2010-01-08

Det politiska bloggåret 2009



2008 var ett fantastiskt blogg-år. 2009 var lite mer.. sisådär...

Många av oss var med om att lyfta in Piratpartiet i Europaparlamentet. Det var stort. Riktigt stort. Men det var kanske också det enda verkliga avtrycket vi satte under året.

Framförallt saknar jag det stora grupparbetet från 2008. FRA-striden, då vi bloggare med våra samlade resurser slog politiker, PR-byråer och gammelmedia på fingrarna. Då vi skakade om det politiska Sverige. Kanske fanns det inget motsvarande, stort projekt 2009. Kanske har vi avundsjukt börjat blänga på varandra och hålla på vårt. Jag vet inte. Men jag vet att jag tycker att det är tråkigt.

På tal om FRA-striden, så var läget faktiskt minst lika skarpt under hösten 2009. Riksdagen hade kunnat riva upp FRA-lagen. 2008 skakade vi om regeringen på allvar – och vi hade kunnat göra det nu igen. Men spelet med de höga korten uteblev. Och eftersom tv-kamerorna inte var på plats, så kom riksdagens ledamöter undan med att ducka i frågan. Det hade kunnat vara annorlunda. Men det driv och den envetenhet i bloggosfären som krävdes för att få FRA-lagen upphävd uteblev. Det är en smula deprimerande. Och märkligt.

Under 2009 har framförallt gammelpartierna stärkt sitt grepp om bloggosfären. Sossarna, vars organiserade bloggande till en början var en ren katastrof, har fattat värdet i att hissa några av de egna bloggarna genom att länka. Ibland har meta-debatten om politiken, bloggarna och sociala media varit större och mer intensiv än innehållet i de samma.

För egen del är jag mest irriterad över att inte ha haft fler nyheter som har satt avtryck under 2009. Scoopen finns där ute. Men det gäller att ha tid och kraft att jaga tag i dem. För det kostar på och det är i det närmaste ett heltidsarbete. Själv har jag valt att istället skaffa mig ett jobb under året, vilket är ett medvetet val. Och eftersom jobbet handlar om politik – så hoppas jag att det kan leda till att jag kan vara med och stoppa övervakningsstaten, försvara internets frihet, stärka rättssäkerheten och försvara yttrandefriheten från insidan.

Den bistra sanningen är nog att Sverige är ett för litet land för att man skall kunna försörja sig som "medborgarjournalist". I vart fall om man inte har något mediehus, någon organisation eller något särintresse i ryggen.

Nu går vi vidare, in i valåret 2010. Vi kommer att få se mycket partipolitiskt bloggande. Men jag hoppas att vi även kommer att få se oberoende, uppkäftig, orädd och begåvad granskning av partierna och deras kandidater i bloggosfären under året. För uppriktigt sagt gör sig bloggosfären bättre som retsticka och granskare än som megafon.

7 kommentarer:

  1. Det skall bli så oerhört skönt att slippa den svenska valrörelsen i år. Jag har sedan länge slutat att bry mig för dels blir folk man känner partigängare, dels blir den politiska debatten så oerhört inskränkt eftersom det bara handlar om vilka grupper partierna vill gynna ekonomiskt.
    Att jag dessutom slipper kungabröloppet är en enorm bonus.

    SvaraRadera
  2. Du kan verka som medborgarjournalist via U Do News, där är du oberoende, du får betalt efter tittarsiffror.

    jag tror starkt på att du måste rapportera ifrån bryssel via videoinlägg, som du lägger upp på bloggen. Då kan du visa politiska dokument i bild etc.

    U Do News blir vad man gör det till, just nu är U Do News användare en väldigt homogen grupp. Därför behövs det andra som tar till sig detta verktyg för sin medborgarjournalism.

    About U Do News

    Welcome to U Do News

    SvaraRadera
  3. Media kontakter för Piratrörelsen08 januari, 2010 10:45

    En annan mediakanal som Piratpartiet redan använt sig av är Russian Today, genom att ha bra kontakt med Russian Today så kan Piratpartiet, och Hax få ut massor av information till medierna.



    EuroShock: Pirates storm Parliament


    Digital natives vote for pirate parties

    Years of work paid off Pirate Party

    Max Keiser är en politisk reporter/ekonom som också rapporterat om Pirate bay rättegången. Även Max Keiser bör man skapa kontakt med, han har en egen show som heter, on the Edge och han har även ett eget program på tv kanalen Russian Today.

    Om hax gör en videoblogg så får russian today även bilder de kan använda i sina reportage. Och kan göra intervjuerna med Piratpartiet över länk.

    Max Keiser on Pirate Bay decision

    Mass Medierna börjar bry sig om Russian Today och attackerar dem av rädsla. Se exempel nedan.

    Out-FOXed: Bill O'Reilly bites the RT bullet


    Möjligheterna finns, det finns medier som vill sprida budskapet, knyt kontakterna.

    SvaraRadera
  4. Det är väl också så att många frontfigurer i riksdagen 2008 nu antingen har knutits närmare partiledningen eller avpolletterats på något vis. Det gör ju att den blockerande minoriteten som nog fanns där 2008 inte finns kvar.

    SvaraRadera
  5. Johan Tjäder har rätt, FRA-frågan blev stor av flera skäl under 2008, men det enskilt viktigaste var att några borgerliga ledamöter obstruerade och det fanns en chans att förslaget skulle falla. Det var det som gjorde att frågan blev stor i traditionella media.

    2009 var alla borgerliga ledamöter uppbundna av överenskommelser med regeringen, inklusive Camilla Lindberg.

    SvaraRadera
  6. Jag tror utgång i FRA-frågan 2008 gjorde att inte så många orkade engagera sig året efter. Jag menar vilket tryck det var! Men inte hjälpte det, riksdagen brydde sig inte om vad vi tyckte eller vilka argument vi hade. Jag tror därför att folk kände att det var meninglöst att försöka påverka.


    //235

    SvaraRadera
  7. Birgitta Ohlsson som minister är ju ett väldigt effektivt sätt att neutralisera.

    Vad gör en EU-minister?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.