2008-09-24

FRA: And now... what?

Under dagen har det varit samtal om FRA inom folkpartiet.

Och just nu sitter allianspartierna, enligt TT, i förhandlingar om FRA.

Intressant. Undrar just... En reträtt från regeringens sida är mer än man vågar hoppas på. Uppgifter talar om fler påhäng på en i grunden dålig lag.

Detta är viktigt att komma ihåg:

Grundproblemet med FRA-lagen är den automatiserade massavlyssningen av svenska folket. Den måste bort. Och enda sättet att nå dit är att riva upp lagen!

Ytterligare tingel-tangel i form av parlamentariska kommittéer, mer integritetsskydd, specialdomstolar med mera räcker inte.

Det är grundproblemet man måste komma åt. Så länge all teletrafik som passerar landets gränser överförs till FRA, så länge har inget förändrats.

Riv upp! Gör om! Gör rätt!

Uppdatering: Christian Engdtröm (pp) ser mörka moln vid horisonten...»

12 kommentarer:

  1. En fråga som ställs nu är om dagens EU-beslut kan påverka FRA-lagen

    "En tanke som slog mig är om inte detta gör att FRA-Filteringen blir omöjlig i och med detta. För om man inte får filtrera nätet, hur ska då FRA kunna filtrera trafiken över gränserna?" Det är Mikael som ställer den frågan.

    Vad tror andra? Intressant tanke tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Nej, avlyssning är inte samma sak som filtrering. Såvitt jag förstår så handlade "filtreringen" i telekompaketet om att operatörer skulle tvingas att blockera viss trafik (t.ex. BitTorrent). FRAs masavlyssning handlar om passiv kopiering, ingen trafik blockeras.

    SvaraRadera
  3. Nja. Och njä.

    TP:s filtrering tror jag både handlade om att blockera vissa sidor *och* hålla koll på vad användarna skickar i trådarna (Deep Package Inspection).

    SvaraRadera
  4. VAd synd då - ett br aförsök i alla flal. Vilken soppa det här är. Någon sa mig att Hökmark och Wohlin röstade nej - kan det vara möjligt?

    SvaraRadera
  5. Oscar påpekar också nu att Hökmark röstade nej. Varför gjorde han det?

    SvaraRadera
  6. Eller blev det också fel? Omm an läser på Gunanrs blogg så låter det väl int eosm om han skulel rösta emot. Jag fattar ingenting...

    SvaraRadera
  7. Hökmark är vice ordförande för EPP-ED. Han är *piskad* att följa grupplinjen i en sådan här fråga.

    Men han fick något i utbyte: En kompromiss där Harbour skruvade ner ambitionsnivån i delar av sitt förslag. (33a, tror jag det var.)

    Naturligtvis är det en besvikelse att Hökmark röstade nej. Men jag har en känsla av att Fjellner och Hökmark spelade bad cop / good cop för att få ut så mycket som möjligt.

    Givet Hökmarks position i gruppen är det faktsikt lite anmärkningsvärt att han lät Fjellner härja så fritt som han faktiskt fick.

    Jag är bara sååå tacksam för att jag själv inte är förtroendevald... ;-)

    Uppseendeväckande är att junilistan röstade mot. Hade inte de debattartiklar mot EU:s övervakningsiver i tidningarna förra veckan?

    SvaraRadera
  8. god cop, my ass...

    Hökis röstade nej, helt enkelt. Han borde väl få lika mycket stryk som andra som röstat galet i ... tja.. sveriges riksdag... gällande... tja... fra?

    SvaraRadera
  9. Det här är ju helt sagolikt: en borgerlig regering en statlig myndighet MER
    pengar än de eskat om?

    Händer sånt på riktigt?

    SvaraRadera
  10. Precis. Hökmark måste få veta att man inte gör så ostraffat.

    Nu förlorade m min röst redan förra valet till Europaparlamentet men jag gör gärna en insats för att skicka hem Hökmark

    SvaraRadera
  11. Håller med om själva tesen: Att massavlyssningen är grundproblemet. Det måste absolut lösas.

    Däremot är det ju snickelidingsnack att detta BARA kan ske genom att lagen "rivs upp".

    Det är ett ultimatum konstruerat av regeringens motståndare för att göra största möjliga skada genom att det faktiskt blir svårare för regeringen att backa utan prestigeförlust.

    Menmen.. De får väl vad de förtjänar, antar jag...

    SvaraRadera
  12. "TP:s filtrering tror jag både handlade om att blockera vissa sidor *och* hålla koll på vad användarna skickar i trådarna (Deep Package Inspection)."

    Det senare är väl ett krav för det förra? Annars kan man hur lätt som helst komma runt filtret, eller hur?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.