2012-04-27

Piratfrågorna: Något håller på att hända...

Man behöver inte vara konspiratorisk för att påstå att de etablerade partierna har försökt tiga ihjäl piratfrågorna – som till exempel internets frihet, medborgarnas rätt till privatliv, transparens, demokrati och rättssäkerhet.

De borgerliga partierna och (s) vill inte ha den debatten. Och (v) och (mp) gör inte allt de skulle kunna, eftersom de inte vill dra uppmärksamhet till sprickan i det röd-gröna blocket i dessa frågor.

Och när de politiska partierna tiger, då blir det även svårt för media att ta tag i sådana ämnen. (Samtidigt blir det nästan pinsamt för svenska journalister att förbigå piratpartiet – när utländska media nu nästan svämmar över av artiklar, program och inslag om piraterna. Det internationella medieintresset har varit stort hela tiden och ökar nu snabbt.)

Jag tror att något betydelsefullt är på väg att hända. Acta-striden har skakat om. De tyska (och snart även österrikiska) piratpartiernas framgångar bekräftar lärdomen från EU-valet om att piratfrågorna kan rycka. Och ju mer Reinfeldt, Löfven & Co försöker lägga locket på – ju större blir kraften bakom det utbrott som förr eller senare kommer. I det läget har de gamla partierna bundit ris åt egen rygg.

I Europaparlamentet tycker jag mig ha märkt en ökad tendens hos moderater/EPP att gå in i debatter med (pp). Den liberala gruppen (vars tyska parti är på väg att raders ut) har blivit allt mer känsligt, på ett bra sätt, vad gäller förhållandet till piraterna. EU:s socialdemokrater är på väg att lyfta vissa piratfrågor – även om det ännu inte har smittat av sig till Sverige. De gröna och vänstern i EU kan i allt väsentligt sägas stödja piratagendan (även om de flesta människor inte vill rösta på dem av andra skäl).

Piratpartiets ledamöter – Christian Engström och Amelia Andersdotter – gör ett gott jobb i Europaparlamentet och får mer och mer utrymme. De båda bevisar dessutom att piratpartiet är seriöst och går att ha i möblerade rum. Piratpartiet är valbart.

Det är dessutom intressant att piratpartiet i Europaparlamentet nu börjar komma in allt tidigare i olika politiska processer. Och ju tidigare man börjar jobba med en fråga, ju större chans har man att påverka utfallet. För övrigt skall man inte underskatta den opinionsbildande effekt de två ledamöterna har i maktens korridorer.

Vi har dessutom det man inte ser. Det vill säga de förslag som inte har lagts fram eller vars vassaste kanter har slipats ner – för att EU-kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentets partigrupper vet att det nu finns pirater inne i systemet som inte stillatigande kommer att acceptera alla deras påfund. Plus en tydlig piratopinion som snabbt kan mobiliseras på gatorna i Krakow, Stockholm eller Hamburg. Spontana, aktivistdrivna, piratorienterade nätverk som Anonymous gör också många makthavare känsliga och nervösa.

Med tanke på den störtflod av piratrelaterade frågor som är på gång i EU, så kommer piratpartiet att ta sig mer medieutrymme – på egna meriter, även om andra partier försöker ducka.

Piratpartiet behövs i Europaparlamentet. De flesta regelverk som rör internet, integritet och medborgerliga fri- och rättigheter kommer ju från EU. Detta går inte att ignorera.

Det svenska piratpartiet är snabbt på väg mot en ny tipping point, var så säker.

32 kommentarer:

  1. Du har rätt, men jag ser ändå ett stort problem inför kommande val. För att behålla platserna i EU-parlamentet och även för att komma in i Riksdagen så krävs det att gammelmedia åter igen börjar skriva om piratfrågorna så de svenska väljarna går tillbaka till valunorna 2014 och lägger sin röst på PP. Jag hoppas att det bara är i min bekantskapskrets de tankarna går, men jag får ofta frågor från mina kompisar om Piratpartiet fortfarande existerar...

    SvaraRadera
  2. Jo jag håller koll på data typ antal nya medlemmar och omnämningar i bloggar. Antalet följare på G+ och Twitter är också intressant. Om det blir en brytpunkt så märks det. Konsten är att se det hända.

    SvaraRadera
  3. Vi assisteras på det märkligaste sätt av stora delar av det vanliga etablissemanget. Många av de sanslösa beslut man tar i politiken idag kan inte annat än få effekten att folk vaknar abrupt.

    I USA hastades CISPA igenom nu nyligen med förändringar skyndsamt inlagda som gör eländet sju resor värre. I praktiken har man därmed helt avskaffat den amerikanska författningens 4:e tillägg vad gäller allt digitalt.

    I Europa vaknade folket på samma sätt tack vare ACTA.

    Problemet som vissa mer eller mindre övervakningsbejakande falanger har är helt enkelt att de aldrig riktigt får nog - och därmed drivs dessa frågor där till slut till en gräns långt utöver det absurda varvid man får en bred sammanslutning emot den förda politiken av koalitioner man aldrig annars skulle trott kunna uppstå.

    De mest extrema högerhökarna inom NRA och de mest konservativa libertarianerna står numer med samma huvudfiende som USA's pirater. Det är en tidsfråga innan man ser samlade fronter här och var.

    I Sverige kan man på samma sätt konstatera att PP i sig är en sammanslutning av liberaler från både vänstern och högern i skalan. Och att den politik som diskuteras på de olika forumen kommer från samtliga håll av det politiska spektrumet.

    Motståndet mot DLD - när alla ungdomspartierna ställde sig på samma barrikad - är en klar ögonöppnare.

    SvaraRadera
  4. De borgerliga partierna och (s) vill inte ha den debatten.

    Alldeles riktigt.

    Och (v) och (mp) gör inte allt de skulle kunna, eftersom de inte vill dra uppmärksamhet till sprickan i det röd-gröna blocket i dessa frågor.

    Och (v) och (mp) ovan kan bytas ut mot den svenska journalistkåren, medielogiken. Därav tystnaden.

    SvaraRadera
  5. Saker och ting blir bara djävligare för var dag som går...

    Snart är det bara väpnad kamp kvar att ta till...

    SvaraRadera
  6. Såg på mexikanska nyheterna att det finns ett förslag om att piratkopiering skall klassificeras som brott mot "nationens säkerhet".

    Lite ironiskt av flera skäl. Dels så vet de flesta som varit i Mexico City att det finns stora varuhus som enbart säljer piratkopior (kan inte vara svårt för polisen att stänga om man vill). Dessutom har Mexico betydligt allvarligare problem med mord relaterat till narkotikakarteller etc.

    SvaraRadera
  7. Map piratpartiet så finns det flera piratpartier jag gärna skulle lägga min röst på. Dock inte på svenska piratpartiet som är inne på en sorglig väg. Undantaget är EU-parlamentet där PP representanter fortfarande gör stordåd.

    PP Sverige får straffspark på straffspark med frågor som lätt skulle engagera människor men lyckas man? (försöker man överhuvudtaget?) och tar man överhuvud taget ställning i frågor som borfe vara självklara för PP.

    Om det inte finns piratpartister med inside information så är det helt obegripligt att man inte gör en stor fråga av hanteringen av Julian Assange. Väldigt mycket, både förhör och omständigheter kring anklagelserna mot honom är lätt tillgängliga för vem som helst. Om det inte finns någon signifikant ej läckt information som är känd av PP så är det obegripligt att man inte agerar. Tvärtom så verkar det inte vara det minsta svårt (att på extremt svaga grunder) kritisera JA samtidigt som om man råkar nämna något positivt så garderar man sig genast genom att nämna något negativt. Bortser man från JA och koncentrerar sig på wikileaks så är det förvånansvärt att det inte diskuteras mer om de ekonomiska bojkotterna (visa, paypal, mastercard ...). Det är också uppenbart att vi ser en förändring av det officiella språket mot "Newspeak" , Eric Blair var nästan rätt, skillnaden är att han gissade 25 år för tidigt .

    SvaraRadera
  8. Anonym@27 april, 2012 23:40

    Det vore mycket dumt av PP att ge sig in i Assangefrågan mer än vad man redan är. PP har ingen sexbrottsagenda, men ger man sin i det särskilda getingboet då kommer man att få frågor, och då verkar man bara osympatisk.

    SvaraRadera
  9. Jag tror det är och var dumt och praktiskt att inte ta debatten med PP. I valrörelsen kom mycket fokus att riktas på Sverigedemokrsterna som av ffa Mona Sahlin promoverades till Missnöjespartiet. Därmed har man skapat det mycket allvarliga parlamentariska läge som vi har.

    Om man hade snackat in PP - man behöver ju inte hålla med, bara tala om det - så hade endera sidan haft en stabil majoritet nu.

    Så mitt tips till Löven är att ta debatten med PP. Om fildelningsdebatten blir stor så blir invandrarfrågan liten. Fildelning berör ju så många fler...

    SvaraRadera
  10. Scary Devil Monastery: CISPA är dock inte igenom än. Det kom bara igenom första kontrollinstansen.

    Förhoppningsvis blir det nu mer liv kring förslaget och Obama har redan hotat att lägga sitt veto mot det.

    SvaraRadera
  11. @Tjäder,
    Om det inte finns "revolutionerande" information som inte läckt ut så handlar det inte om "sexbrott".

    Om vi antar att det ändå skulle handla om sexbrott (vilket inget tyder på) så har fallet ändå hanterats på ett häpnadsväckande sätt av svenska myndigheter. Det finns åtminstonde två frågeställningar,
    1/ Skulle någon annan (t.ex en slumpmässig svensk medborgare av de ca 50000 svenskar som permanent bor i London) och som agerat som JA behandlats på samma sätt? Alla bör vara lika inför lagen.
    2/ Med tanke på den typ av arbete som JA utför och blir förhindrad att utföra på bästa sätt så borde åklagaren anstränga sig extra för att åsamka så lite skada som möjligt och en så låg kostnad som möjligt för alla involverade parter specifikt tänker jag på svenska staten, engelska staten, JA och wikileaks. Skulle svenska myndiheter ha agerat på ett liknade sätt i en i övrigt liknade situation mot t.ex Koffi Annan, Bill Clinton, Nelson Mandela? Tillåt mig tvivla. Det ligger inte långt ifrån att tolka in att huvudsyftet är att tysta och skada wikileaks.

    SvaraRadera
  12. Anonym @ 28 april, 2012 00:24

    Jag kan bara beklaga att JA inte fått den snabba behandling av sitt EAW-ärende som han har rätt till. Inom 90 dagar ska man få besked och det har det engelska rättssystemet inte klarat av att hantera.

    I den mån det rör sig om tidsfrister som JA själv begärt så får han stå för det förstås, men mycket är ju behandlingstid i de tre domstolar som nu har hanterat fallet.

    Vid det här laget hade både en svensk tingsrätt och hovrätt hunnit säga sitt om bara engelsmännen fått ändan ur...

    SvaraRadera
  13. @SDM

    USA är så fel ute på så många plan. Nu vill t.o.m. en amerikan söka asyl i Sverige på grund av hot om tortyr.

    SvaraRadera
  14. Hax, jag vet inte om du postat denna redan.

    Falkvinge intervjuas av RT om internet och dess framtid:
    http://www.youtube.com/watch?v=tP-IIw_ZuOg

    SvaraRadera
  15. När ska Piratpartiet ta itu med den demokratiskt förintande svenska höga makt- och ägarkoncentrationen?

    Wallenbergsfären, till exempel, har sedan åtminstone Krügerkraschen varit systembärande.

    Demokratin blir ju ytterst sårbar om alla medborgare blir beroende av en eller ett fåtal Finansfamiljer.

    Anser inte Piratpartiet att en demokratisk ekonomi är en nödvändig förutsättning för politisk demokrati i övrigt?

    SvaraRadera
  16. Demokratisk ekonomi? Som i konfiskation och omfördelning av andra människors pengar?

    SvaraRadera
  17. "Anonym sa...
    Demokratisk ekonomi? Som i konfiskation och omfördelning av andra människors pengar?

    28 april, 2012 16:44"

    Nej, som i att avsocialisera medborgarna och decimera oligopolen och så till så att småföretagare kan konkurrera på en fri marknad.

    SvaraRadera
  18. @Anonym 13.32

    Det är inget som hindrar dig att engagera dig i PP och ta upp och driva frågan om den "demokratiskt förintande svenska höga makt- och ägarkoncentrationen", som jag håller med dig om.

    De som redan sliter med de övriga PP-frågorna håller på och jobbar ihjäl sig.

    Demokratin blir inte bättre/sämre än de engagerade/oengagerade medborgare som lever i den.

    Engagera dig gärna i PP och driv den frågan. Gör du inte det, så räkna inte med att någon annan gör det åt dig.

    SvaraRadera
  19. @Tjäder
    Oavsett vad som hänt, kommer hända i de engelska domstolarna så är det småpotatis jämfört med den rättsliga svenska såpoperan som ligger bakom alltihop.

    Det som är bra är just att det förhoppningsvis kommer att bli debatt om en rad systemfel i det svenska rättsväsendet och att svenskar i allmänhet får en något nyktrare syn på svenskt rättsväsende.

    SvaraRadera
  20. HAX,

    den som på allvar vill ändra på det politiska landskapet i Sverige måste fundera på vilken roll den etablerade makt- och ägarkoncentrationen spelar.

    För egen del ser jag nog det som politikens axiom.

    Vad anser du?

    SvaraRadera
  21. Piratpartiet poppar upp lite här och var.


    http://phys.org/news/2012-04-pirate-party-raid-german-politics.html


    //AH

    SvaraRadera
  22. http://www.i2p2.de/

    SvaraRadera
  23. Fritjof Nilsson30 april, 2012 12:05

    Jag satt och tänkte på en liten grej. Miljöpartiet kallar ju sig för Miljöpartiet - de gröna och folkpartiet kallar sig för liberalerna (även om det är ett skämt, men de gör det i alla fall). Skulle inte Piratpartiet kunna lägga till till exempel "internetpartiet", för att understryka att partiet rört sig långt bortom att enbart handla om upphovsrättsreform.

    Oftast när jag diskuterar PP med folk börjar de nämligen med en gång diskutera fildelning, vilket innebär att det, i alla fall bland de jag diskuterat med, fortfarande har stämpeln som "fildelarpartiet".

    SvaraRadera
  24. @Ssargon

    "CISPA är dock inte igenom än. Det kom bara igenom första kontrollinstansen.

    Förhoppningsvis blir det nu mer liv kring förslaget och Obama har redan hotat att lägga sitt veto mot det."


    Minns ett par andra tillfällen där han har hotat med den saken. Med förlov sagt ser jag numera på Obama litet grann på samma sätt som jag ser på Federley.

    Ej att förglömma är Biden i helhet för. Och om VP pushar en agenda hårt så gör han det mycket sällan MOT presidentens gillande. Mina tanke är att Obama kommer att gruffa litet och lägga sig i den här frågan.

    @Johan Tjäder

    "USA är så fel ute på så många plan. Nu vill t.o.m. en amerikan söka asyl i Sverige på grund av hot om tortyr."

    Det mest sorgliga är att vi européer kunde skratta gott åt USA's bristfälliga system ända fram tills vi undertecknade Lissabonfördraget.

    Inte ens på nationell nivå har vi något att brösta oss över längre.
    Electronic Frontier Foundation presenterade en rapport efter att vi i Sverige implementerade FRA där det framkommit att Svea Rike därmed toppade listan över alla västländer när det gällde i hur stor grad medborgarna övervakades av staten. Och sedan blev det värre.

    SvaraRadera
  25. John Keane har skrivit om Piratpartiet, mannen bakom uttrycket monitorty democracy, snälla hax skriv om detta, denna man är viktig för piratrörelsen

    28 April 2012, 6.55pm AEST
    Pirates Ahoy! A New European Challenge to Party Politics

    http://theconversation.edu.au/pirates-ahoy-a-new-european-challenge-to-party-politics-6719

    SvaraRadera
  26. Jag blir livrädd när jag ser att det finns de som vill dra in PP i en debatt om "ekonomisk demokrati" och ägarkoncentration.
    Det skulle placera PP bland extremvänstern och galningar som AFA och liknande extremister.

    Det vore inget annat än politiskt självmord.

    De som är inne på det spåret borde istället försöka väcka liv i KFMLr eller Stalinistiska kampfronten.

    SvaraRadera
  27. Anonym, 30 april, 2012 23:42,

    Så i en (feodal) demokrati som Sverige är det extremt att tycka att något är fel när endast en handfull aktörer är systembärande, istället för varje enskild inidivid?

    Sverige borde tänka om. Mindre storskalighet, fler företagare, fler jord- och markägare. Inga oligopol.

    SvaraRadera
  28. Det er alldeles riktigt. Problemet er dog ikke så let at løse.

    SvaraRadera
  29. Jag tror inte att folk har insett att Sverige är alltför socialistiskt, trots det nästan världsrekordhöga skattetrycket (Danmark är värre) som främst drabbar småföretagare och arbetstagare.

    Sverige är redan extremt men har genom decennier lyckats indoktrinera (vilseleda) undersåtarna till att tro att de är medborgare i världens friaste och jämlikaste land.

    Sverige är upp- och nedvända världen. Sluten anstalt som Ulf Nilson skrivit om.

    SvaraRadera
  30. På Aftonbladet Debatt skriver Stefan Löfvén idag bl.a. följande.

    1. "Det är bara genom att se till att våra svenska företag utvecklas och kan få in fler order och att människor står redo att ta de jobb som växer fram, som fler kommer i arbete."

    2. "... kanske viktigaste, behöver Sverige en närings- och innovationspolitik som gör att fler nya företag startas, och fler befintliga företag kan växa och anställa fler."

    Notera att Lövfén otvivelaktigt ger uttryck för att han är säker på att bevarandet av den rådande ekonomiska ordningen är det bästa konceptet (se 1).

    I (2), första ledet, ger Löfvén dock uttryck för en insikt som sannolikt går på tvärs med hans "herrars" önskan, vilket han parerar med andra ledet om bevarande.

    SvaraRadera
  31. @Anonym

    "Så i en (feodal) demokrati som Sverige är det extremt att tycka att något är fel när endast en handfull aktörer är systembärande, istället för varje enskild inidivid?"

    Mmmnej. jag tror alla oavsett politisk tillhörighet kan se åtskilliga problem när systemet skapar en centralisering av svaga länkar i ekonomin.

    Det är ett resultat av att de företag som lyckas etablera sig idag med lagens makt ofta kan kväsa alla uppstickare genom att dra in dem i en patenttvist exempelvis. Det finns otaliga andra exempel på lagar som verkar utformade för att gynna monopolisering.

    Svaret är inte att göra statens våldsmonopol bredare. Utan att tillse att staten enbart är till för att förhindra missbruk av företagare A mot företagare B. Idealiskt sett skall staten enbart agera skiljedomare i en fri marknad, till för att tillse att alla aktörer följer ett fåtal, enkelt implementerade regler.


    Just den omfattande byråkratisering och det massiva regelverk som byggts upp i Sverige tack vare storstatsidealet vi kört på hittills är och förblir det tyngsta hindret för mindre aktörer. Varje lagstiftning vi skapar menad att slå mot tyngre aktörer drabbar först de svagare. Det är helt enkelt oundvikligt.

    Den feodala "demokrati" du beskriver är inget annat än en logisk utväxt av att man försökt köra en hybridstil där alla företag som blivit tillräckligt stora i praktiken kör med principen individuellt ansvar när det gäller vinst men kollektivisering när det gäller förlust.

    Och det spelar ingen roll om det rör ett statligt eller privat bolag heller - om vi inte har modet att låta fallfärdiga företag få gå omkull när de misskött sig grovt så uppmuntrar vi bara under vilket styre som helst den koncentration av systemsvagheter som du pekar på.

    Alla dessa räddningspaket och krampartade försök att kasta goda pengar efter dåliga måste bort. Vi binder åtskilligt med ris åt egen rygg här.

    SvaraRadera
  32. Scary Devil,

    och du ser, genom att Östros anställs som VD för bankföreningen, en bekräftelse på att (S), oavsett retoriken, stöder bankoligopolet och dess premisser.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.