2007-08-20

Fattas bara ett bokbål...

"1998 gav Regeringskansliet ut boken "...om detta må ni berätta..." och distribuerade den till alla skolor i Sverige som ett led i en landsomfattande informationskampanj. Boken behandlade sitt ämne, förintelsen av judarna i Europa under andra världskriget och dess bakgrund, förtjänstfullt och på ett sätt som svårligen kunde sägas falla in i någon politisk agenda. Om vi nu snart kan förvänta oss en skrift med samma officiella upphov men som ett led i en kampanj för att vrida svenska skolelevers hisoriesyn åt höger, så må det vara sagt: den kommer inte över det här bibliotekets tröskel."

Jonas Aghed och Juan Vega, skolbibliotekarier på Brännkyrka Gymnasium i Hägersten - i Biblioteksbladet (05/2007). De två reagerar med något slags ursinne på att det finns planer på att genomföra en informationskampanj om kommunismens brott.

Statliga "informationskampanjer" om olika ideologier och historieskrivningar är naturligtvis alltid vanskliga och tveksamma - vilka ideologier det än handlar om. Men om man nu har öppnat den dörren, skall man då bara berätta om nazismens vidrigheter men inte kommunismens - trots att den senare kostat betydligt fler människor livet?

Och oavsett om det kommer en bok från Forum för levande historia, ABF, CUF eller Folkhälsoinsitutet - skall den i så fall inte bedömas med öppet sinne på sina egna meriter? Tillför det inget att låta många olika röster göra sig hörda? Tydligen inte på skolbiblioteket på Brännkyrka Gymnasium. Där bannlyser man en bok som inte ens är skriven ännu.

Det är inte så svårt att räkna ut vad det är för slags människor som vill stoppa en bok som berättar om övergrepp på de demokratiska principerna, om förtryck och om ofrihet...

Läs mer i Kjell-Albin Abrahamssons artikel i Expressen i går.

Och läs vad andra bloggar skriver i ämnet.

(Fotnot: 95 procent av de svenska skolbarnen vet vad Auschwitz står för. 90 procent känner inte till Gulag.)

3 kommentarer:

  1. Hahahaha... dom är ju riktigt roliga socialisterna/kommunisterna när de desperat försöker få åsiktsdiskrimineringen att låta neutral och baserad på någonslags balanserad princip.
    Hör bara på denna:
    Anti-nazi upplysningen är OK eftersom den behandlade ämnet:
    "...på ett sätt som svårligen kunde sägas falla in i någon politisk agenda".

    På så vis! Det måste alltså innebär att alla böcker som "låter sig falla in i en politisk agenda" inte skall komma över bibliotekets tröskel? T.om. Astrid Lindgren borde väl ha problem med det kriteriet...

    Eller vad är det nu socialisterna säger: "allt är politiskt!". Slutsats: Inga böcker då?

    SvaraRadera
  2. "Boken behandlade sitt ämne, förintelsen av judarna i Europa under andra världskriget och dess bakgrund, förtjänstfullt och på ett sätt som svårligen kunde sägas falla in i någon politisk agenda."

    Tror de verkligen att nazister håller med om det? Vem tror de att de lurar?

    Men kommunism är ju "en fin tanke" medan nazism är fult så då är det kanske ok ifall man dödar miljoner oskyldiga.

    SvaraRadera
  3. "Statliga 'informationskampanjer' om olika ideologier och historieskrivningar är naturligtvis alltid vanskliga och tveksamma - vilka ideologier det än handlar om. Men"

    Med den lilla konjunktionen sålde du ut din liberala övertygelse. Men det insåg du naturligtvis själv.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.