2009-01-16

Teledatalagringen: Läsvärt!

"Hur högt värderar vi den öppenhet som i dag präglar det svenska samhället? Något viktigt går förlorat när öppenheten och förtroendet i samhället offras för en skenbild av säkerhet. (...)

Vi tror att teknik som bygger på att man börjar spara data först när man har en misstanke om brott är billigare och bättre. Men framför allt är det rättssäkert och i överensstämmelse med våra medborgerliga fri- och rättigheter."

Camilla Lindberg (fp) och Erik Josefsson (v) skriver om teledatalagringen (datalagringsdirektivet) i Expressen i dag. Frågan skall behandlas i riksdagen i vår. Länk»

Se även ett utdrag från debatten i Europaparlamentet när direktivet togs. Och här är en film från Erik Josefsson från ett seminarium om datalagringsdirektivet i Bryssel 2007.

7 kommentarer:

  1. skittidning det där, den här gången tog de inte bort vad jag skrev (är emot datatelelagringsdirektivet) men de tog bort en massa inlägg som var för lagen, endel som utvecklade sitt tänkande o så lämnade de några oneliners om rent mjöl i påsen.

    Vidrigt hur expressenbeter sig för att utse vinnare i debatterna. För tusan som om vi behöver hjälp att krossa lagens förespråkare i en ärlig diskussion.
    Hade faktiskt glömt hur de brukar bete sig men nu minns jag hur de brukar göra mot mig när jag tkr fel enligt expressen. För fan en stor dagstidning som beter sig likadant som kommunistbloggaren Jinge, fyfan återupptar min bojkott

    SvaraRadera
  2. Expressen är helt otroliga på att ändra bland kommentarerna ja. Hade en debatt om fildelning där för ett tag sedan och var tvungen att posta varje inlägg ungefär 5 gånger. De tog alltså bort mina inlägg 4 gånger innan de gav sig. Efter ett tag när de märkte att jag sparade alla inlägg jag skrev och postade om dem fortsatte de ta bort inläggen men för att lite senare, när jag gjort den vanliga proceduren att posta igen, lägga tillbaka alla postningar av vissa inlägg så att jag såg ut som en spammare istället.

    SvaraRadera
  3. Just därför brukar jag spara artiklar och kommentarer, eftersom de "försvinner" hipp som happ.

    Och så kan man jämför efter en stund och se vad de har tagit bort och lagt till.

    För Firefox finns det en bra plugin som heter "UnMHT" som sparar hela sidor med text och bild som en enda fil, och datum för när filen sparades.

    SvD är bra på att radera kommentarer utan att tala om det.
    Bra att känna till att Expressen är en ännu större syndare.

    SvaraRadera
  4. Andreas

    jag körde den taktiken mot aftonbladets censurivrare en gång, efter 14 gånger tog de väck mitt konto:D haha

    Vad är det för tidningar vi har egentligen, fattar de inte att de driver bort sina egna kunder med hur de beter sig, så hänger vi här på olika bloggar istället, nåja det är väl bra egentligen då men sjukt störigt

    SvaraRadera
  5. Det mer intressanta är väl ändock att det är en Folkpartist och en Vänsterpartist, dvs en från varje sida som tycker samma sak. Bara det säger ju en hel del om korkat förslaget är.

    //ST

    SvaraRadera
  6. Nu har EU chansen att säga, stopp, hit men inte längre. Visa att det finns en gräns man inte kan passera.

    Däremot om man anser att datalagrings lagen är okej, så förstår jag inte vad man kommer tycka är extremt och integritets kränkande i framtiden.

    SvaraRadera
  7. Jag har lite smått övergett de stora konspirations-teorierna, men det är ju på "problem-reaktion-lösning"-nivån problemet ligger. Hade vi haft genuina politiker med ryggrad, åtminstone en svanskota, hade de ju förklarat sig själva irrelevanta. De klarar i dagens läge inte ens av att lagstifta kring problem som är så oerhört komplexa att de just därför inte bör regleras i lagtext. Det är dömt att misslyckas.

    Växer sig nån organisation/bloggkluster/facebookgrupp för starka inom problemlösning/problemformulerings-området så är det väl antagligen tänkt att det ska bli gryningsräder hos vederbörande. Så att det blir jobbigt att säga vad man tycker...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.