2010-09-06

Har Frankrike inte lärt något av historien?


Frankrikes behandling och deportation av romer – det vill säga zigenare – är upprörande på så många fler plan än det rent mänskliga.

Vi kan börja med en symbolfråga. Zigenarna var en av de folkgrupper som Nazityskland gav sig på. En tradition som Frankrike och Sarkozy nu fullföljer, om än i något mindre våldsamma former. Har de fan ingen skam i kroppen?

Man kan också ifrågasätta det begåvade i att behandla grupper av människor som kollektiv. Det drabbar alltid många "oskyldiga".

Sedan har vi det här med fri rörlighet i EU. Det är en rättighet som tillkommer alla EU-medborgare. Det är en huvudtanke i EU-samarbetet. (Det finns för övrigt fler länder som diskriminerar medborgare från Bulgarien och Rumänien.) Om Frankrike inte kan stå bakom en av unionens grundpelare, då kanske fransoserna borde ompröva sitt medlemskap.

Men – det som överskuggar allt annat – medborgerliga rättigheter som sådana:

Det är den demokratiska rättsstatens förbannade skyldighet att ge alla medborgare lika rättigheter. För det är när man börjar skilja på folk och folk, särbehandla och inskränka vissa människors rättigheter som det går åt helvete. Tänk Ex-Jugoslavien, Rwanda och Darfur. Eller, för allt i världen, Nazityskland. Lär sig folk inget av historien?

Det handlar alltså inte "bara" om att Frankrike behandlar zigenare illa. Det som står på spel är medborgarrätten, människorätten och ett av demokratins fundament.

På ett privat plan får folk tycka vad de vill om zigenare. Eller om skomakare, judar, vänsterhänta eller cyklister. Men staten måste alltid tillerkänna alla medborgare lika rättigheter. Och med EU-medlemskapet och dess fria rörlighet gäller det alla unionens medborgare, inte bara de av viss nationalitet.

Det är ju fan att det ständigt skall bedrivas krypskytte mot de – få – bra saker som EU ägnar sig åt.

10 kommentarer:

  1. Att Sverige dessutom har ett förfarande där man bara vid blotta misstanken kan deportera EU-medborgare (romer), sätter oss i samma liga.

    SvaraRadera
  2. Nä, det har de inte, och inga andra heller för den delen.

    SvaraRadera
  3. Skitsnack. Frankrike river bostäder som byggts illegalt och utvisar utländska medborgare som saknar försörjning. Att de är zigenare är irrelevant om man inte menar att den gruppen människor ska ha särskilda rättigheter som andra medborgare saknar.

    SvaraRadera
  4. Det enda vi kan lära av historien är att vi inget lär av historien.

    SvaraRadera
  5. Jag gillar verkligen inte cyklister...

    SvaraRadera
  6. Jag tror inte att Frankrike flyger tillbaka alla dessa människor för att dom jobbar för hårt och sköter sig för bra.

    SvaraRadera
  7. Efter att ha kollat en hel del på fransk tv måste jag hålla med rudeboy.
    De blir inte deporterade för att de är romer utan för att de bosatt sig illegalt. Om någon började bygga skjul på min tomt skulle jag vilja få bort dom, oavsett deras tillhörighet.

    SvaraRadera
  8. Det är alltid bäst att alla sidor av en konflikt belyses. Trovärdigheten tjänar på det.

    Hur skulle en medling mellan romer och fransmän låta tror ni?

    SvaraRadera
  9. Det är rätt märkligt att en president av judiskt ursprung väljer att massavisa människor ur en folkgrupp som drabbades på exakt samma sätt som judarna av nazisternas utrotningsindustri och att just denna grupp är den enda som massavisas på detta sätt trots att det dräller av människor från andra icke franska grupper som bor i Frankrike under exakt samma förhållanden.

    SvaraRadera
  10. @Micke

    Du menar som "Adolf Schicklgruber" gjorde?

    Det är inte underligt alls, och om du anser det så förstår jag helt klart var vissa andra av dina uttalanden om den mänskliga naturen kommer ifrån - ren okunnighet.

    Skam för oss som människor sägandes baserades hela tredje rikets rabiata judehat förvisso till viss del på antisemitism men till största delen p.g.a. att "der Führer" själv var jude på mödernet och hade fått lida för det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.