2007-08-12

Brott utan offer

Uppsala Reggaefestival har 250 personer omhändertagits av polisen misstänkta för ringa narkotikabrott. De har använt hasch eller marijuana eller haft en liten mängd av drogerna på sig.

Sett ur ett principiellt perspektiv kan man fråga sig vilka brott dessa männikor egentligen har begått. Har de kränkt någon annans egendom? Nix. Har de utsatt någon annan för fara? Nope. Har de på något sätt kränkt någon annan människas rättigheter? Icke.

Detta handlar om brott utan offer, som inte borde betraktas som brott över huvud taget.

Man kan även konstatera att ett hundratal poliser och socialarbetare ägnat helgen åt att jaga festivaldeltagare. Till stor kostnad. Arbetsinsatser som säkert kunde kommit till större nytta genom att jaga riktiga bovar eller hjälpa folk med verkliga sociala problem.

Däremot blir jag, personligen, mer irriterad över att festivalen engagerat en hel del artister med homofobiska och terroristvänliga budskap. Vilket den naturligtvis skall få göra i ett samhälle med yttrandefrihet. Men ingen att tvinga mig att tycka om det.

Länkar: SvD | DN

11 kommentarer:

  1. Jo, sett i ett större perspektiv är det förstås lite tragiskt, men jag kunde inte låta bli att småle när jag läste socialchefens i Uppsala kommentar i DN:

    "Vi tror inte att förbud löser problem."

    SvaraRadera
  2. Ja, ibland har polisen resurser.

    SvaraRadera
  3. Det tragiska är att ingen inser att jagandet av cannabisrökare inte främjar vårt samhälle.

    SvaraRadera
  4. Klart det här är något som vår lata poliskår gärna lägger resurser på. Här får de visa att de klarar av något. Här kan de ju faktiskt fånga "bovar" utan någon större ansträngning. Jag menar, är det nån som har försökt sig på att springa ikapp efter några öl och en jamare? Till och med den mest otränade poliskonstapel vinner ett sådant lopp :)

    SvaraRadera
  5. Helt ofarligt polisjobb är det också. Fredligare människor är ganjarökande festivalbesökare lär bli svårt att finna, för att inte tala om fredligare brottslingar.

    SvaraRadera
  6. Inget offer. Inget brott.

    SvaraRadera
  7. Enligt SR har man omhändertagit 250 cannabisrökare, varav många var minderåriga. Det KAN ju vara så att polisen haft tillräcklig urskiljningsförmåga för att plocka alltför unga haschrökare (<18), och de som säljer till dessa, varpå man låter mognare rökare vara ifred. Ett sådant agerande skulle jag tycka var rätt ok. Men det kanske är för mycket att hoppas på?

    SvaraRadera
  8. Jag funderar på var och hur Henrik Axelsson har hittat terroristvänliga artister och texter inom reggaen i allmänhet och förekommande på reggaefestivalen i år i synnerhet??

    SvaraRadera
  9. http://kulturrevolution.wordpress.com/2007/08/09/jamaicanska-homofober-slipper-undan/

    SvaraRadera
  10. Tips.

    Tonåring överdoserade kaffe:

    "Där kunde läkare konstaterar att tonåringen överdoserat koffein.

    - Jag var genomvåt. Jag nästan brann upp och hyperventilerade, berättar hon för BBC och varnar nu andra för att dricka för mycket kaffe.

    [...]

    Efter några timmar på sjukhuset fick hon åka hem igen, men flera dagar efteråt kände hon bieffekterna av kaffet. Nu säger hon till BBC att hon inte ens kan titta på kaffe längre."

    SvaraRadera
  11. http://kulturrevolution.wordpress.com/2007/08/09/jamaicanska-homofober-slipper-undan/
    duger knappast som källa däremot så letade jag upp artikeln från 2003 som omnämns i "bloggen" ovan.
    I reggaematics artikel som för övrigt är den enda jag kan hitta om pro al-qaida uttalanden står det dessutom att dessa uttalanden är vaga... Och om du någon gång har hört artisten i fråga så vet du också att det inte är en lätt uppgift att tolka en hel text av honom! Snarare är det en fråga om ett allmänt antikrigs, kapitalism samt al-quaida "gormande"; som jag personligen har hört vid samtliga tillfällen jag har sett Capleton live, som har missuppfattats. Antihomodelen har definitivt inte missuppfattats tyvärr!
    Att sedan Joakim Henriksson drar alla besökare på reggaefestivalen över samma cannabisrökande kommunistkam är ungefär lika begåvat som att påstå att moderaterna stödde militärkuppen i chile de var ju faktiskt en högerkupp eller att alla med kostym och portfölj försörjer sig på ekonomisk brottslighet... helt enkelt urbota korkat!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.