2008-12-16

EU: Skolan skall lära barnen att tycka "rätt" om fildelning!

I dag har Europaparlamentet röstat om den av pekpinnar fyllda rapporten Media literacy in a digital world.

Ett utdrag...
14. Recommends that media education should shed light on copyright aspects of media use and on the importance of respecting intellectual property rights, in particular regarding the Internet, as well as on data and privacy security and the right of informational self-determination; stresses the need for new media-literate users to be aware of the potential risks concerning IT security and the security of personal data, and of the risks relating to cyberviolence;

18. Maintains that media education should be an element of formal education to which all children should have access and which should form part and parcel of the curriculum at every stage of schooling;

Och det är, som sagt, bara ett par exempel... I rest my case.

Rapporten röstades igenom med 583 röster mot 23. Fyra ledamöter avstod.

Svenskarna?

Dessa röstade för rapporten: Svensson (v), Andersson (s), Färm (s), Hedh (s), Segelström (s), Westlund (s) och Schlyter (mp).

Dessa röstade emot: Ek (c), Schmidt (fp), Goudin (jl), Lundgren (jl), Cederschiöld (m), Fjellner (m), Hökmark (m), Ibrisagic (m) och Wijkman (kd).

20 kommentarer:

  1. Imponerande hög procent av nej-sidan som bestod av svenskar. Kan man tolka detta som att de digitala rättigheterna är körda så länge vi är fast i EU? Annars har vi en sanslös utmaning i att förändra "alla andra".

    SvaraRadera
  2. "Problemet" är ju att ungarna är smartare än de flesta i parlamentet...

    SvaraRadera
  3. Så mycket var rödgröna rörans snack om integritet värt.

    SvaraRadera
  4. Tja... - Sådant här är väl måhända bara att förvänta mer och mer av i wårt demo(n)krati-EU troligast = motsatsen till Lev i Frihet ! - tyvärr tyvärr...

    SvaraRadera
  5. "EU: Skolan skall lära barnen att tycka "rätt" om fildelning!"

    Hax: Du säger att du är för upphovsrätten men jag förstår att det uppstår missförstånd av sådana här inlägg då du tycks svänga i frågan lite då & då?

    Och hur kan detta vara kontroversiellt? Om vi har en upphovsrättlagstiftning så kan det ju aldrig vara fel att upplysa barnen om detta.

    /JohanH

    SvaraRadera
  6. Det handlar om att trumma in upphovsrättslobbyns åsikt - och inte släppa fram någon annan.

    Naturligtvis skall barn lära sig att följa regler och respektera andra och deras egendom. Men här handlar det snarare om att kratta manegen för en bransch som försöker försvara en affärsmodell som gått ur tiden.

    Kommer barnen att upplysas om andra alternativ (t.ex. Creative Commons)? Knappast.

    Kommer man att stimulera en diskussion om upphovsrättens former? Till exempel om det är rimligt med 50 års upphovsrätt? Knappast.

    Med denna policy skulle man även kunna stänga ute piratpartiet från att presentera sina åsikter på skolorna. Och från skolvalet.

    Detta hanldar om lobbyism. För en viss åsikt. På uppdrag av en bransch som vägrar anpassa sig till tiden och utvecklingen.

    SvaraRadera
  7. He he. Vi inom scientologsekten har sannolikt med ett finger i detta. Vi värnar som bekant mycket starkt om copyrighten då det är ett utmärkt sätt att förhindra att andra för reda på vad vi håller på med.

    Leve religionsfrihet, copyright och mänskliga rättigheter.

    SvaraRadera
  8. Ungdomar kommer alltid att göra (och har altid gört) vad man säger till dem att inte göra, det är inga problem!

    Det visar än en gång att politik och vanliga människor är långt ifrån varandra!

    SvaraRadera
  9. Lyckligtvis fungerar sådan propaganda bara i en flumskola. I den svenska skolan får man ju lära sig att ifrågasätta.

    /Smen

    SvaraRadera
  10. Hax: Tror du verkligen på det där? Jag sätter en slant på att du ser spöken mitt på ljusan dag. Skulle du ha rätt så har Europa betydligt allvarligare och mer djupgående problem än så.

    Vad jag däremot blir en smula irriterad på är att du och en handfull liberala bloggare har chansen att påverka på RIKTIGT, men ni tar den inte. Istället bränner ni krut och förtroendekapital på pubertala jönsfrågor såsom fildelning, droger, röka-på-krogen, överdrifter mm?! Klart som 17 att ni inte når fram ordentligt i de viktiga frågorna (FRA, Ipred, datalagringsdirektivet).

    Vad ni behöver göra är att ta en funderare över vad som är viktigt.
    Vad vill du göra Hax, vill du ha en reell möjlighet att påverka i de viktiga demokrati- och frihetsfrågorna eller vill du harva runt och på sin höjd orsaka lite krusningar på ytan?

    PS. I Danmark är det på gång att GPS skall bli obligatoriskt i bilarna. På så sätt kan myndigheterna hålla koll på var och hur mycket varje enskild bilist kör för att sedan räkna ut en vägskatt. Mysigt? :/

    /JohanH

    SvaraRadera
  11. Skolan bör inte lära ut värderingar.
    Det är föräldrarnas roll.
    Skolan bör lära ut fakta.

    SvaraRadera
  12. JohanH,

    jag skulle inte bli det minsta förvånad om du är för den danska lagen.

    SvaraRadera
  13. Nu är JohanH tillbaka och är sur igen för att folk inte gör som han vill...

    Varför för du inte själv något i dessa frågor istället för att vara här och gnälla?

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. "Köttberget" plus 50-talisterna gör allt de kan för att fullständigt förpesta tillvaron för kommande generationer.

    JohanH är säkerligen också medlem av Scientologikyrkan. Skulle inte bli det minsta förvånad om han har tapetserat hela lägenheten med Tom Cruise-affischer och ser på Top Gun varje kväll.

    Tack Belsebub för psykologer, psykiatriker och psykofarmaka!

    SvaraRadera
  16. Ovanligt att man lär sig propaganda i skolan. kommer ni ihåg den där knarkarn som var runt och berättade att man kunde fastna i drogträsket för att man testade marijuana.
    Jag misstror allt staten säger, det är vad jag kommer lära mina barn.

    SvaraRadera
  17. "cyberviolence"? Vad är det?

    SvaraRadera
  18. Johan L: Nej, men jag kommer ihåg "Anders och Joakim"-böckerna som dom försökte få oss att läsa för att tuta i oss att man lätt trillar dit och blir knarkare bara för att man provar att röka en cigarett...

    SvaraRadera
  19. @JohanH

    "Vad ni behöver göra är att ta en funderare över vad som är viktigt."

    Vad är viktigare om än inte yttrandefriheten?? Det är det Hax allt som oftast skriver om!

    Yttrandefriheten är grundstenen i en demokrati. Utan den är alla andra frågor oväsentliga.

    Yttrandefrihet ger kunskap. Kunskap ger makt.

    Tidigare överfördes kunskap långsamt, mestadels via det tryckta ordet.

    Internet med dess enorma och blixtsnabba kunskapsdelande förmåga gör att många fler kan tillgodogöra sig kunskap, dela med sig av sin kunkspa, och därmed skaffa sig möjlighet till makt, och dela med sig av sin makt.

    Makten ger en frihet över hur man lever sitt liv.

    SvaraRadera
  20. Dennis:

    Håller med i allt du skriver förutom inledningens andra mening.

    Liberal- och frihetsbloggarna behövs och är direkt nödvändiga i dagens klimat av inskränkningar och bevakningshysteri. Men jag är övertygad om att de haft en helt annan tyngd och betydelse om inte förtroendet slarvades bort på de frågor jag beskrev.

    /JohanH

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.