2011-08-25

Hur mycket sanning vill vi ha?

Drevet går än en gång efter IKEA:s grundare Ingvar Kamprad. Hur är det egentligen med hans nazistiska förflutna? Frågan är naturligtvis intressant.

Intressant, på samma sätt som det vore intressant att få veta vilka svenskar som samarbetade med den östtyska kommunistregimen och dess hemliga polis. De listorna finns också hos Säpo...

För det är ju inte bara delar av den moderna svenska historien vi vill ha, eller hur?

26 kommentarer:

  1. Det intressanta den här gången är att han vidmakthåller sin beundran för "sveriges Quisling" Engdal

    SvaraRadera
  2. "det vore intressant att få veta vilka svenskar som samarbetade med den östtyska kommunistregimen och dess hemliga polis."
    Vad säger du, Micke? Intressant eller inte?

    SvaraRadera
  3. Visst är det märkligt? Drevet går mot Kamprad som har erkänt och gjort avbön. Om man synar medlemsmatrikeln för de gamla nazistpartierna kommer man helt säkert att hitta många välkända namn, de flesta döda, nu råkar Kamprad leva och vara en kändis.

    När det gäller de personer som har samarbetat med STASI, så hålls de om ryggen. Kan det bero på att STASIs listor innehåller namn på välkända politiker, mediapersonligheter, opinionsbildare och journalister, som fortfarande lever och har inflytande? Man kan inte helt frigöra sig från misstanken i alla fall!

    SvaraRadera
  4. Jag ligger på kvällarna och läser ett fynd från helgens bokloppis på Drottninggatan som har titeln "Huset som Hitler byggde" och är utgiven 1938. Boken är författad av en engelsman som vistades en hel del i Tyskland och även intervjuade nationalsocialistiska potentater. Boken är full av kritik mot hur nazisterna agerade, men beskriver också varför Tyskland hamnade där de befann sig 1938, och av vilka skäl nazisterna gjorde som de gjorde. Det blev en riktig aha-upplevelse, kanske mest därför att boken saknar den demonisering som efterkrigstidens litteratur befästat nazismen med.

    Visst kan det vara intressant att få kunskap om en "kändis" politiska förflutna, men så länge vi inte kan tillgodogöra oss informationen utan att ta av oss 2000-talets glasögon saknar dessa "avslöjanden" all akademisk relevans.

    Detta hindrar ju oss inte från att vara nyfikna. Vi kanske skall studera det förflutna i syfte att lära oss något - inte att hänga någon.

    P.S. Jag har även läst en bok om Hitlers bordssamtal under 2:a Världskriget. Jag insåg snabbt att jag och Hitler ideologiskt sett är himmelsvidd åtskilda; skala bort judehatet så finner man att han inte var något annat än en äkta socialdemokrat av sin samtid. Ja, jag vågar tillstå att han rent av hade kunnat gilla den moderna (svenska) socialdemokratin.

    Detta sagt utan avsikt att påskina att (s) = (nazi). Tvärtom. Tvärtom i bokstavlig bemärkelse. D.S.

    SvaraRadera
  5. Varför är jämförelsen "svenskar som samarbetade med den östtyska kommunistregimen och dess hemliga polis" gjord med de som sympatiserade med nazismen? Det får det att låta som om Kamprad samarbetat med nazisterna.

    Själv tycker jag det är lika vidrigt att någon gång varit kommunist som att någon gång varit nazist.

    SvaraRadera
  6. Vilka var nassar, vilka var DDRmedlöpare
    Per Olov Sundman hade inte hållit sitt tidigare engagemang i den nazistiska ungdomsrörelsen öppen för allmänheten under efterkrigstiden.
    1975 blev han invald som ledamot i Svenska Akademien.
    Sundman blev sedermera en landstingsman för Centerpartiet.
    Källa
    Intressant? Men var finns listan över DDRmedarbetarna

    SvaraRadera
  7. Jag misstänker att de inofficiella medarbetarna för MfS ("Stasi") sällan utgjordes av tonåringar utan något inflytande eller någon position i Sverige, d.v.s. de är inte direkt jämförbara med Kamprad när han för 70 år sedan utförde sina massmediala brott mot mänskligheten.

    Micke,
    Så Ingvars nära vänskap med och beundran för Per, som Ingvar alltså till nutida journalisters förtret inte avbröt när Pers åsikter plötsligt blev inopportuna i Sverige då krigslyckan vände, var alltså inte "intressant" förra gången den ältades i massmedia? Eller gången dessförinnan? Eller dessförinnan? För det är ju inga nyheter, nu heller.

    Finns det alls någon nyhet i den här kallnade soppan så är det ju Säpoakten på Kamprad.

    SvaraRadera
  8. Vad säger du, Micke? Intressant eller inte?

    -------------------------------

    Jo det skulle vara intressant och jag är mer eller mindre övertygad om att resultatet skulle överaska dig

    SvaraRadera
  9. Konservator.


    Om Sverige varit ockuperat av nazistyskland så hade Engdal avrättats liksom Quisling.

    Ger det dig ett bredare perspektiv på Kamprads tjatande om hur han ser positivt på Engdal?

    SvaraRadera
  10. Peter Harold snackar skit.
    Den tyska nazismen växte fram ur den tyska högern som 1933 i princip avskaffade sig själv när den i fria val sa ja till att göra Hitler till diktator medan socialdemokraterna var den enda återstånde kraft som sa nej.

    SvaraRadera
  11. Det är verkligen att devalvera nazismen, att tjata om att Kamprad skulle vara Nazist. För om hans livsgärning verkligen skulle grunda sig på nazistisk ideologi så kan man nämligen bara dra en logisk slutsats. Nämligen den att Hitler hade rätt.

    SvaraRadera
  12. Typiskt marxistintelligentian i lilla landet lagom att hela tiden idissla gammal skåpmat om en gubbe som gjort avbön för länge sen.

    Skit samma idag.

    Ingenting går upp mot en prylfylla på IKEA.

    SvaraRadera
  13. Om nazisterna vunnit kriget så hade Micke vait deras svenska ledare. Han hade avgudats av alla och fått röven slickat d morgon och kväll.

    Om han kan hitta på fntasifulla scenarior å kan jag också.

    SvaraRadera
  14. E/LD har ju själv sagt att fascismen "gett något till folket" så att han inte ser några problem med att svensk företagssamhets portalfigur internationellt vidmakthåller sin respket för Sveriges Quisling förvånbar inte.

    SvaraRadera
  15. Jurgen Hochmuth sa...
    Om nazisterna vunnit kriget så hade Micke vait deras svenska ledare. Han hade avgudats av alla och fått röven slickat d morgon och kväll.
    ----------------------------

    Det är intressant att du säger det trots att det är uppenbart för alla utom idioter att jag inte är fascist eller nazist.

    SvaraRadera
  16. Det är verkligen att devalvera nazismen, att tjata om att Kamprad skulle vara Nazist. För om hans livsgärning verkligen skulle grunda sig på nazistisk ideologi så kan man nämligen bara dra en logisk slutsats. Nämligen den att Hitler hade rätt.
    ------------------------------
    Hans livsgärning bedöms rimligen utifrån att han både varit en exempellöst framgånsrik företagare och nazist.

    Det senare blir av synnerlig vikt av den enkla anledningen att han vidmakthåller sin beundran för Sveriges Quisling Engdal samt svävar på målet om huruvida han idag tar avstånd från sitt omfattande engagemang för ett fascistiskt Europa.

    SvaraRadera
  17. -> Micke 25 augusti, 2011 19:17

    "Peter Harold snackar skit"

    Hrm, det var en intressant attityd du har när du debatterar. Skit på dig, grabben! :-)

    Nåja, jag skall inte förhäva mig, men din referens till den tyska högern stämmer endast till viss del i det faktum att preussarna (adelsmän, konventionell höger) tillsammans med andra partier lät nationalsocialisterna bilda regering i syfte att a) nazisterna skulle göra bort sig b) fungera som marionetter åt etablisemanget. Så blev det inte. Ideologiskt har nazisterna INGET med höööögern att göra, och vice versa. Jämför med tankeexperimentet att (s) och (m) lämnar walk-over till (sd).

    Däremot finner jag gång på gång att Adolf Hitlers personliga åsikter äger samstämmighet med vanliga socialdemokraters åsikter. Jag förstår att du känner dig trampad på tårna (jag vet inte om du är nazist eller sosse, men mottag min uppriktiga ursäkt i vart fall), men jag drar dessa slutsatser efter att ha läst litteratur samtida med nazismen.

    Man skall också notera att det enda parti i Europa som lyckats bygga upp en dominans inom statsapparaten av det omfång som kommer närmast nazi-Tyskland och kommunist-Sovjet är just de svenska socialdemokraterna. Intressant! I Tyskland brunt, i Sverige rött!

    Sorry, Mikael, du har inte studerat nazi-problemet tillräckligt noga för att kunna påstå att jag snackar skit.

    Till Henrik ber jag om ursäkt att min kommentar driver mot off-topic, men jag anser att det kan vara på sin plats att försöka ha en nyanserad bild av vad som var nazistanhängarnas drivkraft på 1930- och 1940-talet.

    Tack för ordet!

    SvaraRadera
  18. Nåja, jag skall inte förhäva mig, men din referens till den tyska högern stämmer endast till viss del
    -------------------------
    Nej den stämmer helt och hållet.I det ögonblick som Tyskland blir en nazistisk diktatur i fria val återstår i realiteten endast socialdemokrater som oppnenter till dikaturern och dom väljer du att pissa på genom matt hävda att snazism är socialdemokrati.


    Att du gör det för att relativisera skulden för din egen poltiska ideologis delskuld för nazismens brott vet vi också.

    SvaraRadera
  19. Föör eller senare kommer historien inte bara att innehålla vittnesmål om vänsterns lutande mot Moskva under 30 och 40 talet utan även om den europeiska högerns frivilliga utplånande av sig själv för att kunna uppgå i nazismen och fascismen vilket den ägnade sig åt helhjärtat fram till Stalingrad.

    SvaraRadera
  20. http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/klas-amark-att-bo-granne-med-ondskan

    SvaraRadera
  21. Man skall också notera att det enda parti i Europa som lyckats bygga upp en dominans inom statsapparaten av det omfång som kommer närmast nazi-Tyskland och kommunist-Sovjet är just de svenska socialdemokraterna.
    -----------

    Skillnaden är att dessa dominerat som en konsekvens av upprepade fria val som en reaktion på både kommunismen och den ur högern sprugna nazismens brott.

    Hade din höger valt en annan väg 33 så hade du sluppit den reaktionen.

    SvaraRadera
  22. Håller helt med dig peterharold. Nu har du också fått smaka på hur det viner i trollskogen. Grabben har uppenbara attitydproblem. Förmodligen sträcker sig dessa utanför det här forumet oxå.

    Att försöka få chefstrollet att fatta det där med att nazzar inte är höger går inte. Han skäms för sina socialistiska kusiner från landet. släkten är värst. Hahahaha...

    SvaraRadera
  23. Du behöver inte ägna tid åt att reltivisera nazism åt oss då du tidigare tydligt och klart tagit ställning FÖR fascism genom att hävda att den "gett något åt folket".

    Du har konsekvent pissat på dom döda som hade ryggrad att säga nej 33 genom att hävda att dom delade idegrund med slaktarna.
    Nazismen ÄR BEVISLIGEN sprungen ur högern och högern utplånade BEVISLIGEN sig själv genom att uppgå i nazismen 33 och BEVISLIGEN var socialdemokratin den enda fungerande (kommunisterna var redan elimierade med terror från staten och nazisterna )politiska kraft som sa nej vilket dom fick betala genom att bli mördade och torterade.

    Du kan hitta på vad fan du vill men du KAN INTE ÄNDRA PÅ HISTORIEN FÖR ATT DET PASSAR DIG.

    SvaraRadera
  24. Till Henrik ber jag om ursäkt att min kommentar driver mot off-topic, men jag anser att det kan vara på sin plats att försöka ha en nyanserad bild av vad som var nazistanhängarnas drivkraft på 1930- och 1940-talet.
    ---------------------
    Att den tyska högern överlät makten till nazisterna berodde på att dom ansåg att nazisterna bäst tjänade högerväljarnas önskemål i en tid då den tyska högern utmanades av främst den demokratiska socialismen.
    Svårare är det inte.

    SvaraRadera
  25. Här har du en glasklar poäng.

    SvaraRadera
  26. -> Micke

    Jag har INTE sagt att jag jämställer nazism med socialdemokrati. Jag sade att Hitler skulle trivas väldigt bra med (svensk) socialdemokrati utifrån flera av de personliga värderingar han gav uttryck för. jag har inte pissat på nazismens och fascismens motståndare som verkade på 1930-talet (dock pissar jag glatt påd agens socialdemokrati). Däremot har du en otäck förmåga att sätta dina ord i andras mun: Du måste vara extremt konfliktsökande. Jag misstänker att du skäller på folk som till och med uttryckligen håller med dig till 100%. ;-)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.