2012-07-04

Nu röstar EP om ACTA


Kl 12:30 börjar dagens voteringar i Europaparlamentet. Acta-avtalet är punkt nummer tio på listan.

Du kan följa voteringen live här eller här.

Gissningsvis blir det först en votering i ordningsfråga, där EPP/ECR föreslår att man skjuter upp parlamentets beslut. Sedan huvudvoteringen där parlamentet har att säga ja eller nej till Acta-avtalet.

Den konservativa ECR-gruppen har för övrigt meddelat på Twitter att om omröstningen inte skjuts upp, då kommer de att avstå i huvudvoteringen. (Möjligen har EPP samma upplägg.)

En sista kommentar innan voteringen...

Om EPP verkligen hade velat hänskjuta Acta till EU-domstolen, då har de haft tiden från den 25 november 2010 på sig att lägga fram en sådan resolution. Fast på den tiden såg det ju ut som om Acta skulle gå igenom – och då hade EPP inte det minsta intresse av att kolla dess laglighet med domstolen. Tvärt om, de stoppade sådana initiativ.

7 kommentarer:

  1. Jag fick äntligen tummen ur och använde Ricks mailalias för att skicka ett kort brev till alla MEP:ar. Får hoppas att det inte är bara jag som postar, så det blir en liten maillavin på morgonen innan omröstningen.

    SvaraRadera
  2. "använde Ricks mailalias "
    Hur gör jag, brux tack.
    /En som aldrig frågat förr/

    SvaraRadera
  3. Jag gjorde samma sak, adressen är:
    europarl-all@falkvinge.net
    Förhoppningsvis kan vi fira tillsammans ikväll!

    SvaraRadera
  4. Den 20 oktober 2010 sade kommissionen att Acta-avtalet ännu inte var paraferat ("initialled" på engleska).

    Den 25 November 2010 paraferade DeGucht ACTA. Efter det har texten inte ändrats annat än vad gäller stav- och syftningsfel och ett och annat datum (så kallad "legal scrubbing").

    Den 25 November 2010 var dagen efter EPP hade vunnit en fickljummen resolution med en ytterst vag majoritet (nån forskare som kan få fram röstsiffrorna??).

    På detta gedigna fundament av politisk enighet tog alltså DeGucht beslutet att säga till sina förhandlingsparter att "Allt är toppen, kör på!!". Han paraferade ACTA den 25 November 2010.

    Jag säger det igen: 2010.

    Alla olösta frågor kring ACTA var välkända redan då. Se Greens/EFA resolutionen (som det alltså inte blev nåt av): http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+B7-2010-0617+0+DOC+XML+V0//SV

    Sedan dess har alla politiska grupper, inklusive EPP, haft rätt och möjlighet att fråga domstolen genom regel 90.6 i arbetsordningen:

    "Före omröstningen om godkännande får ansvarigt utskott, en politisk grupp eller minst en tiondel av ledamöterna föreslå att parlamentet ska inhämta yttrande från domstolen över huruvida ett internationellt avtal är förenligt med fördragen."

    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+RULES-EP+20120110+RULE-090+DOC+XML+V0//SV&navigationBar=YES

    SvaraRadera
  5. ACTA-bloggen är din vän; http://acta.mpbloggar.se/2010/11/25/rostresultatet-offentligt-liberaler-svek-den-gemensamma-resolutionen/

    Den "bra" resolutionen röstades ner med 322 mot 306, och det är rimligt att anta att röstsiffrorna för deras dåliga resolution var desamma. Så elva liberaler på fel sida var marginalen.

    /Rikard

    SvaraRadera
  6. Acta-resolution 2 var en politisk dumhet.

    Först antog parlamentet, med bred majoritet, en skitbra och tuff Acta-kritisk resolution.

    Sedan skulle någon visa sig duktig och även fixa en written declaration. Den gick igenom, på håret.

    Och sedan skulle sossarna visa sig på styva linan och ha en Acta-resolution till, som alltså stod på näsan.

    Hade man nöjt sig med den första resolutionen hade parlamentets linje varit betydligt klarare och mer konsekvent.

    Det är synd att folk här inne är så dåliga på politik.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.