2009-12-11

Sista striden det är...



Efter åratal av förhandlande och kriser närmar sig nu det belgiska rökförbudet.

På restauranger är rökning redan förbjuden. Till framåt de senare timmarna, när jalusierna åker ner och askkopparna olagligt ställs fram, vill säga.

Vid årsskiftet träder ett rökförbud i kraft på alla barer som har något slags lagad mat. Nu är det alltså slut med möjligheten att få en Croque till kvällsölen. Och förmodligen även med många av de inrökta småbarer som faller under denna kategori.

Och skulle de till äventyrs klara denna ekonomiska smäll, så blir det rökförbud på alla barer någon gång mellan juli 2012 och juli 2014. Vilket förmodligen blir slutet för den belgiska sunk-bar-kulturen. Mördare!

Istället kommer ett fåtal präktiga, nyjoggade jävlar självbelåtet att sitta och knapra sallad och dricka mineralvatten på trendiga caféer med plastmöbler och hög atonal musik. Människorna, de får väl stanna hemma. Suck!

Jag har för övrigt fått en rapport från en bekant som just kommit hem från ett par veckor i Spanien. Det var ju det land som var först ut med rökförbudet. Man sa att om det funkar i Spanien, då fungerar det överallt. Hans rapport är att i princip alla ställen han besökt nu för tiden helt enkelt skiter i rökförbudet. Cirkeln är sluten...

Och på Hollands Coffe Shops är det numera förbjudet att blanda ut gräset med tobak. Vilket moraltanterna nog får slå knut på sig själva för att förklara logiken i.

Finns det något land här i närheten som man kan flytta till om man vill röka (tobak) lagligt? Jag kräver inte att få bolma ohejdat överallt. Allt jag vill är att hitta några enstaka ställen där man både får dricka öl och röka. Samtidigt. (Och gärna ta en macka.) Omgärda dem med taggtråd och varningsskyltar, om ni vill. Men utrota dem inte.

30 kommentarer:

  1. Kanske det är bra med ett totalt förbud av tobak. Lyckas politikerna dessutom förbjuda öl så kanske folk börjar ifrågasätta statens roll.

    Min poäng är att det verkar som det måste bli värre innan det folk börjar slåss för en förändring.

    Men...jag lär väl hoppas på för mycket.

    SvaraRadera
  2. Häromkring är det precis samma tongångar. För inbitna rökare är det möjligen ute på däck och internationellt farvatten som i framtiden gäller. Men även det är nog en tidsfråga innan rökförbud införs.

    Ty idag pratar man om införa avgas- och utsläppsregler för skeppsfarten. T.ex är det sanslöst mycket skit som Emma Maersk släpper ut under sina färder över världshaven. Bara för att vinstmarginalerna blir större genom att produkterna ännu så länge är billigare att hämta från Asien och Kina.

    SvaraRadera
  3. Jag instämmer med Lars, förbjud alkohol på en gång så får vi ett ramaskri.

    SvaraRadera
  4. Hur går det med rökt lax?

    SvaraRadera
  5. Privata barer endast för (rökande) medlemmar.


    //ST

    SvaraRadera
  6. Kanske borde ha lagt till att medlemskort bör kunna köpas på plats. Dagsmedlem €5, månadsmedlem €10, årsmedlem €15, fast livstidsmedlem priset bör vara rabbaterat till €1. :p


    //ST

    SvaraRadera
  7. Jaha, det får bli ställen utan anställda då. För än så länge så har man väl principen att arbetslösa ska ta de jobb som finns. Då är det inte rätt att tvinga in dem i dimman.

    Det är nästan svårt att föreställa sig hur det var före rökförbudet, men emellanåt när man är på kontinenten så märker man ju och inte är det kul inte.


    Jag har inte så mycket att säga om folks nikotinkonsumtion. Det är ok att snusa så länge man håller rätt på prillan osv. Nikotin leder ju inte till vanföreställningar eller omdömeslöshet i allmänhet.

    Däremot tycker jag det är besynnerligt att rökarna håller fast vid denna uråldriga metod att konsumera nikotin. Medicintekniken vet ju långt mycket bättre sätt att leverera droger till systemet än så.

    Vågar man till och med dra en parallell mellan tobaksbolag å ena sidan och skiv- och filmbolag å andra sidan? Båda är fast i gammal teknik och vägrar släppa taget.

    Sist och slutligen, om man nu ska säga något om nikotin så är det väl att en nikotinberoende hjärna knappast drar rationella slutsatser om sitt eget nikotinberoende.

    SvaraRadera
  8. Henrik, hemma hos dig själv får du väl fortfarande röka, ta en öl och en macka?

    SvaraRadera
  9. Det finns en del goda argument mot generella rökförbud, men börjar det inte i alla fall bli dags att lägga ner domedagsscenarierna om hur alla barer och pubar kommer att få lägga ner om man inte får förpesta alla andras mat och dryck med tobaksrök? Det är ju uppenbarligen inte sant. Barerna har fortfarande besökare i Sverige, och här i England där jag numera bor finns, trots den s.k. pubdöden, fortfarande en pub på snart sagt varje gathörn -- oftast välfylld, om den är av någorlunda kvalitet.

    Världens befolkning är, tack och lov, inte uppdelad i tvångsmässigt rökande barbesökare och icke-rökande hälsofanatiker som aldrig skulle sätta sin fot på en pub. Däremellan finns nämligen den stora majoritet människor som gärna går ut och tar ett par öl och en bit mat och på det hela taget tycker det är rätt trevligt att kunna känna vad maten smakar och att slippa lukta askkopp när man kommer hem, och som i förekommande fall inte tycker det är så hemskt att gå ut och ta en cigg, eller låta bli att röka under två timmar.

    Men det är klart: "Alla dina ölhak försvinner" skrämmer förmodligen fler än "rökning är faktiskt valfritt."

    SvaraRadera
  10. Bryssel är en stad där avloppet går rakt ut i havet; där folk på fullt allvar påstår att de blir bättre bilförare av fem glas vin; där människors basföda består av pommes frittes och majonäs; där kommunen gräver ner giftigt avfall (på den judiska kyrkogården!) och där popcorn är sockrade!

    Skall det vara så katastrofalt om någon stackars jävel vill ha en cigg till ölen?

    SvaraRadera
  11. Anonym: Problemet är att det är på tapeten, i Sverige, att förbjuda rökning även i vanliga lägenheter.

    Hur fan detta ska upprätthållas har jag ingen aning om. Det blir väl husrannsakningar och nedslängande utav rökare på marken utanför huset utan beväpnad polis kan jag tänka...


    Man tycker ju, rent logiskt, att det egentligen borde vara något mellan fastighetsägaren och hyresgästen eller en ren privatangelägenhet för den som har bostadsrätt annars.

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. Så här lät det även i Sverige innan rökförbudet infördes. Mats Hulth förutspådde resturangbranschens död, folk skulle minsann stanna hemma om de inte längre fick dra ett par bloss på lokal.

    Så blev det nu inte. Både restaurang- och sunkkulturen lever och frodas.

    SvaraRadera
  14. jag älskar dina iakttagelser utav Belgien Henrik :D :D :D

    SvaraRadera
  15. Kuba är rökvänligt har jag hört...

    SvaraRadera
  16. Jag kan bara instämma med Johan Tjäder, vore det inte mycket enklare att bara ta ett nikotin piller varje morgon som varar större delen av dagen?

    SvaraRadera
  17. @Petrus,

    Och ett annat piller som innehåller all näring så man inte behöver sitta och tugga mat? (Det kan ju slaska och störa folk i närheten.)

    SvaraRadera
  18. Då så. Belgien trodde jag var en av de sista utposterna. Nå, kom till Berlin då! Här finns väl visserligen ett "rökförbud", men det skiter vi högaktningsfullt i. Allihopa.

    SvaraRadera
  19. Haha jasså det är rökförbud på barerna i Spanien. Jag har bott här i 9 månader utan att märka det :)

    SvaraRadera
  20. Håller med //ST
    Privata barer. Varför har ingen öppnat en sådan. Ett tips till krögare... Sälj medlemskort till rökare, den baren/restaurangen kommer åtminstone jag att besöka.

    SvaraRadera
  21. Alla barer i Bryssel är privata. De borde få bestämma själva.

    SvaraRadera
  22. Privata, avskiljda avdelningar och bättre och allt godare ventilation

    För 30-35 år sen satt politiker (som ville) och rökte under alla sammanträden. Nu ska det vara HELförbjudet.
    Forskningen då sa samma som idag.

    Snart är det väl ingen mening att äga nåt då EU-lagar gör alla ställen lika.

    SvaraRadera
  23. Rökare som vill röka på puben får ingen sympati från mig. Det är helt enkelt fel att tillåta att ens person nöje och njutning går ut över en annan.

    SvaraRadera
  24. @Mussla

    Det är precis där som bland annat HAX argumentation havererar. De verkar överhuvudtaget inte vara medvetna om att när de röker tvingar de alla i närheten att andas in deras rök.

    Jag skiter fullständigt i om de väljer att andas in diverse hälsovådliga ämnen (även om jag finner företeelsen ytterst löjeväckande) men de har inga rättigheter att sprida sin giftiga rök så att de som inte önskar utsätts för den.

    SvaraRadera
  25. @Stefan

    Det var precis så jag menade. Jag kunde inte sagt det bättre själv!

    SvaraRadera
  26. Men snälla!

    Ni vill förbjuda alla att röka och dricka öl samtidigt. Överallt. Inte en enda liten pub, med varningsskyltar och allt, tycker ni skall lämnas till dem som vill göra ett annat val än ni.

    Ingen tvingar någon att gå in på en rökpub mer än på en lesbisk te-dans eller en dragspelskonsert.

    Väljer någon att tillhandahålla en viss service (sälja öl) under vissa förutsättningar (att rökning är tillåten i lokalen) så skall han eller hon vara fri att göra det.

    Själv kan jag tänka mig att hålla mig långt borta från rökfria pubar och caféer. Jag gör det, av princip, redan.

    Så kom inte och kräv att nödvändigtvis få sitta i er självgodhet på min väl inrökta sunk-bar, med sina nikotingula väggar och sin kedjerökande personal.

    SvaraRadera
  27. @Henrik

    Deal!
    Så länge som alla inblandade inklusive personal är med på det så har jag inga problem med en rökruta som serverar öl och mat.

    Tyvärr så finns det alldeles för många rökare som inte klarar av att visa hänsyn utan röker bland folk eller där andra behöver röra sig, som i dörröppningar eller i väntkurer. De slänger sina fimpar där de står och lämnar ett lager av gamla cigaretter över hela stan.

    När rökarna tar hand om sitt eget skräp och inte utsätter ofrivilliga för rök så ska jag bli lite mer förlåtande.

    SvaraRadera
  28. Det är alltså inte så i Belgien att man är skyldig att som arbetslös ta jobb på en servering där man får röka?

    SvaraRadera
  29. Stefan,

    "Tyvärr så finns det alldeles för många rökare som inte klarar av att visa hänsyn utan röker bland folk eller där andra behöver röra sig, som i dörröppningar eller i väntkurer. De slänger sina fimpar där de står och lämnar ett lager av gamla cigaretter över hela stan."

    Det där är ju en beskrivning av verkligheten efter att ett generellt rökförbud införts på krogarna.

    /Rickard

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.