2009-06-23

Det demokratiska underskottet tycks öka...

Ifall någon trodde något annat:

I Irlands folkomrösning om EU-fördraget i höst, kommer irländarna att få rösta om exakt samma text som de redan röstat nej till.

EU-demokrati: Vi ställer samma fråga gång på gång till dess vi får "rätt" svar. Sedan låter vi er vara.

(Tipstack: Erik)

16 kommentarer:

  1. Jämför det med vår heliga folkomröstning om kärnkraften. Vi får iallafall vara glada över att EU inte gått så långt som den svenska gjorde när det gällde att respektera omröstningen om högertrafik. Ännu...

    SvaraRadera
  2. Det ska bli intressant att se hur arbetet för att få 'rätt' utgång i folkomröstningen går till.

    Sedan tycker jag att det skulle va lite häftigt om vi hade vänstertrafik i Sverige.

    SvaraRadera
  3. Ja det är väl klart. Tycker ni verkligen att Irland som enda land ska kunna säga nej och sinka hela unionen när i princip alla andra länder har sagt ja? DET om något är odemokratiskt. Lissabonfördraget är nödvändigt för att garantera välståndet, friheten och demokratin i Europa. Det är Irländarnas plikt att rösta ja!

    SvaraRadera
  4. Främsta argumentet för ett utvidgat och mer sammanflätat Europa är freden. Men jag tror det kommer ha precis motsatt effekt, det är ingen bra idé att fösa ihop olika folk och kulturer mot sin vilja. Framför allt när det sker med mer eller mindre tvång uppifrån där folket bara har att acceptera skeendet.

    Europa; nästa oroshärd och krutdurk?

    Johan

    SvaraRadera
  5. @Anonym 12:17
    "i princip alla andra länder har sagt ja"

    Skojar du! :-)
    I hur många andra länder har det överhuvudtaget röstats om det här?

    SvaraRadera
  6. Alla andra länder har sagt ja, säger du. Och i vilka av dem fick befolkningen rösta om det? Fast det är väl mer demokratiskt när eliten bestämmer åt undersåtarna..

    SvaraRadera
  7. "Ja det är väl klart. Tycker ni verkligen att Irland som enda land ska kunna säga nej och sinka hela unionen när i princip alla andra länder har sagt ja?
    DET om något är odemokratiskt."


    Har vi, jag kan inte minnas att jag fått tillfälle att säga vad jag tycker?
    Finns inte ett spår av demokrati i den här processen. Ledarskiktet är livrädda för folkets röst och därför har man struntat i att fråga oss.

    Hax: Har du slagit på att det går att posta anonymnt utan reggat konto?
    Blev lite konfunderad när jag såg inlägget jag svarar på.

    Johan

    SvaraRadera
  8. Bosse, Hex, Johan: Ni har visst sagt ja genom att rösta på partier som är positiva till lissabonfördraget till riksdagen. Det är så en representativ demokrati fungerar! Irlands nej visar att de här frågorna är för stora för vanliga medborgare att förstå sig på och kan på sikt leda till att folk får mindre möjlighet att påverka EU:s beslutsprocess. Vill ni verkligen det?

    SvaraRadera
  9. Anonym:

    Håller både med och inte.

    EU-processen medför såpass stora förändringar att det påverkar vår grundlag.
    Enligt vår författning skall sådant tydligt adresseras och beslutas om i två steg med ett mellanliggande riksdagsval.

    Johan

    SvaraRadera
  10. @Anonym 13:26
    Ingen har på något vis förklarat för svenska folket vad lissabonfördraget verkligen innebär.
    Det var ju för komplicerat enligt etablissemang och medlöpare, som du säger!
    Hur skall de då kunna ta ställning och välja partier som "representerar" dem i den viktigaste frågan i sveriges historia? Med lissabonfördraget slängs vår nationella självständighet bort, vi blir medlemmar av NATO (kanske under annat namn), tvingas införa Euro etc.
    Skulle det vara ok om regeringen helt plötsligt förklarade att vi nu skulle bli en av USA:s delstater? En delstat i tredje eller fjärde riket?
    Det här är som jag ser det en statskupp!
    Demokrati betyder folkstyre. Inga frågor är för "stora"!
    Vem bestämmer i annat fall vilka frågor som är för "stora", enligt dig?

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Anonym 12:17 skriver: "Tycker ni verkligen att Irland som enda land ska kunna säga nej och sinka hela unionen när i princip alla andra länder har sagt ja? DET om något är odemokratiskt."

    Han/hon visar därmed en ansenlig okunskap om både demokrati och EU.

    EU är ett statsfördrag, alltså ett kontrakt mellan stater. Det står därför varje stat rätt att säga nej till förändringar i fördraget.

    För att få till stånd fördragsförändringar krävs det konsensus - dvs att alla stater är överens.

    (Det har alltså inget alls att göra med majoritetsstyre. Däremot är det som påpekats i många andra inlägg så att folken utom i några få länder tillfrågats överhuvud taget. EU-frågorna berörs ju inte ens i valet till EP!)

    Lissabonfödraget (om det antas) kommer att förändra fördraget. Fördragsförändringar kan komma att antas med kvalificerade majoriteter vilket innebär att länderna förlorar sin suveränitet.

    Jag kan bara hålla med Bosse J och Johan. Det här är en statskupp och tyvärr finns kuppmakarna bland våra högsta politiker men de har hjälp av en hel del blåögda medlöpare.

    Ingen nämnd och ingen glömd.

    SvaraRadera
  13. Irländarna vill tydligen ha det så här. Annars får fe väl byta regering.

    Det stora problemet i Sverige är att riksdagen skaffat sig så stora befogenheter i grundlagen.

    Sen är det ett generellt problem att man klumpar ihop en massa frågor i ett paket. Då finna det tusen skäl att vara emot.

    SvaraRadera
  14. Praeterea censeo Carthaginem esse delendam - Cato Den Äldre

    Samma princip. Kolla upp historian kring citatet. Det fick iaf Karthago att elimineras, tack vare att Cato tjatade tills det gick igenom senaten.

    SvaraRadera
  15. De "stora" frågorna är väl alltid samtidigt de viktigaste.
    Om medborgarna skulle anses vara för dumma för att ta ställning i de viktiga frågorna skulle de följaktligen bara ha något att säga till om i de oviktiga.
    Vilken skillnad är det då på detta och en diktatur? Vill man köra över folket i någon fråga är det bara att deklarera den som för stor eller komplicerad. Kanske det här är etablissemangets definition på demokrati och i så fall har den definitivt inget med folkstyre att göra.

    SvaraRadera
  16. När man lyssnar på våra ledande och mest eu-foriska företrädare i riksdagen så skulle jag vilja vända på för-stor-fråga-resonemanget; eu-bygget är en alldeles för stor fråga för endast 349 individer i riksdagen att avgöra. Individer som dessutom slaviskt följer den rådande partilinjen.

    Johan

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.