckligen upp exemplet vad tysk trupp skulle få göra om den hittade bin Laden. I övrigt nämner han de tyska delstaternas lagar som ger poliser rätt att skjuta i nödvärn eller för att rädda liv, som ett lämpligt exempel.

Men jag har svårt att finna belägg för att Schäuble skulle vilja ge staten rätt att skjuta människor bara för att de är terrormisstänkta eller ens bevisat terrorister. Vad jag kan förstå menar han att det krävs att det försigår något slags stridshandling eller att en akut fara för oskyldigas liv föreligger.

Även det är naturligtvis vanskligt – vilket vi fick ett tragiskt bevis för när brittisk polis härom året sköt ihjäl en oskyldig man, som de trodde var terrorist i färd med att begå en terrorhandling.

DN ljuger visserligen inte när den säger att Schäuble anser att staten skall ha rätt att döda terrormisstänkta. Men tidningen utelämnar ett och annat. Formuleringen borde nog snarast ha varit att han anser att staten har rätt att döda människor, som kan misstänkas vara terrorister, och som är i färd med att begå terrorhandlingar som hotar oskyldigas liv – eller som är inbegripna i stridshandlingar.

Exemplen på hur DN tänjer på sanningen för att få ut det mesta ur Der Spiegels intervju med Schäuble är fler. Läs själv och jämför...

DN-artikeln

Der Spiegels intervju

Notera till exempel att den som verkligen – och i raljanta ordalag – föreslagit att terrorister skall skjutas är den socialdemokratiske politikern Otto Schilly.

Naturligtvis skall kampen mot terrorismen föras på ett rättssäkert sätt, inom lagarna. Naturligtvis skall ingen dödas eller straffas på annat sätt på grund av att de bara är misstänkta för det ena eller andra.

Och jag har egentligen ingen anledning att försvara den tyske inrikesministern. Efter att bara hä läst vad DN påstår hade jag tänkt angripa honom. Sedan läste jag intervjun – och insåg att det förmodligen inte finns täckning för att såga honom. I vart fall inte för vad DN påstår att han tycker.

Istället måste man fråga sig: Går det att lita på DN?

Uppdatering: Historien kommer tydligen från TT och har fått spridning i bland annat Sydsvenskan, HBL, Dagen och SVT. Går det att lita på TT?

8 kommentarer:

  1. En annan sak man kan fråga sig är huruvida den Tyska staten bör vara inblandat i GWOT öht. Har Tyskland angripits av terrorister på sistone?

    SvaraRadera
  2. Nej, det går inte att lita på TT, sen gammalt.

    SvaraRadera
  3. Är man emot massmördare som gärna spränger barn, då är man pressens fiende.

    Enkelt, stämmer alltid och säger allt.

    SvaraRadera
  4. På frågan "kan man lita på DN" så svarar jag ett rungande nej.

    Klimatfrågan, som jag har ägnat en del tid och som jag har goda förutsättningar att förstå, misshandlas regelbundet av DN. Det är inte det att de inte fattar (det gör de inte), utan att de regelmässigt läser in saker som inte står i de vetenskapliga rapporterna de hänvisar till. Ännu värre, understundom rapporterar de raka motsatsen, som när de påstod att det kunde komma att bli 11°C varmare (det kan det inte och det stod på förstasidan på pressmeddelandet de hänvisade till).

    DN är knappast bättre än kvällspressen.

    SvaraRadera
  5. Jag utgår alltid ifrån att så fort någonting i media handlar om:

    krig, vapen, militär, försvarsmakt, terrorism och dyl.

    Så stämmer inte mycket.

    Vet inte om det är journalister som inte kan någonting (krig och försvarsmakt) eller om det beror på politisk övertygelse som förblindar (terrorism eller justja, jag menar frihetskämpar).
    Det kan ju också givetvis vara att så att sanning inte säljer för den är tråkig.

    SvaraRadera
  6. Priset tog Metro som hävdade att *alla* terrormisstänkta skulle komma att skjutas.

    SvaraRadera
  7. "Går det att lita på DN? [eller TT]"

    Nä.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.