2010-06-05

Samtidigt, i Sverige...


En man hämtas av polis. På jobbet. Misstänkt för barnpornografibrott. Han förhörs och får lämna DNA-prov. Men han är oskyldig. Polisen hade blandat ihop hand IP-adress med någon annans.

Den här mannen stod på sig och krävde skadestånd av staten. Men alla är inte lika starka. Det finns människor i samma situation som har tagit livet av sig. Justitiekanslern har nu beslutat att denne man inte skall få skadestånd.

Man skulle kunna tycka att om staten gör allt för att demonisera en viss företeelse – då borde den i vart fall ha viss fördragsamhet med dem som är bevisat oskyldiga. Men inte ens det...

Nyheten glider förbi oss i ett kort TT-telegram på drygt 600 tecken. (Å andra sidan är det mer än vad konsekventa lagbrott inom Säpo, bortförklarade med inkompetens fick.)

Den som är oskyldig har allt att frukta.

DN | SvD | Aftonbladet | MMK | Zac | Grundén

17 kommentarer:

  1. En bra poäng att använda mot de som säger att det är så rättssäkert att jämföra ip-adresser och sedan få fram en person...

    SvaraRadera
  2. så jävla förfärligt. pengar ger mannen inte tillbaka hans förlorade anseende. men någon jävla upprättelse ska han väl fan ha.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker det borde vara rejäla straff när myndigheter gör fel. En vanlig person har mycket lite att sätta emot, myndigheter ska ha en stor piska på sig att göra rätt. Och blir det fel ska det både vara en bra kompensation till den utsatte plus reprimander för ansvariga.

    SvaraRadera
  4. Nyhetstips - En man har fått cannabis utskrivet som läkemedel i Nederländerna, och sedan fört din det i Sverige och öppet deklarerat vad han haft med sig i Tullen. Han har nu delgivits misstanke om narkotikainnehav, och tänker överklaga för att skapa ett prejudikat. Enligt Schengenavtalet ska man kunna föra medicin mellan länderna och ha upp till 30 dagars doser på sig. Och vissa Schengenländer tillåter ju medicinskt användning av cannabis. Det här kan bli intressant...

    Källa - http://www.fokus.se/2010/06/den-ofrivillige-smugglaren/

    SvaraRadera
  5. Liam: Antar att det är Kol14 (Joakim)? Han är förberedd på strid.

    Hur man skulle kunna få det till smuggling när man själv deklarerar det vet jag dock inte...

    SvaraRadera
  6. Man vill ju gärna se hur JK har motiverat sitt beslut.

    Det är så klart ett skitfel att blanda ihop två ip-adresser, men även sådana fel kan leda till enorma konsekvenser för personen ifråga.

    Omständigheterna i det enskilda fallet kan ju påverka skadeståndets storlek, men det ter sig ju ändå som rätt rimligt att det utgår någon form av ersättning.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Tjäder:

    Ett sådant här förjäkligt brott borde nog ge ett sjujäkla skadestånd. Eller? Det är ett av det mest sjuka brott som man kan begå.

    SvaraRadera
  9. Om man söker upp en person på jobbet och hämtar dom där så är det ett rejält intrång i en oskyldig människas privatliv.

    Det är trist att vi har en så dålig JK i Sverige som inte inser att det SKA svida för staten att göra fel.

    SvaraRadera
  10. @Daniel

    Vi får väl kolla JK:s hemsida nästa vecka och läsa beslutet när det kommer. Det kan finnas omständigheter som gör att skadeståndet ska jämkas.

    Skadestånd är generellt sett låga i Sverige.

    SvaraRadera
  11. Det finns ett generellt problem här som är värt att nämnas särskilt och det är polisens sätt att straffa personer som ska gripas genom att genera dem inför arbetskamrater eller familj.

    Det här fallet är ett sådant exempel. Barnläkaren på Astrid Lindgrens sjukhus som misstänktes för mord är ett annat och i det fallet fanns det ingen akut risk för brottslighet eller flykt.

    Polisen har alltså redan anammat Beatrice Asks skampåle och hänger ut misstänkta enbart för att de är just misstänkta.

    Sådant otyg borde bli en av de första sakerna en ny justitieminister bör ta tag i. Skyldig tills motsatsen bevisats är inte någon princip vi ska ha här i Sverige.

    SvaraRadera
  12. Relevant kanske: http://anarchyinyourhead.com/2009/07/01/top-10-causes-of-minarchism-6/

    SvaraRadera
  13. Oavsett om det anses vara ringa tjänstefel att gripa fel person p.g.a. felaktiga spaningsuppgifter, så borde ändå ett skadestånd p.g.a. kränkning utbetalas.

    Gripandet på arbetsplatsen är inte bara ett slags frihetsberövande utan sättet gripandet sker på är också socialt stigmatiserande.

    Ett litet handlingsmisstag leder sålunda till en icke önskvärd ganska stor effekt.

    Genom statligt skadestånd kanske risken för misstag också minskar. Å andra sidan finns inget som pekar på att mången tjänstemän är sparsamma med det allmännas medel.

    Kanske är det så att dylikt tjänstefel, som felaktiga spaningsuppgifter - felskrivet ip-nummer - ska bedömas som tjänstefel av normalgraden, så att den enskilde tjänstemannen tar vikten av nogrannhet på större allvar.

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. Det borde utgå skadeståndssummor som gör det otänkbart att ett liknande misstag upprepas. Ok att man kan göra misstag, det kan alla. Men samma misstag ska inte upprepas. Detta skadestånd ska naturligtvis tas ifrån felande myndighets budget. /J

    SvaraRadera
  16. FYI - Metro körde framsida på Säpogrejen idag. Halvsidas artikel som inte var helt uttömmande.

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.