2011-06-08

EP: European Arrest Warrant & Assanage


Ungefär kl 16:15 till 17:10 debatterar Europaparlamentet den europeiska arresteringsordern (EAW). [Senaste budet är att debatten börjar c:a 17:00]

EAW var tänkt att användas vid mycket allvarliga brott, där man snabbt vill ha någon utlämnad från en medlemsstat till en annan. Tyvärr missbrukas EAW grovt och används även i anknytning till små skitbrott. (Till en kostnad av c:a 250.000 kr / utlämning, i genomsnitt.)

Ett av de exempel som kommer att komma upp i debatten är Sveriges begäran om att Wikileaks grundare Julian Assange skall utlämnas från Storbritannien. Många menar att EAW inte skall kunna användas bara för att kalla någon till förhör. Speciellt när det är oklart om det över huvud taget kommer att bli något åtal.

Och så har vi naturligtvis frågan om Sverige till exempel skall tvingas utlämna svenska medborgare till Irland – för att personen i fråga har hädat Gud. Vilket är olagligt på Irland. Detta för att nu bara ta ett tänkbart exempel.

Detta kan bli intressant. Se debatten live här »

13 kommentarer:

  1. Hur många irländska infödingar döms per år för att ha hädat Gud?

    /Johan

    SvaraRadera
  2. Jag hittar inte *antalet* just nu, men en del fall. 80 procent är tydligen riktade mot pressen.

    SvaraRadera
  3. Eller texter som är positiva till homosexualitet i Litauen.

    Förnekelse av det turkiska folkmordet på armenier, i Frankrike.

    ...är två andra exempel.

    SvaraRadera
  4. Gerard Batten, UKIP, frågar kommissionen om EAW *kan* missbrukas av politiska skäl.

    SvaraRadera
  5. De stora partigrupperna, ungerska ordförandeskapet och kommissionen erkänner vissa "skönhetsfläckar" men ser inga problem med EAW i stort...

    EU skulle behöva en grundlig debatt om rättsstatens grunder. Men det tror jag att De Som Bestämmer inte är så intresserade av.

    För övrigt skulle många EU-länder behöva ett fungerande rättsväsende över huvud taget.

    Assange: Kommissionen är "inte medveten" om att EAW används på annat sätt än avsett, säger kommissionär Reding.

    Hon säger även att *om* USA begär utlämning - då måste det ske genom *brittisk* domstol.

    SvaraRadera
  6. Glöm inte den svenska onlinespelsdirektören för några år sedan.

    SvaraRadera
  7. Det finns dock krav på dubbel straffbarhet utom i ett antal uppräknade fall. Jag gissar att häda mot gud inte finns med i undantagen. Så om det är lagligt i Sverige så kan man då inte bli utlämnad med en EAW.

    SvaraRadera
  8. Att inte använda kondom som Assange borde således inte kunna leda till utlämning..

    SvaraRadera
  9. David Bergkvist08 juni, 2011 22:28

    Anonym 19:17: EAW används inte mot Assange därför att han är misstänkt för att ha låtit bli att använda kondom, utan för att han är misstänkt för att ha haft sex med någon som sov, vilket svensk och brittisk lagstiftning är eniga om är olagligt.

    Det finns all anledning att ifrågasätta varför EAW används på detta vis samt fråga sig varför det inte används i andra likartade fall, men att blanda korten som du gör, har jag svårt att se vitsen med.

    SvaraRadera
  10. Exakt var i lagstiftningen hittar du att sex bara är tillåtet i vaket tillstånd? Detta ger helt nya vinklar på narkolepsi...

    SvaraRadera
  11. Även fallet Anna och liknande bör vara relevant i hur man hanterar uppenbart urspårade rättsprocesser där ena parten utnyttjar sin hemmaplan och andra partens svårigheter att försvara sig.

    SvaraRadera
  12. David B:

    Det där med sovande gäller bara om det föregåtts av ett nej eller om aktiviteten inte har avhandlats i förväg. Om man däremot har haft samlag på kvällen / natten och detta fortsätter på morgonen, även om ena parten inte är vaken - då är det en annan sak. I vart fall om man får tro professor Schultz. Kondom / ej kondom i detta läge tror jag helt enkelt inte att lagen omfattar.

    SvaraRadera
  13. Det man kan fråga sig är ju vad alternativen till EAW är?

    För i och med att vi har avskaffat gränskontrollerna i Europa så kan ju även brottslingar och misstänkta röra sig fritt över gränserna. Samtidigt är våra rättsväsenden och straffrätten väsentligen nationell.

    Möjligen ska det ite gå att få någon överlämnad enbart på förhör, men vad är alternativet? Att mördare, människosmugglare och våldtäktsmän kan fly undan rättvisan?

    Eller är nästa steg en gemensam rättsordning, med EU-strafflag, EU-domstolar och EU-fängrlser?

    Vad kommer i stället för EAW?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.