2012-02-02

Demokratifrågorna på undantag


Det finns en hel del i övrigt att önska när det gäller det demokratiska samhällets ställning.

Makten skall utgå från folket, i vårt system genom dess valda ombud i riksdagen. Riksdagen skall alltså vara det politiska och demokratiska navet i Sverige. Men så är det ju inte. Regeringen bestämmer allt. Och de folkvalda har reducerats till ett knapptryckarkompani. Våra riksdagsledamöter har helt enkelt kapitulerat och de sviker i och med detta sina väljare.

Maktdelningen – som är till för att ingen av samhällets centrala institutioner skall kunna missbruka sin ställning – är närmast obefintlig. Det är, faktiskt, så illa att många av mina utländska vänner inte riktigt vill tro mig när jag berättar för dem hur det fungerar i vårt land. Påpekar man dessutom att det sitter politiker och dömer i våra tingsrätter, då tappar den utländske lyssnaren hakan helt.

Någon debatt om demokratins djupare värden förekommer i princip inte. Den som försöker ta upp en diskussion i ämnet avskrivs som knepig eller rent av som rättshaverist. Sverige har inte ens någon konstitutionsdomstol som kan göra bedömningar av vad som är rimligt, demokratiskt och enligt spelreglerna.

I EU är det, som bekant, ännu värre. Där styr icke-valda eurokrater, som verkar ha sin främsta lojalitet hos olika särintressen. Det demokratiska underskottet är så pinsamt stort att man helt enkelt har slutat diskutera saken. Och den europeiska unionens maktanspråk och klåfingrighet tycks inte känna några gränser.

Ändå diskuteras dessa frågor, som sagt, inte i Sverige. Inte ens på tidningarnas ledar- och kultursidor. Politikerna inser då att det inte bjuds något motstånd – vilket de tolkar som grönt ljus för att öka deras egen makt på medborgarnas bekostnad.

Ja, jag vet att de flesta svenskar är nöjda om de får behålla hälften av sin lön, har lite tramsig tv-underhållning och kan bjuda vännerna på middag hemma till helgen. Det är som det är.

Däremot är jag besviken på den så kallade kultureliten, på de självutnämnda samhällsdebattörerna och på media. Dessa människor förefaller, med något enstaka undantag, vara lika nollställda som alla andra – vad gäller de stora frågorna.

Möjligen kan det vara en bildningsfråga. Skolan är inte överdrivet angelägen om att pränta in grunden för de demokratiska idéerna, rättsstatens värde och principerna bakom de medborgerliga fri- och rättigheterna i eleverna. Vilket, i ett demokratiskt samhälle, faktiskt borde vara skolans uppgift. Det är en förutsättning för att eleverna senare i livet skall kunna utöva sitt medborgarskap istället för att bara passivt glida med strömmen.

Den enda demokratidebatt som pågår, den tycks ske på internet. Samma internet som politikerna nu för tiden gör sitt bästa för att vingklippa. Det känns en smula oroväckande.

22 kommentarer:

  1. Vi i Aktiv Demokrati är iaf några som är intresserade av att utveckla demokratin.

    SvaraRadera
  2. Jag har en kollega som kommer från Tyskland. Han flyttade till Sverige för drygt 20 år sedan så han är väl bekant med Sverige.
    Det som förvånade honom var att folk i Sverige har så svårt att förstå att man kan organisera saker på annat sätt än i Sverige. Om man gör något på ett visst sätt i Sverige måste det vara det bästa sättet i världen.

    SvaraRadera
  3. Det är för stora frågor. Det är för svårt att sätta sig in i dem såpass mycket att man ens förstår vad problemet är om man inte själv jobbar inne i det, oavsett om man är världens smartaste författare eller redaktör. Mycket lättare att tjafsa om hur många gallerior det ska byggas vid Slussen, det är något som alla kan relatera till.

    SvaraRadera
  4. "Det känns en smula oroväckande."

    Dagens understatement :o

    SvaraRadera
  5. Nilla

    Inte minst yttrandefriheten "sitter trångt" i vårt land. Lyssna på Youtube till journalisten Gunnar Sandelins berättelse på Svenska Tryckfrihetssällskapets första möte i Malmö häromdagen. Skrämmande!
    http://www.youtube.com/watch?v=nBLDZZ1AtCA

    SvaraRadera
  6. apa tycka, apa skriva02 februari, 2012 21:18

    [Demokratiutbildning], vilket i ett demokratiskt samhälle, faktiskt borde vara skolans uppgift.

    If you send your child to a Catholic school, they will be taught that Catholicism is GREAT!

    If you send your child to a Protestant school, they will be taught that Protestantism is GREAT!

    If you send your child to a government school...

    SvaraRadera
  7. ACTA dig för politikerklassen

    SvaraRadera
  8. Det var ett oändligt tjat om demokrati när jag gick i skolan (1988-2000). Men jag hörde aldrig ett ord om att det skulle finnas några problem i Sverige. Och jag har inget minne om att man pratade om förutsättningarna för en välfungerande demokrati.

    Vi går och röstar, alltså är vi en demokrati.

    SvaraRadera
  9. John,

    +1

    tankte posta samma sak. Det var samma sak under hela 80-talet: man larde sig i skolan att Sverige ar en demokrati eftersom vi far rosta.

    SvaraRadera
  10. Allmänna val är inte demokrati.

    Burma, Zimbabwe och Vitryssland håller val utan att vi på något vis kallar dem för demokratier. Ledarna har förstått vad som får den vite mannen att falla i trans.

    Demokrati är primärt väl fungerande institutioner i form av pressfrihet, yttrandefrihet, rättsväsende och många andra ting som vi hittills tagit för självklara. Även en så banal sak som ett väl fungerande fastighetsregister är en demokratisk institution.

    Bryssel gör nu vad man kan för att demontera demokratin i Europa.

    SvaraRadera
  11. Kultureliten är beroende av statsbidrag. Vad tror du ska hända?

    SvaraRadera
  12. Folk attraheras mer av om man kan förmedla och fokusera på vad man är för istället för vad man är emot. Givetvis visar det som man är för, vad man är emot, men det är ett mer positivt språk som tilltalar människor.

    Exempelvis är jag för att man ska få försvara sig med våld emot poliser om de begår våld emot mig.

    Underförstått: Jag säger Poliser ja tack, men nej till våldsmonopol. Vi är alla människor och ska behandlas lika oavsett vem vi slår på käften, och givetvis ska samhället se allvarligt på våld, därför nej till våldsmonopol. Denna ståndpunkt om polisen skulle locka röstskolkare i hela landet. Man kan inte ändra svenne banans uppfattning, man kan bara få röstskolkarna intresserade av att rösta. Sen kan man introducera människor till resten av sina idéer om ett fritt samhälle.

    SvaraRadera
  13. @Corruption

    Polisen behöver inte använda våld mot dig om du gör som de säger. Det är ganska enkelt faktiskt.

    SvaraRadera
  14. Polisen behöver inte använda våld mot dig om du gör som de säger. Det är ganska enkelt faktiskt.

    Nej det är faktiskt inte så enkelt, det finns flera fall där poliser har använt våld emot civila utan att ha rätt till dig, men lagen förbjuder dig att försvara dig. Det är sinnessjukt. Att jag för övrigt måste lyda polisen och göra som dem säger alltid är också en lögn, många gånger går poliser över sina befogenheter, att jag då ska bestraffas med våld är rena medeltidsstraffet. Uppenbarligen finns spöstraffet kvar i Sverige och de utfärdas av en utvald skara utan ens en rättegång utan istället utifrån godtycke ifrån en grupp människor som har andra rättigheter än andra.

    SvaraRadera
  15. ...I övrigt , för att förtydliga det hela, så tror jag inte på auktoriteter som har rätt att utöva våld emot andra människor samtidigt som man inte får utöva våld emot dem. Det är ganska en´kelt faktiskt, slår någon mig så ska jag ha rätten att slå tillbaka. Jag förstår att vissa som Johan Tjäder har väldigt svårt att greppa detta, det kommer alltid finnas människor som vill ha människor som kan utöva våld emot den lilla människan, utan att den lilla människan ens ska få försvara sig enligt lagen. Det är sorgligt.

    SvaraRadera
  16. ...därmed inte sagt att jag avfärdar Gandhis princip om ickevåld, det var effektivt och fick britterna att lämna Indien. Men våldsmonopolet är en diskriminering av värsta sort. Att inte få försvara sig fysiskt emot en polis som håller på att slå ihjäl en är vansinne. Nej istället ska jag låta polisen slå ihjäl mig, för det är ju ibland dödsstraff i Sverige om jag inte gör som polisen säger, vilket tydligen är helt okej enligt Johan Tjäder.

    Nej jag ska som sagt enligt Johan Tjäder nöja mig med att Polisen blir avskedad efter att jag ligger invalidiserad på sjukhus eller begraven.

    Rätten att bära vapen som han har i USA instiftades just för att man skulle kunna försvara sig emot regeringen om den blev en diktatur, regeringens soldater är just polisen, så Johan Tjäder hatar tydligen usa:s rätt att bära vapen, i USA skulle han uppfattas som en kommunist med den uppfattningen. Men det är å andra sidan inte så stor skillnad på borgliga väljare i Sverige och kommunister, båda gillar det överhetens piska och rätt till våld emot den svage. Ett annat ord för dessa clowner är fascister.

    SvaraRadera
  17. @Curruption

    Självklart har man rätt att försvara sig mot olagligt våld, även om det kommer från en polis i tjänst.

    Nödvärnsrätten gäller.

    SvaraRadera
  18. Storsmörsmugglaren03 februari, 2012 15:31

    Corruption:

    Stående ovation! Utmärkt analys.

    Dock tror jag inte du övertygar herr Tjäder, han tar sällan av sig 'staten har inte gjort nåt fel-glasögonen'.
    Enligt honom är ofta statens avarter bara att acceptera, eftersom det är så det är.

    SvaraRadera
  19. Storsmörsmugglaren03 februari, 2012 15:32

    Kors i taket, hatten av!

    SvaraRadera
  20. Vad du missar Johan Tjäder är att Polislagen alltid står över nödvärnsrätten i praktiken. Om du kan ta fram ett fall där Våld emot tjänsteman blivit ändrat till nödvärn, så ser jag fram emot att få se den domen. Jag tvivlar starkt på att den finns.

    SvaraRadera
  21. Glöm inte heller att Lagen om nödvärn gäller polisen, så om jag handlar i nödvärn emot polisen så kan polisen handla i nödvärn emot mig. Hur man än vrider och vänder på det så vinner polisen i domstol. Vi behöver ingen specifik polislag och våldsmonopol, det skapar bara orättvisa mellan människor.

    SvaraRadera
  22. NJA 1998 s.246

    Tyvärr finns inte hela målet på nätet så man vet inte hur det slutade, men tingsrätten friade en man som skjutit en polis på grund av nödvärnsrätten.

    Omöjligt är det inte, men svårt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.