2012-04-15

Vart leder övervakningsstaten?


Efter FRA-omröstningen hörde man en del borgerliga politiker säga att man kanske borde försöka skaffa sig en helhetsbild av övervakningsstaten. Sådant hör man inte längre, vilket får mig att tro att det bara handlade om nervositet för en knapp riksdagsmajoritet förra mandatperioden. (Nu för tiden har sossarna och regeringen gjort upp om FRA, som därmed har bred politisk uppbackning.)

När justitieminister Ask (m) presenterade Stockholmsprogrammet för Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) – då hävdade hon att det inte finns tid för att stanna upp och utvärdera övervakningsstaten och kriget mot terrorn innan man rusar vidare.

När EU-kommissionen försökte utvärdera datalagringsdirektivet fick man inte in de uppgifter som behövdes. Men av de uppgifter man ändå fick in, kan man dra slutsatsen att teledatalagring varken är nödvändig eller effektiv. (Det finns mycket som tyder på att datalagringen snarare missbrukas.)

Och när Europol skulle utvärdera avtalet om överlämning av data om europeiska banktransaktioner till USA (Swift-avtalet) – då visade det sig att bristande dokumentation och allmänt hemlighetsmakeri gjorde en utvärdering omöjlig.

Så när det gäller övervakningsstaten – då har våra politiker ingen överblick, inga utvärderingar att dra slutsatser från och ingen vettig bild av vart man är på väg. Vilket är ansvarslöst och farligt.

Samtidigt är allt på väg att bli ännu värre.

Britterna är nu på väg att införa övervakningslagar som ger staten tillgång till både trafikdata och innehåll, i princip i realtid, vad gäller alla telekommunikationer i öriket. I USA innebär den föreslagna CISPA-lagen en massiv övervakning av allt som sker på internet. EU-projektet Indect jobbar på att koppla ihop kameraövervakning och ansiktsigenkänning i realtid med beteendeanalys, databaser och register. FN jobbar på projektet Q6/17, som går ut på att alla datafiler skall kunna spåras till upphovsmannen.

Att det saknas helhetsperspektiv och utvärderingar är ett problem. Att det dessutom saknas en samhällsdebatt om hur massiv övervakning påverkar folk är ett annat. Våra politiker, deras funktionärer och övervakningsindustrin trampar gasen i botten – utan att någon riktigt vet vart vi är på väg.

Kombinera sedan detta med en maktapparat där allt mer makt överförs från medborgare till politiken, från enskilda länder till EU och från politiker och demokratiskt valda organ till ansiktslösa byråkrater.

Vill man skriva en dystopisk bok om övervakningsstaten – typ 1984 – då finns alla beståndsdelar redan på plats eller i pipelinen. I verkligheten.

5 kommentarer:

  1. http://www.imdb.com/video/demo_reel/vi2831589401/

    Typ till detta ? :)

    SvaraRadera
  2. Kan det här vara svaret?

    En hel del bitar verkar falla på plats. Kolla in videon på slutet med intervju av författaren. Han förklarar på ett bättre sätt än vad texten gör.
    -----------------------------------

    The Christian Right and the Rise of American Fascism
    http://www.thechristianleftblog.org/1/post/2011/10/the-christian-right-and-the-rise-of-american-fascism.html

    Dr. James Luther Adams, my ethics professor at Harvard Divinity School, told us that when we were his age, he was then close to 80, we would all be fighting the ?Christian fascists.?

    The warning, given to me 25 years ago, came at the moment Pat Robertson and other radio and televangelists began speaking about a new political religion that would direct its efforts at taking control of all institutions, including mainstream denominations and the government. Its stated goal was to use the United States to create a global, Christian empire.

    It was hard, at the time, to take such fantastic rhetoric seriously, especially given the buffoonish quality of those who expounded it. But Adams warned us against the blindness caused by intellectual snobbery.

    The Nazis, he said, were not going to return with swastikas and brown shirts. Their ideological inheritors had found a mask for fascism in the pages of the Bible.

    SvaraRadera
  3. Tja.. alltså visst finns det kristna galningar, massor.
    Men frågan är om inte det finns massor av krafter i USA och världen som drar åt olika håll, samtidigt.
    Men visst är religionen nu mera en slags perverterad kraft i sammanhanget.

    Själv tror jag lösningen är en traditionel klassisk västerländsk civilisation med ett bra valutasystem som gynnar en fri marknad.

    SvaraRadera
  4. Men oavsett vilka som har makten så
    gäller det att decentralisera den.

    Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely

    SvaraRadera
  5. Vart det leder? Jomen det vet vi, vi har facit. Det leder till att folk i största almännhet börjar bete sig precis som de gjorde bakom järnridån. Fullt naturligt och samtidigt en fullt mänsklig konsekvens. Jag har skrivit om det förr, i en allt för kontrollerad omgivning tenderar folk att abdikera ansvar och resultatet är att den mesta utveckling som inte är beordrad uppifrån går i stå. Folk gör sitt bästa för att inte sticka ut mängden, blir så grå som möjligt, gör bara vad de är tillsagda att göra och vill i övrigt bara bli lämnade i fred.

    -steelneck

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.