2012-06-19

En ny upplysningstid, tack!


Ibland känner man sig alldeles överväldigad. På ett jobbigt sätt.

De politiska krafter som bygger på rädsla och hat har nu vunnit så mycket mark att deras ställning börjar betraktas som någon form av normaltillstånd. Vår demokrati töms på djupare värden och håller på att reduceras till en matematisk regel för maktutövning. Medborgerliga fri- och rättigheter sätts på undantag. Rättsstaten urholkas. Krigen mot droger och terrorism gör bara de problem de säger sig vilja lösa värre. Övervakningsstaten är här nu. Makt flyttas från medborgare till politiker, från politiker till byråkrater. EU stärker sin makt och satsar allt på centralstyrning, överstatlighet och kommandoekonomi. Stora delar av näringslivet lever hellre sitt liv i symbios med politiken än på en fri marknad. Informationssamhällets möjligheter, dynamik och kreativitet stryps av särintressen, neurotiska politiker och utbrott av moralpanik.

Det är så det går när folk börjar ta sin frihet för given och sänka garden.

Det är så det går när vårt samhälle inte vårdar sina djupare värden och en levande, intellektuell debatt.

Det är så det går när media, akademia och kulturen förslappas.

Vi behöver en ny upplysningstid. Vi behöver fler modiga människor som står upp för sådant som är viktigt. Vi behöver en samhällsdebatt värd namnet.

De politiska partier, tankesmedjor, media, aktivistnätverk och debattörer vi redan har behöver en vitamininjektion. Och det behövs fler och nya aktörer.

Nu måste vi öka! Det är helt nödvändigt. Det börjar brådska.

6 kommentarer:

  1. Zzzzzzzzzzz


    /Det sovande folket.


    Eller de är väl Lumor som är i farten.

    SvaraRadera
  2. Jag kom att tänka på en annan bok än "Det sovande folket", nämligen "Nya Frihetstiden" av en annan partiledare.

    SvaraRadera
  3. Det som kallas för ”war on drugs” eller ”war on terrorism” är just vad de är, krig grundat på begrepp som är reaktioner på en diktatorisk likriktning från en alltmer försvagad överhet. När man är tvungen att skapa sådana fiktiva begrepp som man samtidigt själv underhåller är slutet nära för dogmerna. En ny tid väntar :)

    SvaraRadera
  4. Det behövs konkretiseras vad man kan göra. Vilka aktioner kan ungdomarna utföra? Vilka programvaror kan programmerare skriva? Vad kan dom som är händiga göra? Dom som är duktiga på att skriva? Dom som är bra på musik?

    Piratpartiet passar väl rätt bra för busiga påhitt. Men det ska ju ge rätt resultat också.

    Att mejla riksdagsledamoter är lite för tråkigt i längden.

    SvaraRadera
  5. Kanske bäst att öka FRA-spaning. B Ask pekar nu med hela handen.
    S ansluter sig, mer FRA-spaning
    Se vad partnern skriver:

    "...Socialdemokratin är som en snigel", sa den senaste S-statsministern Göran Persson vid ett tillfälle. Snigeln rör sig långsamt och begrundande med känselspröten känsligt pejlande mot omvärld och medborgare. Politiken anpassas försiktigt eftersläpande till de signaler om känslo- och värderingsförändringar som känselspröten fångar upp."
    Källa

    SvaraRadera
  6. "De politiska krafter som bygger på rädsla och hat har nu vunnit så mycket mark att deras ställning börjar betraktas som någon form av normaltillstånd. Vår demokrati töms på djupare värden och håller på att reduceras till en matematisk regel för maktutövning."

    Det är de här krafterna som avses. Det är en mycket upplysande artikel med högt aha-index som fler än jag borde läsa, host! host! :-)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.