2008-10-15

Och var i bibeln står det?

Svenska Kyrkan har startat en namninsamling för att få ner de svenska koldioxidutsläppen år 2020 till 40 procent av år 1990 års nivå.

Om bön inte hjälper – ta till namninsamlingar.

Vad kyrkan inte tar upp är den teologiska grunden för att kampanja i en fråga som kommer att ge oss kraftigt försämrad tillväxt – det vill säga mindre resurser till till exempel skola, vård och omsorg.

(Tipstack: Gunnar)

7 kommentarer:

  1. Det är väl just i kyrkan koldioxidfrågan hör hemma.
    Påvar, präster och sektledare har i tusentals år styrt människor med hot om djävulen, gudarnas vrede, syndafloden etc.
    Koldioxiden, i kombination med utvald statistik, är den moderna motsvarigheten.

    Olaf

    SvaraRadera
  2. Enkelt. Människan sattes av Gud att "härska" över jorden.

    Det "härska" som avses är dock inte ett slaveri, utan är närmare "förvalta".

    Med andra ord, mänskligheten har ett ansvar att bevara jorden beboelig inte bara för dagens människor, utan även framtidens.

    Där är den teologiska grunden.

    SvaraRadera
  3. Kanske Luk 12:55-56:

    "När ni märker att vinden är sydlig säger ni att det blir hett, och det blir det. Hycklare, jordens och himlens utseende kan ni tyda, men vilken tid det är, varför kan ni inte tyda det?"

    eller Upp 3:15-16:

    "Jag känner dina gärningar, du är varken kall eller varm. Om du ändå vore kall eller varm! Men nu är du ljum och varken varm eller kall, och därför skall jag spy ut dig ur min mun."

    eller möjligen Upp 7:3:

    "Skada inte jorden eller havet eller träden förrän vi har märkt vår Guds tjänare med sigill på deras pannor."

    Äh, det här var bara chansningar. Jag är inte troende själv, så jag vet inte, helt enkelt. :)

    SvaraRadera
  4. Ja, ha ha ha! Koldioxod finns ju inte. Det är ju bara löjlig kommunist propaganda!

    SvaraRadera
  5. Jo, koldioxid finns men har inte den effekt som påstås.

    Enkel fysik: Om temperaturen stiger avdunstar mer vatten (2/3 av planetens yta, remember?) och bildar moln. Moln reflekterar solljuset och det blir på sikt kallare.

    Det kan var och en som läst högstadiefysik förstå.

    Sen är det lustigt att man väljer ut just 40% av 1990 års nivå och inte 60% av 2005 års nivå eller 500% av 1840 års nivå. BLA!

    SvaraRadera
  6. Förlåt 20% av 2005 års nivå menade jag, om vi nu ska vara "realistiska"! MOUHAHA!

    SvaraRadera
  7. Här står det 5 MOS 22:22:

    "Om en man ertappas då han ligger med en annan mans hustru, skall båda dö, både mannen som låg med kvinnan och kvinnan själv. Du skall utrota det onda ur Israel. Om en orörd flicka är trolovad med en man och en annan man träffar henne i staden och ligger med henne där, skall ni föra ut båda till stadsporten och stena dem till döds, flickan därför att hon inte ropade på hjälp inne i staden, och mannen därför att han lägrade en annans kvinna. Men om det var utanför staden som mannen träffade den trolovade flickan och övermannade henne och låg med henne, så är det bara han som skall dö. [...] Om en man träffar en orörd flicka som inte är trolovad och förgriper sig på henne och de ertappas när han ligger med henne, skall mannen som låg med henne ge femtio siklar silver till flickans far. Han skall sedan gifta sig med henne, eftersom han har lägrat henne, och får inte skilja sig från henne så länge han lever."

    Det handlar om symbolisk tolkning. Kvinnan är jorden, övergreppet är koldioxid, fadern är staten och mannen är eeehhh... mannen.

    Det är uppenbarligen farligare att smutsa ned om man bor i staden än på landet. Och om man ändå gör det så ska man betala skatt på det. Gör man det i staden ska man dö.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.