2008-09-14

FRA: Afghanistan-argumentet

I SVT-dokumentären om FRA som sändes i kväll lades korten, delvis, på bordet om det så kallade Afghanistan-argumentet. Det går ut på att FRA:s verksamhet skall vara viktig för att skydda svensk trupp i Afghanistan.

Som väntat blev svaret (eller så mycket av svaret som vi fick) att det handlar om att byta information med andra länder. Att USA är ett av dessa länder är knappast någon hemlighet.

Detta väcker ett par frågor...

Är svensk trupp – som slåss sida vid sida med USA i Afghanistan – verkligen beroende av byteshandel med amerikanarna för att de skall dela med sig av information som är viktig för en gemensam militär insats? Det låter fullständigt orimligt. Om USA inte frivilligt delar med sig av sådan information, då existerar över huvud taget inte det förtroende våra två länder emellan som krävs för att vi skall kunna delta i militära insatser tillsammans med USA.

Och så finns möjligheten att vi byter information av betydelse med andra länder. Vi får inte veta vilken information Sverige lämnar ut. Inte heller vilken information vi får. Allt vi vet är att utrikesministern medgett att det kan handla om diktaturer.

Svenska staten menar alltså att det krävs automatiserad massavlyssning av hela svenska folket – för att vi skall kunna flirta med diktaturer i utbyte mot information. Detta känns oerhört vanskligt. Vad är det för information vi delar med oss av? Handlar det, till exempel, om sådan information som dessa regimer kan använda för att förtrycka sin egen opposition?

I så fall är den svenska insatsen i Afghanistan inte värd det.

Jag har varit för att internationella styrkor befriat folket i Afghanistan från talibanernas förtryck. Jag har varit för att man med långsiktiga medel försöker bygga en stabil demokrati i Afghanistan. Jag har även accepterat att Sverige är en del i detta arbete.

Men om priset för detta är att svenska folket skall massövervakas och att vi springer ärenden åt diktaturer – då är priset på tok för högt. Då anser jag att svensk militär omedelbart bör kallas hem från Afghanistan.

Även argumentet att svensk underrättelsetjänst behöver massavlyssna svenska folket för att kunna röra sig i de finare kretsarna i underrättelsesammanhang är orimligt. Vi får inte offra vår frihet, integritet och demokratiska grundprinciper bara för att vi vill vara populära hos CIA, MI6 och DGSE. Man kan och får inte vara uppfylld av sin egen fåfänga så till den milda grad att den blir ett hot mot ett fritt och öppet samhälle.

7 kommentarer:

  1. "Om USA inte frivilligt delar med sig av sådan information, då existerar över huvud taget inte det förtroende våra två länder emellan som krävs för att vi skall kunna delta i militära insatser tillsammans med USA."

    Där har vi det. Ridå.

    SvaraRadera
  2. En annan anmärkningsvärd detalj, som går fullständigt stick i stäv med vad FRA förespråkarna mfl hävdar, var att FRA kommer att lämna ut rådata till främmande makt, dvs bara slussa all kabeltrafik vidare i vissa situationer.

    Det innebär att hela argumentet om att 'bara vissa sökbegrepp' efter vilka man letar genom automatiserade rutiner kommer att granskas, och övrig information förstöras ...

    ... att det argumentet är fullständigt innehållslöst!

    I det ögonblicket man skickar all data vidare till en annan aktör, så är verkligen alla avlyssnade. Och därtill av främmande akatörer över vilka man fullständigt båda saknar kontroll eller kan få någon som helst insyn i.

    Ju större möjligheter moderna tekniker ger att automatisera behanding eller lagring av stora datamängder, desto viktigare blir det att hålla statens befogenheter kortare än någon annans ...

    SvaraRadera
  3. Afganistanargumentet är en lögn och en bluff. Inte tror ni väl längre på dessa ohederliga människor! Ett vänligt NATO-land läcker all relevant strategisk NATO-information till oss. Formellt är vi ju tyvärr bata ett partnerskapsland. Taktisk information utbyts fritt mellan angränsande enheter. Allt annat vore självdestruktivt. Naturligtvis finns det ingen regelrätt betalning. Vi lever i en västerländsk underrättelsegemenskap som bygger på gemensamma mål och intressen.

    Varför skulle vänlig främmande makt vara intresserad av att ta del av gigantiska volymer svensk privatkommunikation? Samlas den verkligen in så är det för svenskt bruk.

    SvaraRadera
  4. Vi kräver att FRA omedelbart offentligt redovisar sina kontakter med utländska underrrättelsetjänster, vad dessa har innehållit för information och vilka metoder FRA använt sig av i sin spaningsverksamhet.
    FRA skall inte tro att man kan bedriva underrrättelseinhämtning i lönn utan att vi liberaler är helt insatta i verksamheten

    SvaraRadera
  5. Helt rätt HAX. Afganistanargumentet är bluff.

    För övrigt tror jag att hela utbytesargumentet bara visar att vi dumtöntiga naiva svenskar blivit rålurade i 60 år.

    NSA/MI6 etc. har använt detta argument för att få oss att lägga en jättebudget på FRA och sedan leverera massor av "Intel" till Nato. I utbyte har vi troligen fått småsmulor som de ändå skulle ha gett oss gratis.

    Det låg i Natos intresse att Sverige visste någotsånär mycket om Sovjets militärplanering.

    Med tanke på att bluffargumentet om Afganistan framförts på fullt allvar tror jag att resten av mitt resonemang också håller.

    SvaraRadera
  6. "Om USA inte frivilligt delar med sig av sådan information, då existerar över huvud taget inte det förtroende våra två länder emellan som krävs för att vi skall kunna delta i militära insatser tillsammans med USA."

    Jag anser inte att folk blivit lurade. Folk väljer att leva i en bubbla av antingen naiva ideologiska teorier eller passiv underhållningskonsumtion det är väl därför folk blir helt förfasade över något som har pågått en lång, lång tid.

    Vill man ha ett så nära samarbete med stormakter som inte har några skrupler att tortera folk eller starta krig så är det väl rätt naturligt att man bara blir en springpojke åt den verkliga storebror.

    SvaraRadera
  7. Jag har varit för att internationella styrkor befriat folket i Afghanistan från talibanernas förtryck.

    Detta är ju djupt problematiskt, speciellt för en liberal.
    Sveriges Försvarsmakt har absolut ingenting i Afghanistan att göra.

    1. Afghanistan har inte anfallit Sverige
    2. Att befria Afghaner är inte ett av Försvarsmaktens uppdrag.

    OM man för diskussionens skull ändå vill påstå att Sverige är i krig med talibanerna, ja då måste vi naturligtvis agera därefter, och göra allt som står i vår makt för att besegra dem. Detta innebär naturligtvis att enl. värnplikten kalla in alla män i krigsför ålder och skicka dem till Afghanistan tills målet är uppnått.

    Detta är naturligtvis helt otänkbart då ingen är redo att göra dessa uppoffringar för att besegra ett icke-hot eller för att befria en massa människor på andra sidan jordklotet.

    Vilket såklart bevisar att vi inte har någonting där att göra. Man går inte i krig för småsaker som känns politiskt korrekta för tillfället.

    Och idén att svenska soldater strider "sida vid sida" med Amerikanska soldater är ju bara skrattretande. Alla vet ju att svenskarna håller sig undan verkliga strider så långt de bara kan.

    Därmed inte sagt att övriga inblandade (USA, UK et al) är speciellt hängivna de heller...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.