2009-05-28

See you in court!

Camilla Lindberg (fp) och Erik Josefsson (v) har en intressant artikel på SvD Brännpunkt.

Deras budskap är: Men så låt då EU-Kommissionen stämma Sverige för att vi inte har implementerat direktivet om teledatalagring ännu. Vi vägrar. See you in court!

Dels skulle detta innebära att teledatalagringen kan komma att prövas på allvar mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Dels råder det total förvirring om implementeringen på EU-nivå. Det är lika bra att få utrett vad som egentligen gäller. (Därför borde till och med teledatalagringens vänner kunna acceptera en rättslig prövning.)

Man kan också fråga sig vad en borgerlig regering har för anledning att genomföra en integritetskränkning som bara sossarna har varit för – och som alliansens ledamöter röstade emot i Europaparlamentet.

Att regeringen skulle lyssna på Lindbergs och Josefssons goda råd känns dock som en rätt fåfäng förhoppning...

Länk »

10 kommentarer:

  1. Spontant reaktion: så jävla rätt. Underbart att se artikeln underskriven av en vänsterpartist och en folkpartist, tillsammans, förresten.

    SvaraRadera
  2. Att vägra implementera ett EU-direktiv är f.ö. inget nytt.

    Sverige vägrar till exempel att implementera avloppsdirektivet.

    Och på något konstigt sätt går livet ändå vidare...

    SvaraRadera
  3. Åh, men HAX, du glömmer att sossarna fick OK från både kd och fp i EU-nämnden.

    Se här.

    SvaraRadera
  4. Om EU-kommissionen stämmer Sverige går fallet till EG-domstolen, som där prövar målet mot EG-fördraget enligt vilket Sverige har en skyldighet att implementera Direktivet, inte Europakonventionen.

    Dessutom kan inte en stat åberopa Europakonventionen eftersom den garanterar medborgares rättigheter jämte staten, inte en nations rättigheter jämte EU.

    SvaraRadera
  5. Helt rätt. Verkar ju vara det enklaste sättet att få reda på om direktivet är hållbart.

    //ST

    SvaraRadera
  6. Har några taggade bloggposter om datalagrinsdirektivet här. Historisk röstlista här och lite allmänt gnäll spritt hos Klamberg, Oscar etc.

    Det går att göra "partiell anullering" om man anstränger sig vill säga. Lite tips finns här.

    //Erik

    SvaraRadera
  7. Klart att inte Sverige behöver implementera avloppsdirektivet, vi har redan så mycket skit i toppskiktet att det skulle kunna bli ett allvarligt ledarskapsproblem i Sveriges riksdag om avloppen blev för effektiva... :-P

    SvaraRadera
  8. Erik Persson:

    Unionen skall respektera Europakonventionen, det framgår klart av Artikel 6 i Maastrichtfördraget.

    Det torde därför vara möjligt att göra en materiell prövning av datalagringsdirektivets förenlighet med Europakonventionen.

    Jag kan bara instämma i Lindbergs och Josefssons förslag: ta fajten (och vinn den)!

    SvaraRadera
  9. Jag måste kommentera det faktum att Camilla Lindberg skriver detta ihop med Erik Josefsson med tanke på vad hon sa när hon var med hos Frihetsfronten i april.
    Den gången hävdade hon at det inte går att lita på vänsterpartiet vad gäller integritet. Har hon ändrat sig på den punkten?

    SvaraRadera
  10. Hoppas dom gör det, men är pessimist när det gäller m och s.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.