2011-10-05

Italien skämmer ut sig. Igen.


Italienska Wikipedia överväger att stänga ner. Detta i protest mot ett lagförslag om tämligen godtycklig internetcensur.

Text, bilder, filmer och podcasts på nätet kommer att plockas ner - utan domstolsbeslut. Och det räcker med att någon anser sig kränkt (eller att något anklagas för att vara "partiskt") för att obekvämt innehåll måste tas bort - eller "korrigeras" - inom 48 timmar.

Som tidigare rapporterat vill Italien även stänga av fildelare från nätet, utan rättslig prövning - på livstid.

Man kan notera att det inte bara är internets frihet som hotas här. Detta är även ett slag mot yttrandefriheten, rättssäkerheten och ett brott mot Europakonventionen.

SR SVT Expressen

14 kommentarer:

  1. Enligt Wikipedia så är det ännu värre än att det måste tas bort:

    "Hence, anyone who feels offended by any content published on a blog, an online newspaper and, most likely, even on Wikipedia can directly request to publish a "corrected" version, aimed to contradict and disprove the allegedly harmful contents, regardless of the truthfulness of the information deemed as offensive, and its sources."

    SvaraRadera
  2. Intressant, men det där förekommer väl redan i Sverige? Jag har själv fått en svensk sajt blockerad med en stor "rödskylt" pga en anmälan om barnporr till RPS. Bilden det gällde var ett fullt påklätt barn, inget annat. Det var någon som ville mig illa och sajten kom snabbt igång efter polisen hade sett att bilden faktiskt var väldigt oskyldig. Men jag flyttade snabbt till en annan server i ett annat land pga detta.

    För inte så länge sedan läste jag om en svensk kvinna som fick hela sin blogspot-sajt raderad pga någon outgrundlig anledning. Hon hade en massa familjebilder på sajten och de gick förlorade.

    * Hax: Har du en backup på din blogg utifall högre makter får för sig något?

    SvaraRadera
  3. Jag hoppas att de gör lite mer än vad de gör nu, bara visar en speciell text i en frame på italienska wikipedias förstasida (i övrigt funkar it.wikipedia.org som vanligt). Det är knappt att det ens kan kallas att göra något. Jag tycker gott att de kan visa enbart den där texten oavsett vilken artikel man vill åt och således de facto stänga ned italienska wikipedia, detta så länge som behövs. Ja, en sådan aktion kan innebära att de faktiskt stänger it.wikipedia för alltid, men vaddå, de säger ju själva att det inte kommer att vara möjligt att driva wikipedia om denna lag införs, så vad har de att förlora?

    -steelneck

    SvaraRadera
  4. bra sätt för Berlusconi att bli av med dålig publicitet på internet :P


    anonym/b/

    SvaraRadera
  5. Steelneck:

    Jag tror att det man ser nu är *hotet* om att slä'cka ner helt.

    För övrigt undrar jag hur de skall stoppa sidor som framför misshagliga åsikter på resten av nätet. (Kanske till och med på italienska.) Filtrering?

    SvaraRadera
  6. Å hur brukar samhällen reagera på hot?

    Hota är inte bra. Jämför gärna den här aktionen (jag hade fel om att det bara är förstasidan) som tydligen bara skall pågå tom fredag, med en strejk på fabriken. Det duger liksom inte att komma tillbaks på jobbet utan att ha fått igenom några krav, då har man förlorat. Å att stanna hemma bara några på förhand uppgjorda dagar, för att sas. visa sin makt.. tja, de arbetarna lär nog aldrig mer kunna vara på god fot med sin arbetsgivare. Inom näringlivet kan ju faktiskt relationen ofta vara som den mellan bröder, du vet de som bråkar mes är oftast bröder, de har trots allt en hel del gemensamma intressen.

    Men som sagt, motparten är inte någon arbetsgivare, det är staten, vilket i sammanhanget gör en hotelse om att stänga ned om möjligt än mer korkad än arbetstagare som hotar som en maktdemonstration - gör som vi säger annars.. Patetiskt.

    -steelneck

    SvaraRadera
  7. Hade gärna sett att det slog på fler sidor.. Piratebay kan stänga ner all trafik mot italien, försöka få lite italienska forum att stänga ner för några dagar m.m. Skulle varit förbannat häftigt och tror det hade gjort en stor inverkan på folket!
    Om en lag likt denna skulle kommit in i Sverige och t.ex. Flashback stängt för några dagar, ts med Piratebay kan jag lova att operatörerna hade blivit galna! De hade troligtvis haft en tredjedels-tapp på sina privatlinor! Man måste helt enkelt försöka påverka företag som har något att säga till om, för privatpersoner har så gott som inget att säga till om efter ett val...

    SvaraRadera
  8. Leif: det här är faktiskt en helt annan sak.

    Steelneck: jag vet inte vad du har kollat, men alla artiklar på italienskspråkiga Wikipedia omdirigerar till den aktuella texten. Vidare så är det knappast så att man försöker "hota" den italienska lagstiftande församlingen. Det här är för att dra uppmärksamhet till processen, göra folk uppmärksamma på vad som pågår och därför engagera dem.

    //JJ

    SvaraRadera
  9. @Johan

    - En annan sak att webbsajter kan stängas ned bara för att någon random tycker något? Svenska IT-leverantörer verkar vara känsliga. Två ggr har jag råkat ut för det.

    Det är något som idag pågår i Sverige snarlikt det som är på gång i Italien.

    SvaraRadera
  10. Inte bara Italien skämmer ut sig
    "De nya lärarlegitimationerna är försenade och kan börja utfärdas först i november eller december.
    Skolverket har problem med IT-systemet och skriver i ett pressmeddelande också att många av ansökningarna som har kommit in är ovanligt komplicerade att ta ställning till."
    Källa
    Sverige vill bli ledande tekniknation, men kan tydligen inte ens sköta en databas.
    Gör som Italien, stäng ner, börja om, gör rätt.

    SvaraRadera
  11. Finns det något som hindrar att man hostar italiens wikipedia utanför Italien?

    SvaraRadera
  12. @Jerker: Är du en strejkbrytare?

    SvaraRadera
  13. Leif: ja, det är faktiskt en helt annan sak om saker är inskrivna i lag eller inte, med ett antal andra faktorer som skiljer åt.

    Jerker: italienskspråkiga Wikipedias servrar står tillsammans med alla andra Wikimediaservrar i Florida.

    Steelneck: ... och så kan man ju i efterhand konstatera att det fungerade, eftersom lagen inte längre hotar Wikipediabidrag.

    //JJ

    SvaraRadera
  14. Låter fullkomligt vidrigt!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.