2011-09-20

Det haltande EU

EU vi så gärna vara något slags federal stat, rent av en överstat.

Det där gäller i vart fall i ett von oben-perspektiv. Man vill bestämma över medlemsstaterna och dess medborgare.

Men detta tycks inte vara lika viktigt om man byter perspektiv. Vilket ständigt visar sig, till exempel när det gäller medborgarnas fria rörlighet. Denna princip är utsatt för ett till synes evigt krypskytte.

Nu senast handlar det om Bulgarien och Rumänien och dessa länders medlemskap i Schengen-samarbetet. (Fritt resande, utan krav på pass och krångel). Här verkar det som om frågan stöter på patrull vid ministerrådet i slutet av denna vecka. Det vill säga att Bulgarien och Rumänien hålls utanför ännu en tid.

I en stat är det viktigt att alla medborgare har lika rättigheter. Och om EU nu vill se sig som något slags superstsat - då är det oacceptabelt att ge vissa medborgare helt fri rörlighet, men inte andra.

Sedan var det det där med att den fria rörligheten ju är en av själva grundidéerna med EU...

4 kommentarer:

  1. Det är än värre med den fria rörligheten av tjänster. Där står fackliga särintressen i vägen. Det blev inte mycket till union! Lägg ner eländet,...det saknar all legitimitet bland medborgarna. Det syns inte minst i EU-valen.

    JB

    SvaraRadera
  2. Den här bloggposten fick mig att läsa på lite om schengensamarbetet och nu fick jag förklaringen varför jag i somras kunde resa till Spanien (med mellanlandning och flygbyte utomlands) utan att visa upp identitetspapper (reste med endast handbagage). Sedan den 29 april 2010 är det inte längre ett krav att resenärer ska visa legitimation vid ombordstigningen till ett flygplan. Men så vitt jag vet krävs fortfarande identitetspapper vid inrikes tågresa i sverige..

    -steelneck

    SvaraRadera
  3. Fasen, nu kanske de slipper lämna fingeravtryck och ha sina ansikten biometriskt scannade för att få pass eller leg.

    Så kan vi ju inte ha det. In med dem i Schengen!

    SvaraRadera
  4. Grunden är övervakning och kontroll, det har det alltid varit.
    Jag sa nej 1994 och jag säger det igen, NEJ!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.