2012-02-14

Kriget mot terrorn föder mer terror

Justitieminister Ask (m) håller på att skruva upp terrorhotet – för att ge underrättelseorgan som FRA, Säpo och MUST friare tyglar för att utbyta information. Eller "undanröja hindren för en effektiv och modern myndighetssamverkan" som hon uttrycker saken.

Nu finns det naturligtvis ingen som har något emot om MUST berättar för Säpo om någon håller på att planera ett bombattentat. Men det är knappast det som är perspektivet.

En rättvisare beskrivning torde vara ökad delning av information från automatiserad massövervakning av medborgarna. Vilket inte känns bra.

Och vi vet ju hur underrättelsebyråkratin fungerar. Den konspirerar, blåser upp saker och söker mönster även där det inte finns några. Vilket ibland leder till att man retar upp någon stackars sate, så till den milda grad att han eller hon knuffas in i terroristfacket helt i onödan.

Om det primära intresset är att minska risken för terrorattentat på svensk jord – då kanske vi skulle sluta föra utdragna krig i fjärran länder? Folk har liksom en tendens att bli förbannade när vi medverkar till att ha ihjäl deras släkt och vänner.

Man kan även fundera över vad det gör med ett samhälle när man monterar ner medborgerliga fri- och rättigheter, urholkar rättsstaten och sätter demokratin på undantag. Vill man stigmatisera folk, då känns detta som själva receptet...

SVT | Expressen

Uppdatering: Sossarna vill gå längre och göra mer, säger Morgan Johansson.

10 kommentarer:

  1. Regeringen vill vara duktig och hitta terrorister, men kan inga finna.

    Men då tänker Ask som så att om inga terrorister finnes, får vi väl lov att skapa en bunt med terrorister, så regering kan visa hur "duktiga" som är...

    SvaraRadera
  2. äh snart har vi några fler än Taimour Abdulwahab al-Abdaly som sprängde sig till döds i (S)tockholm eftersom han inte såg någon annat sätt att påverka Sverige(rent personligen, antar jag).

    Snart lär väl muslimska extremister som finns i alla våra miljonprograms-förorter känna som Taimour och då jävlar kommer FRA TILL NYTTA!!!!






    Om det inte framgick, kan jag upplysningvis låta eder förstå att jag var oerhört missantropisk i ovanstående text. Självklart är det helt åt helsicke att detta händer.

    Fy fan, förbaskade quislingar är dom allihopa.

    SvaraRadera
  3. Förändringen motiveras med att det NU finns en verklig risk för terrorattentat i Sverige.

    Menar de alltså att de ljög för oss 2008 då de inför omröstningen påstod att FRA-lagen behövde införas för att det då förelåg en verklig risk för terrorattentat i Sverige?

    SvaraRadera
  4. Så nu har man alltså FRA, DLD och ACTA. Ser ju ut att kunna bli ett protestrikt år

    /Smen

    SvaraRadera
  5. Får man påpeka att FRA, Säpo och MUST inte har lyckats fånga en endaste seriös terrorist i Sverige? Trots det informella samarbete man har, eller har jag missat något?

    Anders B och Taimour A visar om något att mer övervakning bara drabbar vanligt folk, terror-Tore lär de inte hitta innan det är försent!

    SvaraRadera
  6. Mån tro vad som hände med det gamla förbudet mot att samköra register, det kanske är dags att damma av motiveringarna till den gamla lagen.

    -steelneck

    SvaraRadera
  7. Och Morgan Johansson (s) är så kåt på att synas att han gärna slänger ut barnet med badvattnet. Skit samma vad för integritetskränkande lagstiftning regeringen vill införa - så länge man kan säga att regeringen behövde hjälp av sossarna.

    Var är han nu, Bodström, som tyckte att det räckte med datalagringsdirektivet?

    SvaraRadera
  8. Och det här är anledningen till att jag inte känner mig riktigt hemma i något politiskt "läger". Jag brukar kalla mig själv inrikespolitisk libertarian, men utrikespolitisk neokonservativ.

    Insatsen i Afghanistan handlar inte om att "medverka till att ha ihjäl deras släkt och vänner", utan om att även de som råkar vara födda utanför västerlandets gränser ska kunna åtnjuta rättigheter som vi ser som självklara, som yttrandefrihet och andra individuella friheter.

    Varför skulle kampen för demokrati och människors frihet inte utsträckas till folk i andra länder?

    SvaraRadera
  9. Jag är verkligen för människo- och medborgarrätt i hela världen.

    Men jag är inte så säker på att det går att bomba fram demokrati.

    Vi borde vara mer aktiva på området "soft power". Mycket mer aktiva.

    (Dock stödde jag den första delen av insatsen i Afghanistan, som syftade till att slå ut aktiva baser för terrorism.)

    SvaraRadera
  10. Att bomba är nödvändigt, men inte tillräckligt, för att skapa en demokratisk utveckling.

    Först måste säkerhetsläget "normaliseras", och dit har man inte nått ännu i Afghanistan. Sedan kan man börja använda soft power för att påverka utvecklingen i demokratisk riktning.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.