2010-02-01

I dag träder SWIFT-avtalet i kraft

SWIFT-avtalet, som ger USA tillgång till data om europeiska banktransaktioner, träder i kraft i dag.

Det ingicks under det svenska EU-ordförandeskapet, dagen innan Europaparlamentet skulle ha fått medbestämmande i frågan. Och det träder nu i kraft innan parlamentet har fått en chans att titta igenom avtalet ordentligt och säga sitt.

USA behöver ingen gräddfil till information om europeiska privatpersoners och företags banktransaktioner. Finns det en konkret misstanke om brott eller terrorism, då går det bra att i god ordning lämna in en ansökan om utredningshjälp till EU, till Europol eller till någon europeisk polismyndighet. Så får alla andra göra. Och för det krävs inget SWIFT-avtal alls.

Se även: Piratpartiet röstar nej till SWIFT-avtalet

7 kommentarer:

  1. Hmmm... - jag kan bara konstatera att Carl Bildt är en mästare på att säga ett - och att "regera" någonting helt annat.

    SvaraRadera
  2. Scary Devil Monastery01 februari, 2010 11:52

    Tack och hej. Därmed är nu alla europeiska medborgares banktransaktioner öppet tillgängliga för USA, samtliga G20-länder, samt alla medlemmar i NATO, gentemot förfrågan från i stort sett vem som helst. Utan att man ens skall fråga om det vore nödvändigt.

    Frågan man ställer sig nu är då hur man håller sig utanför det registret till att börja med?

    SvaraRadera
  3. Får vi tillgång till information om deras transaktioner?

    SvaraRadera
  4. SWIFT är ett frivilligt medlemsskap för banker, för att göra wire-transfers snabbare och billigare. Det finns banker som är med i SWIFT i typ alla länder.


    Johan,

    ja, vi får tillgång till alla SWIFT transfers involverande Amerikanska banker. I dagsläget är typ 91% av trafiken i SWIFT involverar dock banker i EU.


    Scary,

    du har dina pengar i en bank som inte är, eller kommer att gå med i SWIFT. Jag vet dock inte om någon Svensk bank som inte är medlem.

    /Werner

    SvaraRadera
  5. Scary, Werner:
    Skulle tro att medlemsbanken utan ränta, JAK (http://www.jak.se/) inte är med i SWIFT. Verkar vara ett bra alternativ i Sverige. Måste hitta något liknande här i Finland bara!
    /Aki

    SvaraRadera
  6. Living off the grid is a retro way of living.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.