2009-11-08

Den gamla onda tiden




Ibland känner jag mig väldigt gammal. Som när jag inser att många människor i min omgivning inte har några personliga minnen av eller någon annan direkt relation till den gamal öststatskommunismen. De är helt enkelt för unga. Då känner jag att farbror nog måste berätta hur det var...

Jag måste ha varit 10-15 gånger i DDR, Tjeckoslovakien och Ungern under kommunisttiden. Varje gång blev man omskakad. Man mötte människor som inte fick lov att lämna sina hemländer. Om de uttryckte oönskade åsikter, då riskerade de sina och sina näras karriärer, frihet och liv. De var utsatta för en ruskig, omfattande övervakning. Media, konst och kultur var hårt styrd och censurerad. Det rådde brist på allt från plasthinkar och spik till bröd och skor. Allt var av dålig kvalitet och/eller fuskbyggen. Ingen hade någon anledning att ta ansvar för någonting. "Arbetarnas paradis" var grå historier med rädda människor och skrikig propaganda.

Att stå vid Berlinmuren och se ut över ingenmansland med dess vakttorn, självskjutande gevär och minfält var mer än man riktigt kunde ta in. Det var gränsen till ett gigantiskt fängelse, där politikerna inte drog sig för att låta döda dem som försökte fly.

Detta går liksom inte att förklara för den som inte har varit där. Det krypande obehaget. Frustrationen över att man inte kunde göra något åt saken. Rädslan, som fanns överallt. Misstänksamheten mot allt och alla. En stat som inte drog sig för att utöva sin makt över medborgarna med våld. Allt för att upprätthålla en omöjlig politisk idé.

Och så för 20 år sedan... poff! Allt föll samman, som ett korthus. På ett par dagar föll det politiska systemet, övervakningsapparaten blev onödig, muren öppnades, miljoner människor fick plötsligt politisk frihet och möjlighet att röra sig fritt. Det gick så fort...

Det är i sig en sedelärande historia. Ibland går saker och ting snabbare än någon kan föreställa sig – när ett system har blivit metastabilt. Omvälvande förändringar kan då ske över en natt. Och de tyngsta kolosserna faller hårdast. På något sätt är det en uppfriskande insikt.

15 kommentarer:

  1. Vulkan-effekten.

    Lägger man ett lock på saker så byggs det till sist upp ett tryck och det exploderar.


    Ceauscescu blev "omvald" inte långt innan han blev avrättad.

    SvaraRadera
  2. Hmm, blivit metastabilt? Du menar kanske tvärtom, slutat vara metastabilt? Eller att systemet slutatde vara stabilt eftersom det egentligen var metastabilt?

    SvaraRadera
  3. Kolla morgonens sändningar från SVT. De nämner i förbifart att muren föll för 20 år sedan medan huvudnyheten är att de flesta är emot kapitalism...

    SvaraRadera
  4. sången om stalin09 november, 2009 07:41

    Och i soffan (tänk så regisserat) tre s-väninnor småpruttandes... Margot W är värst.

    SvaraRadera
  5. Tycker Margot W komentar i morgonsoffan var bra för var det öst och väst sedan gamla och nya snart bara Europa

    SvaraRadera
  6. Känner liksom Hax att jag är lite äldre (än Hax till och med) och att historielösheten bland yngre är lite besvärande. Men även bland de som uppnått mogen ålder.

    Skrev en grej om detta, här:
    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/11/murens-fall-en-symbol-for-folkets.html

    SvaraRadera
  7. http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/374167-marijuanabruket-lagst-i-holland
    haha, lööl.
    där ser man.
    in your face, moralister och trygghetsnarkomaner.

    SvaraRadera
  8. "Jag måste ha varit 10-15 gånger i DDR, Tjeckoslovakien och Ungern under kommunisttiden. Varje gång blev man omskakad. Man mötte människor som inte fick lov att lämna sina hemländer. Om de uttryckte oönskade åsikter, då riskerade de sina och sina näras karriärer, frihet och liv. De var utsatta för en ruskig, omfattande övervakning. Media, konst och kultur var hårt styrd och censurerad. Det rådde brist på allt från plasthinkar och spik till bröd och skor. Allt var av dålig kvalitet och/eller fuskbyggen. Ingen hade någon anledning att ta ansvar för någonting. "Arbetarnas paradis" var grå historier med rädda människor och skrikig propaganda."

    Åsso undras det över var varför klimatalamismen är så uppe i falsett i sitt globala triumftåg?!

    Man inser ju att det är via Gröna Korset och dylika nutidsfenomen ("Ställa om" = Krossa Kapitalismen) som allt politisk Sovjet-, och DDR-förtvivlan nu kanaliseras.

    Väl mött, allihopa. Berlinmuren 2.0 är inte långt borta.

    Nu ska den in i huvudet på folk istället.

    SvaraRadera
  9. Jag hade en brevvän i Vladivostok när jag var liten faktiskt. Vi träffades i Bulgarien en gång när min familj var där på semester. Hans pappa var troligtvis någon höjdare vid flottbasen där då man annars inte hade möjlighet att resa dom sträckorna i arbetarnas paradis.

    Det bör tilläggas att det var ett helvete att översätta breven...

    SvaraRadera
  10. Här är hur Rapport lade fram nyheten i morse.
    http://playrapport.se/#/video/1762849

    SvaraRadera
  11. Jag vill inte heller påstå att Kapitalismen fungerar bra som den gör (som replik på playrapport.se), men det är ju liksom inte någonting inneboende i själva Kapitalismen som orsakar felen.

    Det är ju alla västvärldens parlamentariska repressiva regleringsnissar och deras polare på styresposter i det numera globala herrelösa Storkapitalet som ställer till eländet för att de är så förblindade av sin makthunger att de inte inser att maktdelningen måste även fortsätta ända ut till folket och den enskilda individen...om man på allvar menar att man vill folkens och medborgarnas väl i någon seriösare mening.

    SvaraRadera
  12. @Marulv, (helt off-topic, men kör till)

    Intressant att till och med färre *använt* (dvs testat?) cannabis i Holland än i tex Frankrike, Italien och Spanien.

    Jag kom på en fin liknelse över droghetsen också.

    Droger <-> Homosexualitet

    Hets mot droger <-> Hets mot homosexuella

    Alkohol är helt ok <-> Heterosexualitet är helt ok

    Är man väl informerad är cannabis/alkohol/heterosex/homosex relativt ofarligt.

    Allt är naturligt och kommer alltid att förekomma oavset lagstiftning.

    SvaraRadera
  13. Förändring kan gå fort ja. Men då fanns det ändå starka krafter i världen som var emot systemet bakom muren. Nu verkar de flesta krafterna (som räknas) dra åt ett dåligt håll (övervakning, starkare polis, mer kontroll) och de som möjligtvis sätter sig upp mot detta är de kommuniststämplade som troligtvis var sympatisörer för världen bakom muren då det begav sig.. Sicken ironi va?

    SvaraRadera
  14. LD,

    det som är förvånande är den vinkling Rapport gör. När jag slog över till BBC pratade man om muren och lyckan över att den var borta. Att diskutera brister i nuvarande system kan göras men det är fel dag att göra det idag.

    SvaraRadera
  15. @Jonas V,

    Håller delvis med, men samtidigt *är* det en intressant nyhet att halva befolkningen verkar vara mot marknadsliberalism/kapitalism.

    Det är en skrämmande nyhet, precis som när Rapport berättar hur många som sympatiserar med sverigedemokraterna.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.