2012-08-17

Putin, Bildt och Pussy Riot


Två år i fångläger blev alltså straffet för de tre medlemmar av Pussy Riot som framfört en protest mot Vladimir Putin i en av Moskvas kyrkor.

I sak är det oerhört. Två år för att ha kritiserat en politiker.

Och ur Putins perspektiv kan detta inte heller vara helt lyckat. Visserligen har han nu hamrat in budskapet att man skall sitta ner och hålla käft i Ryssland. Men processen har samtidigt givit Pussy Riots budskap en oerhörd spridning.

Svenska borgerliga politiker har sällat sig till de upprördas skara efter domen. För en gångs skull handlar det ju om en rättighetskränkning som de själva inte råkat medverka till, i den svenska riksdagen eller i EU. Så de gör just nu allt för att framstå som precis så engagerade i människorättsfrågor som de borde vara även till vardags.

Även om fallet med Pussy Riot väckt oerhörd uppmärksamhet skall man hålla i minnet att detta varken är den första eller den värsta rättighetkränkningen i Putins Ryssland. Snarare är inskränkt press- och yttrandefrihet, rättsövergrepp och våld mot oppositionella vardagsmat där.

Det är obehagligt med ett Ryssland som inte bara gör karottunderlägg av medborgerliga fri- och rättigheter – utan som även är hotfullt mot vissa av sina grannländer och som nu åter är allt tyngre militärt rustat. Speciellt som Ryssland är ett land i Sveriges omedelbara närhet.

Free Pussy Riot!

34 kommentarer:

  1. Hur hade svenska politiker reagerat om Ultima Thule hade trängt sig in i en moské och dragit av några låtar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De skickar dit Micke. Deras stoltaste internetkrigare...

      Radera
    2. Åf förlåt jag svarade på mitt eget skitinlägg.Jag är full och drömmer nazidröämmar igen och Egnell raderarju allt jag skriver.Ta bort det här och det förra också.

      Radera
    3. Ett tips Micke, kolla under textrutan där du skriver dit inlägg, där kan man välja att posta det som anonym. Skulle tippa på att det finns fler än en anonym. Jag är helt säker på att det finns åtminstone två.
      /Anonym 2

      Radera
    4. Varför har du blivit så vrång på senaste tiden förresten Micke? Blivit av med jobbet?
      Eller är det för att några här instämde med Farage att Barroso var en idiot?
      Du har väl inga jesus-figurer som måste försvaras så entusiastiskt?
      När vi andra försvarar Assange börjar du lipa om religioner och annat trams...

      Ryck upp dig för fan, nu är du bara patetisk!
      /Anonym 2

      Radera
    5. Nu är jag så full att jag inte vet vad jag gör.....kan nån hjälpa mig!

      Radera
    6. Jag är faktiskt micke och det här är inte roligt, men ni andra är nazister och borgarbrackor som vill hindra min fina vänsterrevolution där jag ska bli envåldshärskare.

      Radera
    7. Jag är Micke och du är uppenbarligen sinnessjuk.

      Radera
    8. Jag är hellre sinnessjuk än Micke.

      Radera
    9. Du ÄR sinnesjuk.Det är inget du behöver önska dig

      Radera
  2. Lyckligvis har vi idag en "buffertzon" mot den där jäveln men man förstår att de baltiska länderna går med i varje internationell organisation som finns, för den dagen ngt tråkigt händer måste man kunna skrika högt så många hör.

    SvaraRadera
  3. Det finns nog mycket spel med i det hela. Pussy Riot kommer ju att överklaga och kan tänka mig att deras straff mildras en hel del. En markering är satt. Fast tänkt verkan, att protester slås ned på(?) hade nog inte den verkan som var tänkt. Vissa säger ju att ryskt stöd till Syrien bl a beror på att inte uppror ska uppmuntras.

    Vad gäller svenska politiker: har ju skitit i det tills nu ungefär, när hela konst o musikvärlden tagit ställning.

    Påminnelse: Sverige åkte ned från delad första plats 2010 till 12e i år på Reporters Without Borders Press Freedom Index.

    SvaraRadera
  4. Hundratals journalister dödade. Omfattande valfusk. Statligt kontrollerad TV. Oppositionella som spärras. Listan kan göras lång.

    Men vad mer kan man förvänta när man väljer en föredetta KGB-agent till ledare? 70 år med kommunistdikatur och så kastar man bort sin röst så.

    SvaraRadera
  5. Fresten, inte bara konstvärlden, politiker också, i andra länder. http://en.rian.ru/russia/20120808/175059708.html Tyskland
    Sverige har semester. Borgstöm försvarar oss så länge

    SvaraRadera
  6. Har fortfarande mycket svårt att förstå hur så många, till synes intellektuella människor, kan försvara dessa marodörer, huliganer, våldsverkare och uppenbart skyldiga idioter. Om inte annat så borde det ju på denna sida försvaras äganderätten och vissa rättigheter och om så gjordes är ju skyldighetsgraden självklar. Kan man diskutera straffskalan? Självklart. Personligen tycker jag att dessa vansinniga psykopatiska kvinnor borde dömas till att servera Putin middag för resten av deras liv eller liknande. Pussy Riot är skyldiga. Punkt. De är horribla människor. Punkt. Att de råkar ha rätt i vissa delar av sin kritik må vara hänt men att sörja att dessa haggor låses in i ett par år är lika idiotiskt som deras vandalisering av kyrkan ifråga. Hax, skärpning. För en gångs skull gör Ryssland rätt och det ska de ha kred för, inte bannor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skyldiga till att ha hånat en president och en kyrkofjant?

      Oj så hemskt. Du måste ha en skev verklighetsuppfattning om du anser att det på något sätt borde vara straffbart.

      Radera
    2. Läs vad de faktiskt gjorde och inse även att detta inte var första gången, och kom sedan tillbaka och säg samma sak.

      Radera
  7. Apocalypse Now har under flera år varit noga med att redovisa att han är fascist och att han ser det som sin uppgift att slicka Putins röv är ingen överraskning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tvärtom. Putin ser jag som den näst allvarligaste hotet mot världen för närvarande, bara Obama är värre. Och jag har inga som helst illusioner om att karln vill visa upp lite muskler när det kommer till huliganerna ifråga, även om allt verkar ha gått rätt till i det här fallet. De är skyldiga, det tveklöst så att de är skyldiga. De har t.o.m. erkänt sig skyldiga. Enda som bör diskuteras är straffskalan och aktionen ifråga om den är/var rimliga eller inte. Begår man brott av det här slaget, också över tid som de gjort, så bör de låsas in. Vi hade straffat dem i Sverige också, precis som vilket annat land som helst. De har förstört egendom, de har stört kyrkofriden, de har över tid begått huliganism och diverse ytterst tveksamma handlingar. Ska sådant inte beivras menar du?

      Radera
  8. Att straffet är hårt är det väl inget snack om, men lika lite snack borde det väl vara om att det är en kriminaliserad gärning de begått och att samma handlande hade varit kriminellt i Sverige liksom nästan alla andra länder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skillnaden är att dom i en demokrati hade fått böter i straff.

      Radera
    2. Nu vet jag inte vad du menar med demokrati, men det beror nog på den allmänna straffnivån. I USA där man har höga straff så skulle det nog bli fängelse (Där fälldes ju två norrmän som sjöng "Vi älskar Joe Stalin" till fängelse och det var utan att störa någon förrättning). I Sverige skulle det nog bli böter men det är beroende på vilka åsikter som framförs, om det var nazister så skulle de nog få fängelse.

      Radera
    3. Sverige skulle det nog bli böter men det är beroende på vilka åsikter som framförs, om det var nazister så skulle de nog få fängelse.
      ---------------------------------
      När fick en nazist fängelse för att dom hyllade Hitler offentligt i Sverige?

      Radera
    4. När störde nazister en förrättning senast?

      Radera


    5. Ett exempel är i våras när dina vänner i Dalarna angrep ett tvärpolitiskt möte dagen efter att man manifesterat på minnesdagen av förintelsen varvid man utlovade att döda alla närvarande varefter hotet började verkställas och inte avbröts förrän polisen med våld stoppade den utlovade massavrättningen.

      Nu var dock inte det frågan.

      Såvitt jag vet sitter ingen i fängelse som en konsksvens av detta.

      Frågan var dock när nån av dina en nazivänner senast fick sitta i fängelse när dom hyllade Hitler eller pissade verbalt gentemot judar offentligt.

      Det är du som påstår att detta skulle skulle bli konsekvensen och det är då rimligt att du kan ge oss exempel som gör detta sannolikt.

      Radera
    6. Oj, vad har du rökt för något nu?

      De begick alltså grovt olaga hot och mordförsök men ingen fick fängelse?

      Jag minns en kille som föreläste om nazismen på ett universitet som fick fängelse, även hans rasfrämmande fästmö straffades.

      Men nu pratar vi alltså om störande av förrättning.

      Radera
    7. Narkomanen är ju du.Det har vi redan kommit överens om.

      Föga förvånade är det därför att du oroar dig över att bli fängslad om du inte klarar att kontrollera "heilreflexen" på offentlig plats då man utan att bli fängslad kan hota att döda och påbörja verkställandet av hotet mot ett femtiotal människor.

      Radera
    8. Jag vet inte enda vem du är.

      Jag är kommunist.

      Radera
  9. Det är inte säkert att hotet mot Putin är det centrala här. Den ömma tån är att man kritiserat patriarken och prästerskapet och den hårda koppling som finns mellan kyrka och stat. Att kritisera religiösa företrädare kan vara betydligt tuffare än att kritisera världsliga ledare. Mer info här:
    http://www.newsmill.se/artikel/2012/08/17/v-sterl-ndska-journalister-missf-rst-r-pussy-riot-fallet
    / Alvar E

    SvaraRadera
  10. Det var inte i första hand en protest mot Putin. Det var en protest mot kyrkan och dess representanter som mutats av Putins etablissemang och uppmanar sina "församlingsmedlemmar" att rösta på Putte, därav stället för protesten. Ryssar är ett starkt religiöst folk, så även dessa hotta pussybabes, tro inget annat. Pussybabesen ville få upp ögonen på de religiösa i ryssland. En god tanke som slog fullständigt fel. Det blir ofta så när impulser och känslor sidsteppar strategi, kalkylering och förnuft.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förkovran anbefalles --> http://www.ryskmosaik.net/

      Radera
  11. JA tänk om Svullo O Eddie Meduza Ställt Sig o Mona't i den kyrkan det hade sagt Pang på en gång ....

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.