2009-05-17

Snurrigt av SVT

Det ser ut som om piratpartiet inte får vara med i kvällens partiledardebatt om EU-valet i SVT Agenda.

Detta trots att (pp) är större än (kd) i opinionsmätningarna. Och kådisarna får vara med i debatten.

Är det då en fråga om vilka som redan sitter i Europaparlamentet? Nej. För junilistan får inte heller vara med i debatten.

Statstelevisionen väljer helt enkelt rätt godtyckligt vilka den vill släppa fram. Och av en händelse råkar det bli just de partier som har makt över SVT och dess verksamhet...

Oberoende av vilket lag man håller på, så är det rätt upprörande när det fuskas med reglerna.

41 kommentarer:

  1. Bara ringa ner SVT Tittarservice och fråga varför.
    08-784 20 00

    SvaraRadera
  2. eller maila agenda@svt.se

    SvaraRadera
  3. Eller inger.bergman@svt.se

    SvaraRadera
  4. Dessutom. SVD rapporterar: Om det inte går bra för piratpartiet i Europaparlamentsvalet i sommar kommer vi inte ställa upp i riksdagsvalet i höst.

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2906981.svd

    Skönt att våra medier är så granskande och inte förvränger fakta.

    SvaraRadera
  5. Man motiverade ju att JL inte fick vara med 2004 med att de inte var representerade i parlamentet, nu får de inte vara med för att de inte sitter i riksdagen.

    Skandal är ett milt ord.

    SvaraRadera
  6. Uselt! Uselt! Uselt! av SVT.

    SvaraRadera
  7. Det hade varit roligt om alla som är missnöjda med detta ringer eller skickar meddelande till SVT angående detta...

    "Folket ska inte vara rädda för staten, det är staten som ska vara rädd för sitt folk"

    SvaraRadera
  8. Lägg ner SVT, för gott, snälla.

    Ingen vid sina sinnes fulla bruk kan vilja ha kvar regim-tv

    SvaraRadera
  9. Det är mycket intressant att SVT inför nya regler inför varje val för att slippa släppa in andra än gammelpartierna.

    Så är det också gammelpartierna som sitter i styrelsen.

    SvaraRadera
  10. Isobel kommenterar också

    http://isobelsverkstad.blogspot.com/2009/05/jag-har-smittats-av-eu-annu-ett-tecken.html

    SvaraRadera
  11. Heh, gissar att dom kommer att hävda tidsbrist. Å sen är det ju det där med traditioner och sånt, och sånt kan man ju inte bara ändra på, hur skulle det se ut. :/


    //ST

    SvaraRadera
  12. Att Piratpartiet inte får vara med kan jag rent logiskt förstå. Man kan inte basera ett beslut på opinionsmätningar. De svänger fram och tillbaka, i rättvisans namn borde då även Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ släppas in i TV-studion. Men att Junilistan, som ju är representerat i Europaparlamentet, inte får vara med är synnerligen märkligt.

    SvaraRadera
  13. "Världens friaste television" - är väl deras motto?

    Ja, SVT:s frihet att måla upp verkligheten så som dom vill att vi (röstboskapen) skall uppfatta den.

    Ord som spett, glödande och rövar svichar förbi för min inre syn.


    /LD

    SvaraRadera
  14. Neoliberal Agenda17 maj, 2009 18:02

    Att statetelevisionen skulle vara fri och oberoende är ett skämt, ungefär som att tro att Pravda skildrade sanningen under Sovjet-tiden.

    (S)tyrelseordförande är en föredetta vice statsminister och i förvaltningstiftelsen kryllar av politiker från de befintliga riksdagspartierna.

    Junilistan var tredje största parti vid förra EU-valet, men nu får de inte vara med. Rena rysslandsfasonerna.

    SvaraRadera
  15. Ringde SVT och de sa att det bara är riksdagspartierna som är med och att det inte hade något med Europaparlamentet att göra.

    SvaraRadera
  16. Neoliberal Agenda17 maj, 2009 18:07

    Konstigt, för de skriver på webben "Europafrågor kommer också stå på Agendas agenda, med tanke på EU-valet och det kommande svenska ordförandeskapet i EU. Programledare är Anna Hedenmo och Karin Hübinette, som för första gången leder ett Agenda tillsammans"

    SvaraRadera
  17. Om det bara är en vanlig partiledardebatt, är det kanske inte så konstigt att Junilistan et al. inte är inbjudna... Junilistan fanns f.ö. med när Sverker ledde någon EU-konsumentdebatt i Plus tidigare.

    SvaraRadera
  18. Hans Egnell: Är det rimligt att kalla till en "inrikespolitisk debatt" som enligt påannonseringen kommer handla om EU-frågor tre dagar före att vallokalerna öppnar och sedan utstänga Junilistan?

    Om det hänt i Ryssland hade du varit upprörd

    SvaraRadera
  19. Jag uppfattar inte detta som en debatt inför Europaparlamentsvalet utan som en traditionell partiledardebatt. På Agendas hemsida står: "Ekonomin och arbetslösheten blir självklart några av de frågor ur den aktuella politiska debatten som partiledarna får svara på. Europafrågor kommer också stå på Agendas agenda, med tanke på EU-valet och det kommande svenska ordförandeskapet i EU."

    Självklart kommer EU att tas med. Sverige är snart ordförandeland och frågan om borgfred under detta halvår har som bekant diskuterats. Men det är ingen EU-debatt utan en allmänpolitisk debatt. Ingen EU-kandidat är med, det är en debatt mellan riksdagspartiernas partiledare, kort sagt en debatt av högst traditionellt snitt. Junilistan har inte mer existensberättigande i denna debatt än vad Sverigedemokraterna eller Fi har.

    SvaraRadera
  20. Hans Egnell: Vallokalerna öppnar om tre dagar, valdebetten blir inte en inrikespolitisk debatt bara för att den döps till det.

    Det är klart att det är en oerhört fördel för riksdagspartierna att få vara med.

    Låt inte dina egna åsikter om PP och JL styra - principer är viktiga.

    SvaraRadera
  21. Neoliberal Agenda17 maj, 2009 19:27

    Men snälla.

    Vi har EU-val vart femte år, alltså vart 260:e vecka, och nu ska vi ha det igen om drygt 2 veckor. Att då ha en vanlig partiledardebatt men med EU frågor, när vi inte har haft en sådan debatt på år och dag, är så klart ett svepskäl för att slippa ta in andra partier.

    Det är så här totalitära regimer alltid opererar. Det kan självklart inte rakt ut säga som det är eftersom det skulle kunna leda tili alltför obehagliga protester. Svepskälen lurar alltid någon och folk knyter näven i fickan istället.

    SvaraRadera
  22. Senast det hölls en allmänpolitisk debatt i TV var för runt ett halvår sedan. Sådana debatter hålls med jämna mellanrum. Begriper ni inte skillnaden mellan en PARTILEDARDEBATT och en EU-valsdebatt? Det råkar vara ett förestående val till Europaparlamentet, ja, men det betyder inte att inrikespolitiken upphör att existera. Kvällens debatt blir ingen debatt om EU-valet, ingen av EU-kandidaterna kommer att finnas i studion. Det är en traditionell partiledardebatt. Således har varken Junilistan eller andra partier utanför riksdagen någon automatiskt existensberättigande i debatten. Visst skulle SVT kunna bjuda in andra partier än riksdagspartierna. Men det är en rimlig gränsdragning som har gjorts eftersom det är rätt lönlöst att försöka styra upp en debatt med 20-30 deltagare.

    Välj rätt saker att bli upprörda över, för God's sake...

    SvaraRadera
  23. Hans,
    du tycker inte det är lite märkligt att ha den två veckor innan ett val då?

    SvaraRadera
  24. Klas,

    Tja, kanske det. Men det ena utesluter inte det andra. Jag förstår inte varför den inrikespolitiska debatten måste dö bara för att det är EU-val snart. Den första timmen av debatten har i alla fall inte handlat det minsta om EU, så jag förstår inte vad EU-parlamentskandidaterna Piratpartiet eller Junilistan skulle ha i debatten att göra.

    SvaraRadera
  25. Visst är det märkligt att ha en debatt som under den första timmen knappt nämnt EU och definitivt inte haft bäring på valet som startar nästa vecka. Givet att det enbart handlar om inrikespolitik är det däremot inte så konstigt att det enbart är riksdagspartier som är med.

    SvaraRadera
  26. Det är en partiledardebatt.
    Var glad att Piratpartiet fick förekomma i lördagsintervjun.
    Dett visar att de kommer att ha ett inflytande i nästa val.
    Men de fladdrar mer än någon folkpartist som jag stött på och det säger en hel del.

    SvaraRadera
  27. http://openeuropeblog.blogspot.com/2009/05/more-news-from-ireland.html

    SvaraRadera
  28. Det visade sig att det talades rätt mycket om EU

    SvaraRadera
  29. Och nu sa Reinfeldt att det från början skulle vara en debatt om EUparlamentet. De bytte inriktning i sista sekund, de andra partierna var inte inbjudna innan de bytte inriktning heller.

    Jag kan inte förstå hur man kan tycka det här är okej.

    SvaraRadera
  30. Valet börjar om TRE DAGAR!Då börjar poströstningen. Att vallokalerna håller öppet den 7 juni är en annan sak...

    Så att ha en "partiledardebatt" tre dagar innan valet börjar och kalla den inrikesdebatt lurar inte mig.

    Man diskuterade fildelning och Euro. Man undvek visserligen de flesta aktuella frågorna som Lissabon-fördraget och ordförandeskapet som startar om 14 DAGAR - Detta är ren taktik! Då kan man undvika att kalla det EU-debatt. Men det är skamligt av partierna att bara perifert beröra EU i så fall! Vill man ha ett mycket lågt valdeltagande eller är frågorna fel?

    Är det meningen att folket ska överväldigas av ordförandeskapet när en vecka återstår till den stora valdagen? Den veckan lär ju bjuda på en formlig orkan av EU-rapporter!

    SvaraRadera
  31. Alla som betalar TV-avgift är medskyldiga.

    SvaraRadera
  32. Detta var ingen EP-debatt, utan en partiledardebatt som Agenda håller med samma regelbundenhet som riksdagen håller sina partiledardebatter. Huvuddelen handlade om det ekonomiska läget och vad man kan/bör göra i Sverige. Varken Junilistan eller Vi-tar-inte-ställning-partiet har något att tillföra där.

    Däremot kan man tänka sig att de bör vara med i de EP-debatter som kommer längre fram.

    SvaraRadera
  33. @Johan Ingerö:

    Läs gärna Scaber Nestos bloggpost om EU-debatten som blev inrikesdebatt.

    http://scabernestor.blogg.se/2009/may/eu-debatten-som-blev-en-inrikesdebatt-skanda.html

    SvaraRadera
  34. Det vore rätt bisarrt att ha piratpartiet med i en allmänpolitisk debatt. Vad skulle Falkvinge säga om den ekonomiska politiken?

    SvaraRadera
  35. Hans Egnell och Johan Ingeö: Det visar sig nu att (enligt expressen) att det var en EU-debatt när riksdagspartierna bjöds in.

    Man kan anta att debatten döptes om när det började komma krav på likabehanding av alla partiser som sitter i EP.

    SvT har återigen visat sig vara maktens television

    SvaraRadera
  36. Varför är Du inte upphetsad över att Sverigedemokraterna inte är med? De har ju också fått opinionssiffror.
    "Oberoende av vilket lag man håller på, så är det rätt upprörande när det fuskas med reglerna."
    Vari består fusket?

    SvaraRadera
  37. Neoliberal Agenda18 maj, 2009 20:43

    "Däremot kan man tänka sig att de bör vara med i "Tänka sig? Bör?

    Klart som f*n att de ska vara med! Det är helt oacceptabelt att statstelevisionen (utan saklig grund) väljer ut vilka partier som ska få vara med och debattera.

    Sådant kan man förvänta sig i Ryssland.

    SvaraRadera
  38. Anonym 11:04: "Man kan anta att debatten döptes om när det började komma krav på likabehanding av alla partiser som sitter i EP.

    SvT har återigen visat sig vara maktens television"

    Ja, det var ju just därför statsministern kritiserade SVT. De är väl snarare (för närvarande) oppositionens television. Men för det mesta är de maktens television, det är helt riktigt.

    SvaraRadera
  39. Lägg ned svenska Pravda!18 maj, 2009 23:50

    Jag älskar sånt här. Konkreta bevis på att statstelevisionen är ett korrupt propagandamedie. Utan sådana konkreta bevis framstår man som en tokig konspirationsnöt när man framför sådana påståenden.

    Inte för att det gör någon större skillnad, den svenska attityden är och förblir "jaha, oj då" och titta åt andra hållet. Som med jävet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.