2011-03-14

Datalagringen: Asks skräms med siffror

Justitieminister Beatrice Ask gör i dag ett försök att skrämma riksdagen till att anta regeringens proposition om datalagring, när den röstar om saken nu på onsdag.

150 miljoner kronor kommer Sverige att få betala i böter till EU om frågan bordläggs ett år, påstår hon.

Denna siffra är ett skott från höften. Sanningen är att ingen vet om det blir ett så högt belopp.

Dessutom kostar det mer att införa teledatalagringen om riksdagen antar propositionen.

Men, framför allt: Om Sverige vill undvika EU-böter, då är det delvis redan för sent.

Förra veckan var det ett år sedan Sverige senast fälldes för att inte ha implementerat EU:s datalagringsdirektiv. Enligt de strikta regler och den automatik som styr sådana här ärenden skall EU-Kommissionen redan ha lämnat över en ny stämning mot Sverige till EU-domstolen. Och i det målet är det året som gått, inte vad riksdagen gör eller inte gör på onsdag, som är avgörande för om vi kommer att fällas.

(Domstolen kan visserligen, utöver en klumpsumma, även besluta om löpande böter. Men de är, som sagt, betydligt mindre än kostnaden för att bygga upp en registrering av data om hela svenska folkets alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden och nätuppkopplingar.)

Det enda rimliga är att minoritetsbordlägga frågan – så att riksdagen får det beslutsunderlag den behöver i form av EU:s egen (enligt uppgift mycket kritiska) utvärdering av datalagringsdirektivet som kommer nästa vecka.

Länkar: Troberg, Livbåten, Lake

9 kommentarer:

  1. 150 miljoner kronor på ett år är heller inte mer än 4,25 öre per person och dag, utslaget på hela Sveriges befolkning. Billigt, tycker jag!

    SvaraRadera
  2. Om det är som du säger låter det riktigt att skjuta upp beslutet men är det inte ett halmstrå att EU skulle ändra sig?

    SvaraRadera
  3. Frihet är alltså inte särskilt dyr. Om jag fick förmånen att tala för Sveriges befolkning hade jag tagit den kostnaden utan att blinka.

    SvaraRadera
  4. Rolf:

    EU:s utvärdering kommer den 23:e mars, sägs det. Det finns förhandsinformation som tyder på att den kommer att vara mycket kritisk. Och att den kommer att leda till att datalagringsdirektivet måste omarbetas eller rivas upp.

    SvaraRadera
  5. Bra att du uppmärksammar det här Hax.

    Här får du en manuell trackback:
    Lakes länkar - nyhetssvepet

    :-)

    SvaraRadera
  6. På det hela taget kan man ju undra om det är rimligt att EU ska kunna bötfälla ett land för att de lever upp till demokratiska principer och följer riksdagens och folkets röst?

    SvaraRadera
  7. Jag tror du hoppas för mycket på den 23 mars. Fick följande från EU-upplysningen:

    Kommissionen skulle egentligen i september 2010 ha presenterat en utvärdering av hur det gått med införandet av direktivet i medlemsländerna. Utvärderingen sköts dock upp till mars 2011 eftersom kommissionen menade att den inte fått in tillräcklig information från länderna. Enligt kommisisonens planering (uppdaterad 23 feb) kommer utvärderingen i april. Det kan även nämnas att kommissionen planerar att presentera en ändring av direktivet i december 2011.


    Däremot tycker jag Sverige borde stämma EU på, låt oss säga 150 miljoner för att inte ha avgivit rapporten i september 2010.

    /Henrik T

    SvaraRadera
  8. Besluta först och ta reda på vad som gäller sedan, var det inte så man gjorde i EU-parlamentet också?

    SvaraRadera
  9. Det är bara en utvidgnin av FRA-lagen så att all travik inom landets gränser avlyssnas och arkiveras. Vem som har tillgång till all data är och förblir oklart.

    Det är bara att sätta igång och skicka massiva nonsensdokument till alla bekanta när egen maskin går på tomgång. Efter några månader borde arkivutrymmet sina och hårddiskarna / bendstationerna ta slut i hela EU.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.