2009-02-15

TPB: Pressonferens pågår

På en irriterande hackig live-sändning på Bambuser försöker jag följa The Pirate Bays presskonferens inför rättegången, som börjar i morgon. (Varför kan ingen ordna en stömmande livetjänst som bara sänder ljud, fast i OK kvalitet?)

Många frågor handlar om upphovsrätten som princip. Men är det egentligen det rättegången handlar om? Frågan är väl snarare om det är tillåtet att länka till miljoner individer som fildelar, vilket ju är vad TPB sysslar med. Det är en principiellt intressant fråga.

10 kommentarer:

  1. jag är övertygad om att det kommer göras allt för att få en ändamålsglidning som heter duga under denna rättegång.

    SvaraRadera
  2. Skulle det vara förbjudet att ge ut en tidning som beskriver var folk förvarar sina värdesaker?

    "I Olsson bod på Strutsvägen 5 finns en ny gräsklippare", etc.

    Har dom som ger ut tidningen stulit Olssons gräsklippare?

    Det är väl glasklart att det på sin höjd kan handla om medhjälp till upphovsrättsbrott?

    SvaraRadera
  3. Om något av det som avhandlas i tråden hos TV 24 och hos Flashback stämmer så är dom stekta tillsammans med alla som satsat sin ideologiska veckopeng på detta.

    SvaraRadera
  4. John: Allting blir ju sjukare iom att man jämför fysiska och icke fysiska saker också...

    Micke: Vem är "stekta"? Killarna som har driftar TPB är mycket medvetna om att dom kan bli dömda men dom säger direkt att dom inte bryr sig om det. Vi andra som diskuterar detta och håller med dom är också väldigt medvetna om detta men vi tror inte att det kommer att påverka fildelningen negativt. i längden så tror jag att en fällande dom skulle vara förödande för upphovsrättsmaffian (ja, så ser jag dom).

    SvaraRadera
  5. Nej HAX, det handlar om något mycket större, det är därför det hela tiden diskuteras fildelning som en rökridå. Jag tycker det är förbluffande att så få har lyckats inse det, det är återigen samma grundläggande rättsprincip som står på spel som i fallet med Sony och deras Betamax för 25 år sedan. Om skaparen av något som kan användas för inspelning (kopiering) kan dömas för medhjälp till brott när andra använt det i brottsligt syfte. Likt knivtillverkare som döms för medhjälp när deras knivar använts för något hemskt, ja tom. utan någon identifierad gärningman. Det är ett skifte av en enorm magnitud med oöverskådliga konsekvenser. Gå in på vilken elektronikaffär som helst och fundera över hur många av deras produkter som kan användas för olika former av kopiering.

    För 25 år sedan kom den amerikanska domstolen fram till (översättning av signaturen "Inkognito" på Marys blogg):

    Det måste finnas en balans mellan rättighetsinnehavarens legitima krav på effektiva - inte bara symboliska - skydd av dennes monopol på tillgängliggörande och andras rätt att fritt utöva handel inom väsentligen skilda områden. Således, försäljning av kopierande utrustning, likt försäljning av andra kommersiella artiklar, utgör inte medhjälp till intrång om produkten har en bred användning för legitima syften som inte kan ifrågasättas. Ja, det räcker med att den kan användas för omfattande användning som inte inkräktar.

    Kan TPB ha en omfattande användning som inte utgör intrång i upphovsrätter? Svaret är självklart. Det betyder då att om rätten upprätthåller lagen, så frikänns TPB. Om lagen inte upprätthålls av rätten (sic!), så kan alla de som skapat något hållas ansvariga för medhjälp till brott som begås helt självständigt av andra människor.

    Bill.

    SvaraRadera
  6. Jag är övertygad om att denna domen från Högsta domstolen kommer att diskuteras under TPB-rättegången.

    http://people.dsv.su.se/~jpalme/BBS-domen-HD-96-02-22.html

    Högsta domstolen säger att en person som äger en BBS där användrna skickar filer (i detta fall datorprogram) till varandra är inte ansvarig för de upphovrättsbrott som begås.

    Denna domen är från 1996 och handlar om BBSer. Jag vet inte hur mycket av resonemanget i denna dom som går att använda i TPB-rättegången.

    SvaraRadera
  7. om inte rättskandalen skall bli ett faktum så bör google o alla andra söktjänster oxå ställas inför rätta för att de länkar till andra fildelare.

    *moroten*

    SvaraRadera
  8. Beklagar hackandet igår. Det är inte fel på materialet i sig utan vi hade brist på bandbredd under söndagseftermiddagen och kvällen på det kluster som servade filen. (I dylika lägen kan man pausa uppspelningen en stund och låta den buffra in för att kringå problemet...)

    Vi levererar sedan sent igår kväll den aktuella sändningen med betydligt bättre hastighet, så titta gärna igen om gårdagens upplevelse inte var till belåtenhet.

    Mvh
    Tom
    BambuserCrew

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.