2009-07-07

Övervakning - register - läckor

Datainspektionen konstaterar att flera myndigheter brister i rutinerna för hur anställda kan komma åt personuppgifter. Flera av de granskade myndigheterna saknade helt logguppföljning.

Det hela är mycket enkelt: Övervakning, kontroll och registrering kräver register. Och så gott som alla register läcker. Läckaget sker som regel från anställda på de olika myndigheterna.

Konsekvenserna för de medborgare som drabbas kan bli förfärande, med tanke på hur mycket känslig information om våra liv som myndigheterna lagrar.

Vad kan man då göra? Förslagsvis bör man hålla övervakningen på ett absolut minimum. Liksom registreringen. Så att det helt enkelt inte finns något att läcka.

En annan åtgärd vore att begränsa användningen av personnummer – så att de bara får lov att användas av ett mycket litet antal myndigheter. Det minskar riskerna. Eller också tar man bort personnumren helt och hållet.

IDG | Datainspektionen

(Tipstack: Peder)

2 kommentarer:

  1. Visst är det händigt med personnummer, men läskigt. Mitt förslag till ersättning av personnummer är att företag erbjuder en tjänst där man har ett nummer (förslagsvis) som fungerar som ett visitkort som man kan ladda med de uppgifter man vill. Till exempel med hemadressen för snabb registrering hos företag där man är kund.

    SvaraRadera
  2. Vad personnumret i praktiken handlar om är inte "bara" övervakning och potentiellt total övervakning. Det handlar också om en "fascismifiering" av det svenska näringslivet.

    Varför? Jo helt enkelt för att genom personnumret ges företag rätt till adressuppdateringar och annan uppföljning, vilket i praktiken innebär att staten erbjuder "tjänsten" kontroll och företagen därmed kan minska sina naturligt existerande kostnader för att hålla och uppdatera kundregister, följa upp kunders och leverantörers adresser vid flytt etc.

    Detta kan naturligtvis skötas av marknaden mot kostnad, men det är en tjänst som staten har monopoliserat. Det har också visat sig ge konsekvenser i form av företags ovilja och oförmåga att tillmötesgå kunders önskemål. Vi är många som t ex ringt bank eller försäkringsbolag för att ändra adress (för att vi nyligen flyttat eller för att de haft felaktig adress) - och fått svaret att man inte kan ändra sin adress. Man måste kontakta skatteverket och ändra sin folkbokföringsadress - och därigenom uppdateras bankens eller försäkringsbolagets adressregister!

    Denna sammansvetsning av näringsliv och stat är förhoppningsvis (?) en oförutsedd och, möjligen, oönskad effekt av statens önskan att kontrollera. Men det är ändå en negativ bieffekt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.