2011-04-28

Uppföljning: Den liberala EU-kritiken


Det var ju rätt trevligt på gårdagens diskussionskväll om en liberal EU-kritik, som samarrangerades av Frihetsfronten och Liberaldemokraterna. Nu hinner man aldrig säga allt man tänkt sig i en paneldiskussion, så jag skall ta och utveckla ett par tankar...

Till att börja med behövs det en EU-kritik som inte bygger på nationalism, protektionism och/eller allmän gnällighet. Det finns oerhört mycket att kritisera i sak, i EU. Och för en liberal finns det många uppenbara problem att hantera. Till exempel centralstyrning, kommandoekonomi, korporativism, byråkrati och det demokratiska underskottet.

Någon liberal EU-kritik ser man dock nästan aldrig till. Det kan bero på att de flesta liberaler tycker om den fri rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital. Och de är rädda att bli av med den om de är allt för öppet kritiska.

Jag gillar också den fria rörligheten. Skarpt. Men det får ändå inte innebära att man låter allt annat passera utan kommentarer, kritik och motstånd.

I själva verket hotar EU:s maktexpansion och klåfingrighet själva tanken bakom den fria rörligheten. Viss form av standardisering för den inre marknaden är säkert på sin plats. Men "harmoniseringen" börjar gå lite väl långt nu. Allt skall uppenbarligen likriktas. Frågan blir till slut vad det alls är för vits med fri rörlighet – om allt ändå skall vara likadant överallt?

Sedan finns det oerhört mycket att säga om EU:s demokratiska problem, maktfullkomlighet och arrogans. En arrogans som bland annat yttrar sig i att EU-politikerna nu för tiden är helt öppna med att de ägnar sig åt tveksamma saker. De till och med skryter om sin strategi: Att koka grodan långsamt. Och de kommer undan med det.

Om allt detta får vi svenskar veta väldigt lite. Svenska media är i princip ointresserade av vad som sker i EU. Det är på sätt och vis värre än om informationen hade varit censurerad. Då hade det gått att göra motstånd. Men att slåss mot ett massivt ointresse är rätt tröstlöst.

60-80 procent av de svenska lagarna har sitt ursprung i beslut i EU. Men ingen bryr sig om att försöka göra det som sker begripligt och intressant för vanligt folk. Och då är det ju inte så konstigt att EU-motståndet går på sparlåga. Svenska folket vet inte ens om att det inte vet vad som händer.

4 kommentarer:

  1. Men att betala för en statlig radio & tv som inte nämnvärt informerar om vad som bestäms över oss förväntas vi göra.
    Fast senaste gången jag åkte fram & tillbaka till Italien behövde jag inte visa pass en enda gång. Det väger ju upp det mesta. Bara vi ansluter oss till EMU så jag slipper växla pengar, då är jag helt nöjd.
    Höll på att glömma: Högre murar till unionen behövs också. Det är VI som ska ha (begränsad) frihandel, inte billiga och loppiga indier/kineser.
    Nåt måste också göras åt invandringen. Om den helt stoppades skulle nog färre dö på vägen till snylteri.
    Det viktiga är att Sverige inifrån kan påverka och styra EU på rätt kurs.
    Det är win win x länderna som är med. Vilken jävla idiot utom HAX vill inte vara med i klubben som vinner. #WINNING

    SvaraRadera
  2. Håller med. Och försöker själv skriva om just detta. Men i borgerliga kretsar är det i princip lika svårt att diskutera EU som att diskutera narkotikapolitik. Jag säger bara Carl B Hamilton...

    Ser dock e tydlig förändring bland borgerliga politiker och opinionsbildare födda på 70- och 80-talen. Kanske väntar förändringen runt hörnet.

    Kör hårt, även om jag inte begriper ditt val av parti. ;-)

    SvaraRadera
  3. Shaun: Protektionism leder bara till att alla förlorar i längden. Loose loose är den långvariga effekten utav det du önskar dig.

    Att du sedan tydligen inte kan se mer än gemensam valuta-delen utav EMU får mig att tvivla på att du ens är seriös i vad du skriver.

    Frihandel som begränsas är inte längre frihandel.

    SvaraRadera
  4. Problemet är väl att kritik mot EU fortfarande inom de svenska partierna nästan alltid blandas ihop med kritik mot Sveriges medlemskap i EU. Och det är ju inte riktigt samma sak?

    EU blir ju inte bättre eller sämre utan Sverige.

    Mig kvittar det egentligen ganska lika om besluten fattas i EU eller på nationell nivå. Det är en liten fråga, jämfört med vilka beslut som fattas gemensamt och vilka jag får fatta själv.

    Och det är nog grunden till ointresset för EU i Sverige och därmed i svensk media. Media levererar som bekant vad vi mediekonsumenter efterfrågar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.