2012-02-09

Sverige i Europa


Ju längre tid jag bor på kontinenten, ju konstigare tycker jag att Sverige är. (Och då hade jag ändå väldigt mycket åsikter om sakernas tillstånd redan innan jag flyttade ut ur landet.)

Det finns något slags halvt neurotisk fanatism över så mycket i fosterlandet. Och en kompakt oförmåga att förstå att det finns andra sätt att göra saker och ting, som rent av kan fungera bättre.

På kontinenten är man mer avslappnad. Visst, en del saker är förvirrade och märkliga ute i Europa. Och kontinentens byråkratiska vanor får en att avsky byråkrati – på ett helt nytt sätt. Men mycket känns samtidigt mer levande, kreativt och hanterbart i denna del av Utlandet.

Men det är tydligen inget för Sverige. Våra politiker menar att landet skulle störtas i avgrunden om folk fick köpa vin på ICA till söndagsmiddagen. (Var det inte därför vi gick med i EU?) De hävdar på fullt allvar att det är så viktigt att hindra vuxna människor från att röka på att de är beredda att offra generationer av missbrukares liv, hälsa och möjlighet till ett drägligt liv. De är så livrädda för att folk skall hitta på saker på egen hand att man nu för tiden till och med är tvungen att visa upp ID-kort när man sätter in pengar på sitt eget bankkonto. Allt toppat med en svällande övervakningsapparat, för att hålla koll på att folk håller sig på mattan.

Det där är faktiskt rätt exotiskt, med en dragning åt det fanatiska.

Sverige försöker alltid vara bäst i klassen när det gäller EU:s påfund. Varje EU-direktiv implementeras in till sista bokstav och ibland mer än så. I de flesta andra EU-länder skakar folk bara, milt roade, på huvudet åt vårt energiska sätt att underordna oss nya herrar.

Samtidigt är svenska politiker och byråkrater fortfarande en smula naiva – och lätta byten för de krafter i EU som kan tänkas ha en egen agenda. Ett av problemen är att svenskar ofta missar helhetsbilden och det politiska spelet. Ett till synes ointressant EU-dokument kan mycket väl vara det som bygger en brygga mellan andra, högst aggressiva direktiv och regelverk. Det missar vårt folk som regel. De är helt enkelt lite fyrkantiga och betraktar varje papper som något som existerar i ett vacuum. Vilket är naivt.

Inte desto mindre är svenska politiker är riktigt ivriga för att föra in vårt land i det fördjupade euro-samarbetet. Vilket är ett politiskt getingbo. Det innebär inget speciellt, säger våra ledare. Men vi måste ändå absolut gå med. Detta trots att svenska folket, i en folkomröstning, har sagt att vi skall hålla oss borta från euro-träsket. Samtidigt borde vem som helst kunna förstå vad det handlar om: Att Sverige skall vara med och betala för eländet.

Möjligen är det en prislapp som våra ledare anser är värd att betala, om Fredrik Reinfeldt skall kunna kandidera till posten som EU-Kommissionens ordförande hösten 2014.

Hur det går med den saken får vi dock se. Även om vi svenskar har förträngt det, så lever minnet om det svenska dubbelspelet under andra världskriget fortfarande ute i Europa. Ja, här minns man till och med de gamla svenska krigen, då vi drog fram som orcher på kontinenten. (Bland annat råkade vi i hastigheten ha ihjäl sisådär en fjärdedel av befolkningen i de områden som i dag är Tyskland och Polen.)

Jag tror sådant gör utlänningarna lite nervösa. Vi svenskar framstår till vardags som lugna, reserverade, småtråkiga, nyjoggade, präktiga och en smula tafatta. Men i skolorna i Poznan och Lübeck lär sig barnen än i dag att vi även kan ha en annan sida.

16 kommentarer:

  1. Om nu Libertarianska samhället var en realitet vad skulle du då göra med ditt liv Hax, förutom att va en karikatyr på den svenska urtypen, som gnäller på svensken stup i kvarten. Ja menar finns det något mer svenskt?

    Men som sagt, vad skulle du göra om Libertarianerna tog över? Skulle du skita i politiken och slå dig ner på Rivieran och drick vin och ät fet mat, röka braj och knulla horor tills du dör?

    Vad vill du allra helst leva för liv nu Hax? Det liv du lever nu innanför Bryssels väggar? Känner du dig bekväm i din gnäll position?

    SvaraRadera
  2. Storsmörsmugglaren09 februari, 2012 18:10

    Ja Hax, varför är du inte en sån där som okritiskt hyllar vår karismatiske ledare?

    ;)

    Idioter det finns asså...

    SvaraRadera
  3. @ Storsmörsmugglaren

    Man behöver ju inte vara okritisk. Man kan ju säga:

    Måsarna jublar när landsfadern vaknar, men (här kommer kritiken), hade han noppat ögonfransarna så hade björnarna lagt öring utanför hans dörr varje morgon.

    För övrigt har jag hört att forskare vid Reinfeldska Institutet för Landsfaderns förträfflighet upptäckt störningar i elnätet när Landsfadern tar till orda. Uppenbarligen uppför sig växelström som likström för ett ögonblick när hans stämma ljuder.

    /Smen

    SvaraRadera
  4. Storsmörsmugglaren09 februari, 2012 19:58

    haha! så är det, blir ingen öring om du inte noppar ögonbrynen Fredde!

    SvaraRadera
  5. "Ja, här minns man till och med de gamla svenska krigen, då vi drog fram som orcher på kontinenten."

    Ja det var tider det, om endå svenska folket hade kvar lite av den energin...

    Tyvärr så krossade den ryska björnen ryggraden på svenskarna 1809, och efter det har svensken aldrig återhämtat sig...

    SvaraRadera
  6. "Det finns något slags halvt neurotisk fanatism över så mycket i fosterlandet. Och en kompakt oförmåga att förstå att det finns andra sätt att göra saker och ting, som rent av kan fungera bättre."

    Huvudet på spiken!

    SvaraRadera
  7. Sverige kanske uppfattas som en maskin där folket lydigt accepterar sina respektive roller? Det kan vara ganska skrämmande att möta en hel nation av folk som bara följer regler till punkt och pricka helt utan flexibilitet.

    SvaraRadera
  8. Fast att vi har systembolaget ser jag bara som bra. Det betyder att vi har möjlighet att få _bra_ alkohol till "lågt" pris. Skulle monopolet läggas ner, skulle vi bara få det billigaste bottenskrapet att leva på. Eller gå till en renodlad spritbutik med dubbelt så höga priser pga liten försäljningsvolym.

    SvaraRadera
  9. Sharpless,

    Jobbar på på IOGT eller på Systembolagets marknadsavdelning? Lögnen du framför blir inte sannare bara för att den upprepas. Besök vilken vanlig livsmedelsbutik i Danmark så märker du en lika stor bredd i utbudet som på bolaget, och dessutom till lägre priser trots att även danskarna har höga punktskatter. Men visst om du måste kunna välja mellan 20 olika kartonger av merlotblandningar så är dagens svenska system något som passar dig.

    SvaraRadera
  10. @PetterM: har systemet fortfarande en marknadsavdelning? hade de inte lagt ut den på entreprenad :>

    I for one, welcome our new overlords ;)

    SvaraRadera
  11. @Storsmörsmugglaren

    Du fattar visst trögt. Jag undrar vad Hax skulle göra om hans samhälle fanns i verkligheten? Min gissning är att Hax skulle få en identitetskris

    SvaraRadera
  12. Den tråkiga och präktiga svenska mentaliteten har gjort oss så ospännande att vi inte krigat på 200 år. Den lite mer avslappnande kontinentala attityden har gett oss en så där fyra till fem stora europeiska krig de senaste 200 åren. Två av krigen var så pass präktiga att de krävde livet av en så där 40 milj avslappnade kontinentala innevånare. Skål ta mej fan!

    SvaraRadera
  13. Jag skulle förmodligen skriva böcker och dricka Ricard.

    När jag går i pension skall jag pröva lite roliga droger, oavsett om världen är befriad då eller ej.

    SvaraRadera
  14. PetterM: Nej, jag jobbar inte med försäljning, som tur är. Men jag har besökt matvaruaffärer i Danmark, om än ett par år sen, och även matvarubutiker i Spanien och Italien. Allmänt uselt utbud av sådant jag vill köpa, och det som finns var då inte så billigt.

    Jag gillar inte att dricka ljus lager, som uppenbarligen 90% av världen föredrar.

    SvaraRadera
  15. på tal om detta, snacka om att jag blev positivt överraskad när jag kunde inte bara köpa Internet på en USB-sticka utan att visa Pass utan dessutom sätta in pengar på mitt eget konto utan att visa leg på Nya Zeeland.

    SvaraRadera
  16. @Sharpless

    Både Tyskarna, Danskarna och Fransmännen skulle trilla baklänges om du förklarade för dem att systembolaget var en förutsättning att få "bra" alkohol till lågt pris.

    Min erfarenhet är i stället att i samtliga dessa länder kan man förvänta sig otroliga erbjudanden till vrakpriser på samma sätt som man kan när man upptäcker matvaror av utmärkt kvalitet till billigt pris på den lokalt representerade snabbköpskedjan.

    Kvaliteten är sedan en fråga om kundrecensioner och regelverk - något som man sedan hedenhös vet fungerar. Jag har faktiskt gått på långt fler nitlotter på systemet än när jag handlat i tyskland eller danmark, måste jag säga.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.