2008-07-26

Rädslans pris


Ett exempel återkommer ständigt i debatten om övervakningsstaten. Det gäller medias källskydd. Det är ett utmärkt exempel på när statlig övervakning kan hota principer och värden som vi håller högt.

Men det finns många, många fler exempel.

Hur påverkas människor egentligen av att leva i en kontrollstat?

Det kniviga i frågan är att det som offras som regel inte går att ta på eller mäta. Dels för att det inte finns, om det redan offrats på grund av till exempel självcensur. Dels för att det handlar om värden, attityder, kreativitet, debatthöjd och dynamiska processer.

Det går att visa upp en fångad terrorist – och att göra ett stort nummer av detta.

Men hur mäter man det förlorade värdet i en strypt debatt? Hur diskuterar man återhållen kreativitet på ett begripligt sätt? Vilken indirekt skada kan samhällskritik som aldrig blev av orsaka? Hur sätter man en prislapp på misstänksamhet och rädsla?

Vilket pris kommer vi, på lite sikt, att få betala för tystnaden?

Detta är en ytterst relevant debattram att placera FRA-avlyssningen och resten av den svällande kontrollstaten i.

3 kommentarer:

  1. Det är lite vad jag har funderat på tidigare. Mitt perspektiv var dock mer att jämföra tillförd säkerhet gentemot borttagen säkerhet i och med införandet av lagen.
    De flesta direkta farorna har redan tagits upp både en och två gånger, men de indirekta farorna nämns inte lika frekvent i debatten.
    Att först reta upp en stor grupp människor och sedan spotta på dem är sällan fördelaktigt ur ett säkerhetsperspektiv...

    SvaraRadera
  2. De visar ju inte upp några fångade terrorister! Sedan WTC har mer än elvatusen terrordåd begåtts med snart hundratusen dödsoffer och en kvarts miljon invalidiserade. Har några terrorister ställts inför rätta? Kanske ett halvdussin. Våra politiker verkar liknöjda med terrorn så länge den drabbar fattiga människor långt borta.

    Den vänstra halvan av det politiska spekrat verkar snarare sympatisera med terroristerna.

    SvaraRadera
  3. I'm really scared of some fanatic dangerous criminals.
    It's just that Sweden is paying the price now for being so nice and tolerant like other countries have been and also have paied a price for this.
    I do hope the government makes a very good work to investigate every dangerous people. I have nothing to hide from the State and I feel safer that the State is looking for dangerous criminals like terrorists and others.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.