2010-12-17

Dåliga vibbar


Jag reste en del i det forna Östeuropa, innan kommunismens och murens fall.

Man skulle alltid vara beredd att visa sina papper. Den som reste över gränserna kontrollerades noga, både vad gällde resenär och bagage. Systemets yttre gränser var höga.

Som resenär fick man tänka sig för. Inte ta några bilder på något som kunde vara av militärt intresse. Inte vara för nyfiken när det gällde infrastrukturen. Man hade alltid vakande ögon på sig, från polisen, militären, statens funktionärer och människor som fungerade som tipsare och angivare.

Befolkningens kommunikationer övervakades. Deras resor registrerades. Deras ekonomiska transaktioner granskades. Så gott som alla medborgare var, i statens ögon, att betrakta som misstänkta.

Polis och myndigheter jagade människor som fått tag i böcker och musik utanför de tillåtna kanalerna.

Information som staten inte tyckte om censurerades och den som ändå spred oönskad information riskerade att tystas och fängslas.

Den centralstyrda ekonomin kom allt mer i självsvängning när politiker och byråkrater gick in och försökte styra produktion, priser, räntor, valutakurser och den tekniska utvecklingen.

Så där kan jag hålla på en stund. Men du har säkert redan gissat vart jag är på väg...

Säkerhetsteatern, Fästning Europa, säkerhetsnojan, FRA, teledatalagring, PNR, Swift-avtalet, war on terror, IPRED, jakten på fildelare, angreppen mot Wikileaks, EMU, handelshinder och marknadsfrånvända subventioner. Och så vidare. Dåliga vibbar, typ.

Visst börjar det väl bli uppenbart att vi i Sverige, EU och västvärlden är på väg att göra om en del historiska misstag? Med vett och vilje. I god demokratisk ordning.

Förmodligen är det inte avsiktligt eller ens medvetet som våra politiska ledare är drivande i denna "utveckling". De har samma blinda fläck som politikerna i det forna öst. De förstår inte att det är makten – deras egen makt och dess inbyggda, självgenererande expansion – som driver på mycket av dumheterna och farligheterna. De inser inte att deras egna goda intentioner också har en mörk sida. De kan inte kännas vid att de är en icke oväsentlig del av problemet. I vart fall inte utan ett stort mått av självdistans och självkritik, vilket är egenskaper som politiker som regel saknar. De är helt enkelt sitt eget systems fångar.

Ack!

Motståndet måste organiseras – bättre, bredare och starkare än hitintills.

29 kommentarer:

  1. Väl talat!

    Det ser onekligen inte bra ut och det blir bara mer och mer statlig övervakning och integritetskränkning för varje år som går. Men jag hoppas på en folklig revolution, en statskupp eller inbördeskrig kanske. Vi måste få slut på alla dessa vidriga våldtäkter på den personliga integriteten.

    Svennebanan kommer snart att fatta, han tänker bara lite långsamt.

    SvaraRadera
  2. Nej, de har en vision. De tror sig skapa ett enat Europa där krig är uteslutet och tvister lättlösta genom EUs skrämmande, diplomatiska storhet... ?
    FP är religiöst troende

    När det egentligen bara behövs öppna gränser och goda relationer.

    SvaraRadera
  3. Och när du nu reser i öst så upplever du naturligtvis det öppna demokratiska samhället bortom kontroll och övervakning...not!

    SvaraRadera
  4. Något som jag inte tycker kommit fram är att de som försökt sätta ditt Assange faktiskt inte har lyckats så bra på legal väg. Dvs rättsväsendet har hittils försvarat Assange väl. I Australien blev det tydligen inte möjligt att åtala honom och i USA är det från vad jag hört tvivelaktigt ifall det finns något att åtala honom för.

    Det skiljer väst otroligt mycket från de forna öststaterna. Jag menar absolut inte att utvecklingen är bra eller oproblematiskt men problemet när man drar paralleller som är lite väl överdrivna blir att folk inte känner igen sig.

    SvaraRadera
  5. En av alla Anders18 december, 2010 11:03

    @Tobias,
    jag håller med dig om att västvärlden idag skiljer sig från de forna öststaterna, men problemet är att västvärlden i rasande fart är på väg att skapa ett liknande samhälle. Och detta utan att det diskuteras, det bara händer. (Politikerna har svårt att se att de gör fel, för de agerar ju i ett gott och ädelt syfte)

    Lagar är väldigt flyktiga och kan ändras av politiker när de behöver det. Så, det finns ingen garanti att de lagar vi har idag kommer att vara samma lagar som vi har imorgon.

    Med de nya övervakningslagarna som vi nyligen fått får staten det betydligt enklare att samla information om medborgare och därigenom styra och förtrycka dem. Samhället kommer att bli betydligt värre än Östtyskland och deras Stasi.

    SvaraRadera
  6. Ännu ett inlägg av Hax där han propagerar för att makten inte vet vad de gör. Ta av dig foliehatten Hax, du tror på magi, du tror att makten inrättar en polisstat utan att veta om det, det är löjligt att påstå, givetvis vet de om det.

    SvaraRadera
  7. Hax är naiv, i oktober 2010 skrev SVD om att svensk vapenexport till Saudiarabien ökar. Varför skulle en regering som gör något sådant inte va medvetna om vad de gör? Sverige tjänar pengar på krig, för att upprätthålla detta vansinne behövs en övervakningsstat för att bekämpa protester när folk inser hur brottsliga regeringen är. Varför skriver aldrig hax om Bildts inblandning i folkmorden i Sudan?

    Mer vapenexport till Saudiarabien

    jag är Socialist och det är jag stolt över! Libertarianer som Hax klarar inte av att ta tag i det stora frågorna och se vad som händer, endast en socialist kan klara av det.

    SvaraRadera
  8. Aldrig att en högerbloggare som hax skulle publicera denna karta om svensk vapenexport.

    Republic Svensk vapenexport karta

    SvaraRadera
  9. Motståndet måste organiseras – bättre, bredare och starkare än hitintills.

    Hur fan ska det gå till om du Hax hela tiden snackar massa goja om att våra politiker inte vet om vad de gör, när de uppenbarligen vet om det. Är du verkligen så här korkad?

    SvaraRadera
  10. Nej Peter det finns ingen konspiration. Det hade aldrig gått att hålla något sådant hemligt.

    SvaraRadera
  11. Nej Peter det finns ingen konspiration. Det hade aldrig gått att hålla något sådant hemligt.

    a fan snackar du om?! Ingenting har hållits hemligt som jag talar om, det är ju ute i det öppna, det säger ju för fan rätt ut att de vill ha en övervakningsstat. Det är väl ingen jävla konspiration att helt öppet säga att man vill ha en övervakningsstat! Du är ju så jävla dum i huvudet att det gör ont. Ta av dig foliehatten din stackars propaganda torsk.

    SvaraRadera
  12. Erik, ingenting har hållits hemligt angående att stater i hela europa arbetar medvetet för att införa en övervakningsstat, det är du som inte vill ta till dig den informationen. Bara för att det inte tas emot av dig så betyder det inte att informationen inte är där. Ditt jävla snack om att det inte skulle kunna hållas hemligt är idiotisk, för det har inte hållits hemligt det är för fan helt ute i det öppna, idiot!

    SvaraRadera
  13. Ah, dagens väldigt arga människa som tror att man kan vinna människor för sin sak genom att pissa på dem. En socialist, naturligtvis.

    SvaraRadera
  14. Ah, dagens väldigt arga människa som tror att man kan vinna människor för sin sak genom att pissa på dem. En socialist, naturligtvis.

    Ha, ha... jag kan skratta också. Speciellt när det inte framförs några argument i sakfrågan.

    SvaraRadera
  15. @Peter Gren:

    När du säger

    "Speciellt när det inte framförs några argument i sakfrågan."

    och tidigare producerat sådana poetiska mästerverk (citerar valda delar) som

    "Du är ju så jävla dum i huvudet att det gör ont. Ta av dig foliehatten din stackars propaganda torsk."

    samt

    "Ditt jävla snack .. är idiotisk, för .. för fan .. öppna, idiot!"

    så tror du att den du "argumenterar" med blir mer intresserad av att lyssna på dig?

    På riktigt?

    Ett tips, i all välmening: Om du vill få någon att lyssan på dig så är det en bra början att inte kalla vederbörande för idiot.

    Kan vara värt att testa.

    SvaraRadera
  16. Socialist säger väl allt. Avsaknad utav såväl koll på hur världen fungerar såsom ödmjukhet. Allting som gjort socialismen till den mördarmaskin den varit på 1900talet...

    SvaraRadera
  17. Ssargon

    Tror du att Johan Norbergs karaktär också utvecklats som en konsekvens av högerideologiska förbrytlser mot mänskligheten eller är denna typ att karaktärsdanande genetiskt reseverad för socialister?

    Har du andra teorier av samma typ?

    Kan man tänka sig att t.ex Robert Mugabe har socislistdna som styr hans karaktär?

    SvaraRadera
  18. Nej, nej. I Mickes värld är tillståndet i Zimbabwe Milton Friedmans fel...

    SvaraRadera
  19. Svensk medias censur är exakt likadan som DDR. Jag jämförde DDR med Sverige för inte så länge sedan i en uppsats, skillnaderna i censur vad det gäller media/författare/skribenter som inte får komma till tals i etablerad media är värre än DDR. I DDR censurerade man enstaka författare, i Sverige trycks inte ens böckerna upp om åsikterna är obekväma. Ulf Nilson har fått känna på detta redan för 15 år sedan.

    SvaraRadera
  20. Jag tror att: http://www.mises.se/ är den libetarianska organisation som kommer att leda motståndet.
    I synnerhet när fastighetsbubblan snart spricker, och folk verkligen förstår vad pappersmyntfot och fraktionella bankreserver betyder för låginkomstagare.
    P.s. Mata INTE trollen.

    SvaraRadera
  21. Socialist säger väl allt. Avsaknad utav såväl koll på hur världen fungerar såsom ödmjukhet. Allting som gjort socialismen till den mördarmaskin den varit på 1900talet...

    Ssargon förenklingarnas man. Sverige hade varit ett skitland utan vårt socialistiska arv. Visst finns det mycket att kritisera inom de egna leden, men mycket fungerar inom socialism. Sparbankerna var ett luyckat projekt, men du och dina högerkompisar såg till att krossa detta. Nu snackar ni alla om guldmyntfot, ännu ett sätt att ge makten till eliten. Allt jag sagt i denna tråd är i princip är att politiker är medvetna om vad de gör. Då blir jag anklagad av Erik dumhuvud att det inte finns någon konspiration. Ja goddag yxskaft på dig Erik.

    Ssargon du är en nolla. Av den enkla anledningen att du stöttar ett fasciststyre och tror du står emot fascismen.

    SvaraRadera
  22. Jag är stolt över att kalla mig för Socialist, smaka på det. Socialist javisst! Jag skäms inte över att kalla mig Socialist, socialismen är det enda som har fungerat och det enda som kan fungera.

    Socialister har alltid slagits emot kommunismen, till skillnad ifrån kapitalister som gärna gullar med Kina och ser till att de kan utveckla sin korporativism.

    Det är lustigt folk som hax och Johan norberg har alltid sagt att kapitalismen har utvecklat demokratin i Kina, men inte för så länge sedan kritisera hax korporativismen i kina. Man kan fråga sig vad Hax tänker med, inte är det huvudet i alla fall.

    SvaraRadera
  23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  24. Peter/
    Googla "Hanlons rakkniv" som ett första steg mot sunda vätskor, allt ditt övriga svammel får man väl leva med.

    SvaraRadera
  25. Ulf Nilson har fått känna på detta redan för 15 år sedan.
    ------------------------------
    Ulf Nilson fick sparken från Expressen för att han var alkis och söp för mycket och nu har han lanserat samma teorier om "muslimernas medvetna och organiserade utbredning via barnafödande" som nazisterna tillämpade på judarna på 30 talet och att det finns en liten samling fascistslödder som stöder honom i detta vet vi också.

    SvaraRadera
  26. Vem fan är ulf nilsson? Fuck Ulf nilsson!

    Här är ännu ett exempel på att regeringar vet vad de gör när de knullar folket i arslet.

    Daily Show: 9/11 First Responders React to the Senate Filibuster

    SvaraRadera
  27. @Peter Gren: "... Sverige hade varit ett skitland utan vårt socialistiska arv".

    Jo, just det.

    Givetvis är/var det tack vare socialismen som barnarbete försvann från de kapitalistiska utsugarfabrikerna? Det är ju så diskursen etablerats bland följeslagarna.

    Det heter absolut inte att folk själva fick oerhört mycket större ekonomiska möjligheter genom fabriksarbete än förut att sätta sina barn i skola och påverka sin egen vardag och välståndsbyggande. Istället för som det var före industrialismen under feodalismen då en karl inte ens ägde den hacka han hyrde för att påta i vasallernas jordar och för att försörja sin familj.

    Jo, tack, för socialismen. Den och Jesus bringar välstånd åt folket.
    Industrialismens välståndsmaskin förstår man mycket väl att socialisttjyvarna ville expropriera åt folket. Ha!

    Go'natt Jord.

    SvaraRadera
  28. Det heter absolut inte att folk själva fick oerhört mycket större ekonomiska möjligheter genom fabriksarbete än förut att sätta sina barn i skola och påverka sin egen vardag och välståndsbyggande.

    Du är ju värre än en förintelseförnekande nynazist. Högern införde inte en röst per medborgare, det var socialisterna som gjorde. Inte heller förändrade högern arbetsvillkoren eller levnadsstandarden för folket, det var socialismen som gjorde. Du är en dinosaurie, dags att utvecklas vidare din fossil.

    SvaraRadera
  29. "endast en socialist kan klara av det."
    Och på dom grunderna kan alltså endast en Libertarian tänka fritt?

    PS: om du inte fattar varför jag tycker ditt uttalade är fel se http://en.wikipedia.org/wiki/Recursion

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.