2010-05-23

Samtidigt, i ett EU-land...

I går fick Pride-paraden i Slovakiens huvudstad Bratislava avbrytas – efter att ha attackerats av skinnskallar.

Det är bekymmersamt att mötes- och yttrandefriheten inte kan upprätthållas i EU-länderna, som ju ändå förmodas vara en klubb för rimliga, demokratiska och öppna länder. Och ännu mer bekymmersamt är att många EU-länder passivt eller aktivt motverkar Pride-parader.

Samtidigt är det viktigt att HBT-organisationerna tänker igenom sitt budskap. Som särintresse är det lätt att kräva speciella rättigheter. Vilket blir fel. Om man istället – tydligt och uttryckligen – kräver lika rättigheter för homosexuella som för alla andra, då kommer man i längden att vinna.

SR | DN

6 kommentarer:

  1. Vilka är de "speciella" rättigheter som har uttryckts av HBT-rörelsen? Det vore bra med exempel.

    SvaraRadera
  2. Baby:

    Hela historien bakom rätten att gifta sig är fylld med speciallösningar och specialkrav, till exempel.

    Och så var det så enkelt, i slutändan, som att alla skall ha samma rätt visai staten vad gäller samlevnad och registrering av den samma.

    Hatbrottslagstiftningen är ett annat exempel. (Det skall vara förbjudet att skada andra, oavsett vilka de är. Punkt.)

    Sin Trenton:

    Jo, jag förstår det. Det där var mer en känga till svenska aktivister.

    SvaraRadera
  3. SinTrenton

    "Dock är det rätt lätt för skinnskallar och andra att 'knacka bögar' eftersom polisen knappast kan ha sagt ingripa och det sker med rättskaffens konservativa, katolikers och "liberalers" goda minne."

    Det är nog med vänsterns goda minne också. Parlamentet i landet har bara ett parti till vänster, socialdemokratiska Smer och de är i regering tillsammans med ett homofientligt främlingsfientligt parti Sns och ett annat högerpopulistiskt parti. Inte heller är socialdemokraterna vad jag vet ännu för en partnerskapslag trots att opinionsmätningar visar att nästan hälften av landets invånare stödjer en sådan reform. I Slovakien kan nog högern liberaler och socialister ta varann i hand när det gäller acceptans av homofientlighet.

    Bengt

    SvaraRadera
  4. Specialkrav? Ja, som specialkravet att få tillåtelse att gifta sig precis som alla andra? Specialkravet att få träffa sina älskade på sjukhus? Specialkravet att inte behöva bli riskerad att bli ihjälmördad och att ens läggning anses som en förmildrande omständighet? Om det är specialkrav så fruktar jag för hur din syn på universella krav ser ut.

    SvaraRadera
  5. Bengt, såg kommentarerna först nu, har varit ute och rest.

    Du har naturligtvis rätt.Jag glömmer alltid bort att Ficos Smer-SD kallar sig socialdemokrater, bland annat eftersom de inte hade några problem att hoppa i säng med vare sig högernationalisterna SNS (de är ju fientliga mot allt icke-storslaviskt; homosexuella, romer, ungrare...) och högerpartiet ĽS-HZDS. Ett fantastiskt triumvirat – Fico, Slota, Mečiar, tre wanna-bes (En vill vara som Putin, den andre som Mussolini och den tredje Don Corleone). Samma med Smers ”old-time” ultra-auktoritära vänsterdemagogik. (Den gode premiärministern är ju känd för sin ovilja att debattera eller bli intervjuad, han föredrar att hålla tal).

    Att döma av uttalanden från Čaplovič (Regeringsansvarig för mänskliga rättigheter och minoriteter) och Kaliňák (Inrikesministern) om att alla ska ta det lite sansat och om nu homosexuella envisas med att visa upp sig på gatan får de väl anställa privata vakter, eftersom polisen har annat att göra, så är det nog en bra bit kvar tills Smer-SD kan tänka sig att arbeta aktivt för en partnerskapslag.

    Tyvärr tvivlar jag på att ens det 'nyliberala' SaS (Frihet och Solidaritet) som seglat upp aktivt satt upp frågan på dagordningen. Jag har i alla fall inte hittat något på deras site (http://www.strana-sas.sk) hittills.

    SvaraRadera
  6. Uppdatering: SaS verkar arbeta för samkönade partnerskap, trots allt! :)

    Det var i alla fall vad den socialdemokratiske premiärministern Fico anklagade dem för i helgen. Det och att de vill legalisera marijuana.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.