2012-05-22

Så var det dags för EU-toppmöte. Igen.


I morgon är det informellt EU-toppmöte.

EU:s ledare skulle behöva bestämma sig för hur de skall göra med Grekland, illa kvickt. Samtidigt är läget fortsatt skakigt för de spanska bankerna, som knappt ens kan räddas av Europeiska Centralbanken om läget förvärras. Tyskland ligger ute med ohälsosamt mycket pengar. Och förtroendet för euro-samarbetet är vingligt.

Tydligen har marknaderna (än så länge) stabiliserats något under dagen. Analytikerna hänvisar bland annat till morgondagens toppmöte, som de tydligen har stora förväntningar på. Frågan är dock om det kommer att komma ut något av betydelse ur EU-ledarnas middagsträff. Mer än att man kommer att lufta den vanskliga idén om Eurobonds, vill säga.

Risken är att man nu kommer att satsa på "tillväxt" enligt fransk eller italiensk modell – det vill säga ökade offentliga utgifter för kortsiktiga stimulanspaket. Vilket i slutändan kommer att leda till en ökad skattebörda. Och höjda skatter är rena giftet för riktig tillväxt.

Snart har man försökt det mesta, när det kommer till att balansera EU:s ekonomi på slak lina. Man fixar lite här, ändrar lite där, improviserar en smula och tar till kortsiktiga panikåtgärder. Men det kan aldrig hålla i längden.

Riktig tillväxt – som ger ett stabilt ökat välstånd – kräver bättre företagsklimat, minskad byråkrati, lägre skatter och långsiktigt hållbara minskningar av de offentliga utgifterna. Inget av detta verkar dock finnas på agendan.

14 kommentarer:

  1. Stimulanspaket är inte fel, men de måste ju vara sådana åtgärder som ger effekt även långsiktigt.

    Stimulanspaket kan inte heller ersätta strukturreformer.

    Och sant är att få EU-länder har några marginaler att det kan bli några väsentliga förändringar med de stimulanspaket som är "lagliga". I så fall måste man dra över i statsbudgeten.

    SvaraRadera
  2. Finanspolitiska åtgärder gör bara saken värre, vare sig man höjer eller sänker skatten, eller stramar åt eller "stimulerar ekonomin", dvs gynnar ett litet antal utvalda företag som Obama gör i USA. Detta fungerar inte. Euro-ländernas problem är i grunden penningpolitiskt och kan bara åtgärdas med en förändrad penningpolitik. Grekland måste ställa in betalningarna, byta till en egen valuta, devalvera denna för att på så sätt prissätta sig tillbaka till konkurrenskraft på världsmarknaden. Den gemensamma valuta- och räntepolitiken är katastrofal för alla länder som inte kan svara mot Tysklands finansiella styrka, dvs alla andra.

    SvaraRadera
  3. Nu kommer saken ställas på sin spets: Ska unionen gemensamt spara eller slösa? Jag tror att man inte kommer överens den här gången och ingen sida kan acceptera att den andra får sin vilja igenom. Fast utåt håller man ihop.

    Min profetia är att Finland och Estland lämnar Euron som första länder. Följda av Tyskland, Slovakien, Nederländerna och Luxemburg, en timme senare.

    SvaraRadera
  4. Hur var det nu? Skillnaden mellan ett EU-toppmöte och ett elevråd är hur mycket pengar som hanteras.

    SvaraRadera
  5. Fantastiskt kul illustration till inlägget!

    SvaraRadera
  6. För in sex timmars arbetsdag som högsta tillåtna arbetstid för anställda, så tror jag att folk skulle bli mer välmående. Kombinera detta med införande av mer direkt demokrati, så delar allt fler på både arbetstillfällen och politiskt inflytande.

    Tristan

    SvaraRadera
  7. Ja, bilden var underbart passande :-)

    SvaraRadera
  8. Anonym: Så du vill införa "direkt demokrati" och samtidigt styra mer över folks liv? Vad händer om folk inte vill ha dina nya regler då? Gäller fortfarande den direkta demokratin isåfall?

    Varför inte bara låta människor styra sig själva i större utsträckning?

    SvaraRadera
  9. Ssargon,

    de konstitutionella spelreglerna är förstås överordnade lagarna i övrigt.

    SvaraRadera
  10. Stimulanspaket är inte fel, men de måste ju vara sådana åtgärder som ger effekt även långsiktigt.

    Ge gärna ett exempel på ett bra stimulanspaket. Krogmomsen? Bygga botniabanan? Subventionera varven? Plusjobbare?

    Jo jag kom just på ett bra stimulanspaket: Sänk skatten för förtagen. Så stimulerar man arbete och innovation.

    SvaraRadera
  11. Skatt är Stöld23 maj, 2012 02:37

    Stimulanspaket är helt fel.

    En ekonomi produktionsförmånga bestäms hur effektivt man kan tillverka varor/tjänster. Det går inte att trolla fram effektivare maskiner eller mer optimala resursflöden.

    Det enda staten gör är att snedvrida produktionen. Det finns inga fria luncher.

    SvaraRadera
  12. Dagens EU-möte blir haveri som vanligt. Vad annat är att vänta? Hollandes s k stimulanspolitik leder rakt ner i källarmörkret. EUs kris är en lånekris och man måste kraftfullt sanera offentlig sektor med all reglering och generösa välfärdssystem.

    Det går inte att underfinansiera omfattande byråkrati och ständigt stigande offentliga utgifter inom unionen längre. Dörren är stängd och EUs politiker borde snarast skrota det politiska prestigeprojektet Euron, samt Lissabonfördraget. Det är dags att starta om från ruta 1.

    BJ

    SvaraRadera
  13. @Skatt är stöld

    "Stimulanspaket är helt fel."

    Helt fel för vem? Stimulanspaket är en dålig metod att utveckla marknaden som helhet.

    Men det är inte det beslutsfattare tar hänsyn till.

    Under 2009 satt Obama med samma svarte petter på hand som före honom GWB. Om han tillät finans och industri att kollapsa skulle det skära genomsnittlige amerikans medborgares 401(k) - pensionspaketet - beaktansvärt.

    Därmed blir statlig bailout och stimulanspaket ett faktum.

    Ur långsiktigt perspektiv kan man konstatera att populistiska överregleringar ligger i basen för det betéende som ledde till att en brusten bubbla orsakar sådant kaos. Men jag är rätt säker på att bristen på reglering leder till samma bubbla.

    Statens regler för hur finans och industri får agera borde vara få - men obönhörligt hårda. Det i sig kommer naturligtvis att menvärt påverka tillväxten. Fusk lönar sig kortvarigt.

    Vi har helt enkelt valet mellan att permanent begränsa tillväxttakten genom hårda regleringar på vad som får göras...eller så får vi stå ut med att bailouts och stimulanspaket obönhörligt blir en del av vardagen i ett demokratiskt samhälle där makthavaren kommer ställas till svars för varför den ovisa fårflockens pensionsfonder kollapsar.

    Stimulanspaket är synnerligen gynnsamma för de som tar besluten om att utdela dem. De är mindre ogynnsamma för från början grundlurade medborgare jämfört med alternativet. Och de är naturligtvis riktigt gynnsamma för industrier som därmed kan fortsätta missköta sig hur länge som helst bara de uppnår klassen "Too Big To Fail".

    Långsiktigt är stimulanspaket en katastrof, visst. Men den synvinkeln är ingen medaktör motiverad att använda.

    Vill man stämma i den bäcken måste man gå till det som ger upphovet till att kraven på stimulans står som spön i backen. Och där betyder det att den som redan från början skiter i ett fåtal enkla regler måste steglas androm till varnagel. Vilket innebär att man måste köra över banklobbyn och finansministern först, vars jobb enbart är att se till att tillväxten fortsatt håller sig i toppen under de nästa fyra åren.

    SvaraRadera
  14. Eurobonds?

    Suck. De lär komma i en av två förpackningar. Antingen i en förpackning med så små marginaler och så höga risker att ingen som kan tänka klart kommer att köpa dem. Alternativt i ett så attraktivt paket att bankerna kommer att köpa varenda en.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.