2012-08-09

Sista chansen att avveckla euron under ordnade former?



När man följer internationell media börjar det bli uppenbart att semestern är över och att oron över det europeiska valutasamarbetet snabbt växer. Det är mycket psykologi, naturligtvis. Men i botten finns ett projekt som är ohållbart på sikt. Så turbulensen lär fortsätta – tills något avgörande sker.

Det som är oroande är att EU:s ledare inte tycks veta vad de skall göra. (Egentligen är det bara en sak de kan göra, att avveckla euron. Men den tanken vägrar de att tänka.) Om detta får rulla på, då är euro-zonen inte bara på väg in i ekonomiska bekymmer rent allmänt. Förr eller senare kommer man till en punkt där betalningssystemen och viktiga samhällsfunktioner hamnar i riskzonen. En punkt där människors livsbesparingar går upp i rök. En punkt med ekonomiskt undantagstillstånd.

Och det är naturligtvis helt oacceptabelt.

Frågan är hur man skall få ordning på den här soppan, så länge euro-samarbetet är kvar. Egentligen finns det då bara ett sätt. Och det är en totalt centraliserad europeisk ekonomi. En fiskal union där Bryssel tar över makten över medlemsstaternas finanser. Centralstyrning som med hårda nypor försöker "harmonisera" makroekonomin i länder med olika förutsättningar. En situation där nationellt självbestämmande och demokrati urholkas. Ett dödligt sårande skott mot en fri, dynamisk ekonomi.

En gigantisk kommandoekonomi, helt enkelt.

Vilket naturligtvis kommer att gå åt helvete, det också. Fast på ett delvis annat sätt. Och kanske på lite längre sikt.

Så, sammanfattningsvis är vi där nu: Antingen avvecklar man euro-samarbetet, medan det fortfarande (kanske) går att göra under någorlunda ordnade former. Eller också förvandlar man EU till en gigantisk kommandoekonomi med närmast sovjetiska förtecken.

Ack, ja. Det är en sak att göra fisksoppa av ett akvarium. Men att sedan göra det omvända...

[Direktlänk till videon ovan]

17 kommentarer:

  1. Viljan att betala skatt kommer väldigt snabbt närma sig den i sydeuropa, om bryssel tar över ekonomin. Lyckligtvis har ju politikerna FRA som kan hjälpa dem se till så att ingen transaktion går oskattad, för annars kan det ju bli snålt med kaviar på borden.

    /Smen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett gigantiskt uppsving för lokala mikrovalutor och decentraliserade valutor såsom bitcoin med ospårbara transaktioner om så blir fallet.

      Man kan redan se i många länder där den moraliska viljan att betala skatt har urholkats att folk går till nästan vilka gränser som helst för att undvika ge den korrupte skattmasen ett öre mer än vad de kan komma undan med...

      Radera
  2. Kul kille det där liberala stolpskottet som menar att krisen beror på medlemsländernas ovilja att lämna ifrån sig självbestämmandet till EU. Undrar om
    han någonsin övervägt att odla en liten svart mustasch ?

    SvaraRadera
  3. Raj Raj Reinfeldt09 augusti, 2012 15:53

    Nu går vi vidare med förnyelsen av de Nya Moderaterna och avvecklar föråldrade begrepp som demokrati.

    SvaraRadera
  4. Tänk på frrrreden. EU är ett enastående frrredsprojekt. Tack vare EU har Europa varit förskonat från krig i över 60 år. Det är EUs förtjänst. Vi måste nu fördjupa samarbetet. De som är mot EU är mot Frrrrrreden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allvarligt, freden är viktigare än euron. Om EMU hotar spräcka EU måste EMU avvecklas.

      Radera
  5. En möjligen framkomlig väg är att splittra euron till olika nationella euros, det var ju så de nordiska kronorna en gång kom till när den skandinaviska myntunionen upplöstes, före den unionen betalade vi med daler i sverige. Det är förvånande att inte fler luftar den tanken eftersom den unionen sprack av samma anledning som euron nu krakelerar. Under myntunionens tid så var de nordiska länderna alltför olika för att det skulle funka med samma valuta. Framförallt Norge var mycket underutvecklat jämfört med Sverige, detta var ju före den norska oljan och norge hade egentligen bara fisket, medan sverige levde gott i jämförelse med norge på skog, gruvdrift och industri. Sverige hade kommit mycket längre i den industriella utvecklingen och hade även börjat utveckla vattenkraften, allt det grundläggande för ett konkurrenskraftigt industrisamhälle var på plats i sverige. När unionen sprack hade ju sverige kommit i gång med malmfälten i norr, som med den tidens mått hade järnmalm nog för att täcka hela världens stålbehov i hundra år. Vi spelade liksom i en helt annan division än de andra nordiska länderna på den tiden, precis som förhållandet mellan framförallt Grekland och Tyskland idag.

    -steelneck

    SvaraRadera
    Svar
    1. Återgång till nationella valutor ?
      Säg det till EU-nomenklaturan och alla Maktens Män kommer att reagera likt en vampyr inför åsynen av ett krucifix.
      Att Euron sedan är historiens största politiska och ekonomiska fiasko rör inte Maktens Män i ryggen. I deras värld finns bara en väg: Frmåt mot avgrunden.

      Radera
  6. Det är inga problem, det är bara att devalvera euron.

    Fast tyskarna blir väl inte så glada när ja poppar in i en Volkswagenfabrik å köper en Passat för en bunt svenska hundringar.

    SvaraRadera
  7. Nej, problemet är inte kursen på euron gentemot andra valutor. Det verkliga problemet är intra-euro kurserna, dvs det faktum att Italien och Spanien skulle behöva devalvera 30 resp 20% gentemot den tyska valutan. Tyvärr går det inte eftersom de tre länderna pga ett magnifikt politiskt missgrepp råkat få samma valuta.

    PS: Euron kan inte devalvera gentemot andra valutor eftersom det är marknaderna och inte politikerna som sätter priset. Politikerna (inklusive ECB) kan genom åtgärder som räntesättning, inflationsdrivande åtgärder etc försöka driva ner priset på euron, men det är fortfarande marknaden som bestämmer - trots allt! Eller som poeten A E Housman skrev:

    To think that two and two are four
    And neither five nor three
    The heart of man has long been sore
    And long 'tis like to be.

    SvaraRadera
  8. http://John-Magic.myopenid.com11 augusti, 2012 09:54

    OFF-TOPIC:

    Tryckfelsnisse har varit i farten i din bloggroll, så det står Embeddd Citizen. Inte bra för sökmotoroptimering!

    SvaraRadera
  9. The end game,

    Euron kommer inte försvinna, den kommer finnas kvar som en parallell valuta i minst 10 år. Däremot kommer en del stater börja betala ut offentliga löner/bidrag i den egna valuta och tvinga folk att betala skatt i densamma. De nationella valutorna kommer få ett inflationsmål coh centralbankerna i resp. land kommer se till att det efterlevs.

    De som har euron på sin konton kommer få ha kvar dem. De som vill handla med euro kommer få fortsätta göra det, ingångna kontrakt i euron kommer gälla osv. Då många handlar med kort idag så kommer omställningen gå relativt smidigt för folk.

    Detta kommer inte utannonseras som slutet för euron utan som att vissa ekonomier ska få harmonisera sig innan man fortsätter med integreringen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en intelligent lösning - och något som föreslagits redan innan euron kom till (bl a Margaret Thatcher). Men tyvärr går det stick i stäv mot eu-elitens önskan om en enda valuta ("single currency") även om man bibehåller en gemensam valuta ("common currency"). Vad har du för anledning att tro/veta att detta kommer att accepteras av kommissionen och EZ:s regeringar?

      October 30 1990, Statement on Rome European Council

      Radera
    2. Så lätt är det ju inte. Det som ytterst ger Euron sitt värde är att medlemsstaterna kräver att skatt ska betalas i Euro. Och eftersom skatten ska betalas i Euro så måste man skaffa sig Euro och därmed skapas en efterfrågan.

      Men visst har man gjort det svårare att få acceptansen för Euron i Tysklanf genom att lösa ut tyska bankers krediter i

      Radera
    3. I form av obligationer från ECB, så folket har ingen anledning att vilja göra upp. Bara den tyska staten som via Bundesbank är delägare i ECB.

      Radera
  10. Att introducera nya nationella valet är väl en sak, men frågan är ju hur alla avtal, krediter, innehav och så ska värderas. Den som "förutser" Europa snara död får ju gärna beskriva hur det ska gå till.

    SvaraRadera
  11. Förutom ett antal geologer (som anser att en eller annan eon är snart) så är det bara dummerjönsar som inte kan skilja på geografiska begrepp och politiska storheter som förutser Europas snara död.

    Vad avser din fråga hur nationella valutor introduceras är helt och hållet beroende på i vilken politisk situation det sker. Sker det i samarbete med övriga euroländer och EU-kommissionen eller i konflikt med dessa?

    Här är några av ett otal artiklar som på senaste tid diskuterat införande av parallellvaluta i Grekland:

    Ökonomen schlagen "Geuro" für Griechenrettung vor

    Grekland övergår till grekeuro?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.