2012-03-01

Kl 15: ACTA-workshop direkt från EP

Med början nu kl 15 direktsänder Europaparlamentet sin Workshop on the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA).

Denna sändning (och en del annat) hittar du här»

Uppdatering: Ordföranden hotar att kasta ut människor som applåderar på workshopen. MEP Shaake uppmanar nu på Twitter alla närvarande ledamöter att applådera – eftersom de inte kan bli utkastade.

Twitter: #ACTAws

Uppdatering 2: Efter första panelen känns det som att det inte går så bra för EU-Kommissionen & ACTA. Många kritiska frågor från publiken.

Uppdatering 3: ACTA har inget stöd i akademia. Ingen vet riktigt vad ACTA kommer att innebära, i konkreta termer. Och så vidare. Denna workshop borde vara dödsstöten för ACTA.

Uppdatering 4: Kommissionen tycks mena att om IPRED2 (criminal enforcement) träder i kraft, då räcker det med att Europaparlamentet godkänner ACTA. Då förändras kompetensen i EU. Men i dagens läge får vi inget tydligt besked om vad som händer om en enda medlemsstat säger nej till ACTA. Det låter som om kommissionen är nervös och att motstånd på nationell nivå är viktigt.

Uppdatering 5: Dr Michael Geists anförande i den första panelen finns online på hans hemsida.

Uppdatering 6: Även om man lyssnar på de talare som kan antas vara för ACTA – så framstår det som rätt uppenbart att ACTA cementerar fast gammal politik och flyttar fram nöjesindustrins positioner.

Uppdatering 7: I juristpanelen medger man att ACTA kräver en ändring av EU:s Customs Code. Och ett sådant förslag ligger – "lägligt" nog – redan på bordet.

Nu lider workshopen mot sitt slut – och frågetecknen får sägas vara fler än tidigare. Det saknas inte motstridiga besked från olika experter. Så, vad gäller Europaparlamentet, får man nog säga att ledamöterna i allmänhet har blivit mer tveksamma efter dagens övning.

Nu återstår att se om Europaparlamentet får ur sig några vettiga frågor till EU-domstolens prövning av ACTA.

Hela workshopen lär så småningom dyka upp här, för er som inte hade tid att se websändningen live.

4 kommentarer:

  1. Rätt livat. Speciellt duellen De Gucht <> Geist.

    SvaraRadera
  2. DN: EU trappar upp kampen mot fildelning

    Bra översikt av det pågående arbetet för att fördumma Europa.

    SvaraRadera
  3. Om parlamentet säger nej, då skickar de väl över Joe Biden igen, amerikanarna, som får läxa upp er...

    Men denna gången så kanske man skulle säga då att vi kan sluta köpa amerikanska statsobligationer om de så önskar. Vi har ju nog med problem på hemmaplan utan att vi ska behöva exponera oss mot skuldbomben USA.

    I bästa fall så blåser de oss genom att öka inflationen. Himla muntert då att sitta på obligationer med lång löptid.

    SvaraRadera
  4. Henrik, Avaaz har nu startat en ny namninsamling, för att se till att EU-kommisionen ställer rätt frågor till EU-domstolen. Skriv på och sprid! https://secure.avaaz.org/en/acta_time_to_win_eu/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.