2008-05-20

Detta kan bli en soppa...

Att skriva grundlagar är knivigt. Man vill ha alla med på tåget. Och samtidigt som man vill respektera den politiska minoriteten blir det galet om denna minoritet får styra hela skutan.

Detta vet statsminister Fredrik Reinfeldt (m). Det är därför han nu försöker framstå som statsmannamässig – och säger att det inte blir några grundlagsförändringar om socialdemokraterna säger nej. (Till exempel till en författningsdomstol eller skilda valdagar.)

Risken är att det hela kan komma att landa i en gigantisk kompromiss – som till och med kan bli sämre än den grundlag vi har i dag.

Och den halvmesyr till grundlag som vi har nu är – föga förvånande – resultatet av en tidigare kompromiss.

Att bygga en grundlag med reell maktdelning, rättssäkerhet och starka medborgerliga fri- och rättigheter utifrån det existerande regelverket – det är som att försöka göra ett akvarium av fisksoppa.

De stora, viktiga och principiella frågorna måste ställas och debatteras grundligt. Vilket socialdemokraterna inte är helt förtjusta i. Strukturer som tidigare medvetet slagits sönder kan komma att behöva återupprättas. Vilket socialdemokraterna inte vill höra talas om.

Detta kan bli knepigt.

Men – vi skall komma ihåg att svensk politik är reaktionsdriven.

Om vi får en livfull debatt om maktdelning, rättssäkerhet och medborgarrätt, då är jag säker på att det kan stärka de liberala värdena. Regeringen skulle få råg i ryggen. Och socialdemokraterna skulle kanske rent av justera sina positioner.

Nyckelordet är om.

För någon egentlig grundlagsdebatt finns inte här i landet. Och jag tror inte att vi kommer att få någon heller. Folk i allmänhet, media, morgonsofisterna, landets intelligentia – alla tycks vara tämligen ointresserade av den fråga som på många sätt är viktigare än de flesta andra just nu.

Och då ligger bollen kvar hos de politiker som bara har en möjlighet att röra sig framåt – genom att kompromissa tills alla är lagom missnöjda.

SR Ekot om Reinfeldts försiktiga taktik.

3 kommentarer:

  1. Men om man har tydlig majoritet, varför kan man inte bara köra över sossarna och vänsterpartiet och stifta den grundlag man vill ha?

    SvaraRadera
  2. Därför att beslut om ändringar i grundlagen måste fattas av två olika riksdagar med val emellan. Det betyder att ingen vet vilken konstellation som ska rösta i andra rundan. Det är inte säkert att alliansen + mp fortfarande har majoritet (vilket jag iofs personligen tror att de fortfarande kommer ha 2010. Mp kommer växa, de är det mest moderna vänsterpartiet). Alltså blir det lite mer känsligt och öppet för kompromisser.

    Däremot håller jag med dig och tycker att sossarna inte ska ha någon jäkla vetorätt. Men om man å andra sidan bara kör på och håller tummarna så kan det lika gärna gå käpprätt åt fanders till slut.

    SvaraRadera
  3. Är du så säker på att de borgliga vill ha maktdelning m.m? Kanske var det en fraktion inom de borgliga som kom med förslaget som man nu ser till att skjuta ner genom att säga att s inte vill.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.