2012-09-04

Ännu en dag i demokratifabriken


Jag sitter på kontoret och går igenom ännu ett ärende till Europaparlamentets session i Strasbourg nästa vecka.

Det är visserligen inte lagstiftning, utan "bara" en initiativrapport - det vill säga en åsiktsförklaring från parlamentets sida, framtagen av dess kulturutskott. Vilket är illa nog. Ämnet är Online distribution of audiovisual works in the European Union. (2011/2313(INI))

Det ursprungliga syftet med rapporten var att uttala att det bör bli betydligt enklare att hantera licens- och ersättningsfrågor för den som vill sälja och distribuera till exempel musik eller film till kunder i hela EU. (I dag krävs 27 licenser och kontrakt med minst 27 insamlingssällskap...)

Vilket rapporten också gör. Och det är ju bra.

Men det är den delen de vill att man skall se. Läser man resten av texten - då finner man nya försök att göra internetoperatörerna till nätpoliser som har ansvar för vad deras kunder har för sig i deras kablar. Ständigt, denna Vessla!

Vi känner bland annat igen formuleringar från ACTA om "ökat samarbete" mellan upphovsrättsindustrin och internetoperatörerna. Och det sägs rätt ut att man inte är så förtjusta i att dagens regler ger ISP:arna frihet från ansvar för vad deras kunder har för sig.

Sedan blir det närmast parodiskt när Europaparlamentet får för sig att reglera formerna för hur upphovsmän skall få sälja och licensiera sina verk. Till exempel vill man förbjuda att en författare, fotograf eller filmare säljer iväg alla sina rättigheter till ett verk för en klumpsumma.

Den uttalade meningen är att upphovsmännen skall tvingas att brottas i dagens träsk av insamlingssällskap, licensieringsmetoder och administration.

Detta motiverar man med att artisternas ersättning alltid skall stå i proportion till i vilken grad verket nyttjas. Vilket naturligtvis är något som politikerna skall skita i. Låt säga att jag säljer foton (och alla rättigheter till dessa) till en bildbyrå och får 5.000 spänn styck - och sedan slipper bry mig om all administration och redovisning. Varför skall det vara förbjudet? Varför skall jag inte få sälja mina verk på ett enkelt och bekymmersfritt sätt?

Och hur får de borgerliga partierna ihop ett så idiotiskt förslag med något som ens har skissartade likheter med en fri ekonomi? Hur i helvete kan man frånta artister och upphovsmän rätten att välja hur de säljer sina verk till andra som är beredda att betala för dem? Och varför lägger de sig över huvud taget i folks affärsmodeller så länge dessa bygger på frivilliga överenskommelser mellan fria, informerade parter?

Piratpartiet kommer att rösta nej till detta.

Och detta är ännu en påminnelse om att vi måste bevaka även de utskott där (pp) inte är representerat hårdare. Vilket kräver fler pirater i parlamentet.

9 kommentarer:

  1. Vi får hoppas på fler pirater från Sverige och andra länder i kommande val.

    SvaraRadera
  2. I en fri ekonomi...

    Skall det verkligen finnas någon form av statligt sanktionerat monopol som man kan köpslå om ALLS i en fri ekonomi?

    Jag tror den liberala ryggradsreflexen lurade dig att tänka fel där, HAX.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är nog lite trög i dag - men jag förstod nog inte riktigt frågan. Köpslå om monopol..?

      Radera
  3. Tycker det räcker nu, vi vill ha mindre EU. Om det så måste gå genom SD som också verkar vara de enda som vill ha mindre EU so be it.

    SD 2014- utav så många anledningar.

    Och detta kommer från någon som ansåg sig vara Ayn Rand liberal, hur kunde det gå så här????

    SvaraRadera
    Svar
    1. SD skiter alla de andra partierna i så en röst på dom är en röst på att bli ignorerad...

      Radera
    2. Javisst. Lat oss rosta pa moderaterna eller sossarna, alla andra blir ju anda ignorerade. Du vill val inte kasta bort din rost?

      Radera
  4. Förbudet att sälja rättigheter mot en klumpsumma kommer troligen från de fransk-etatistiska ideerna om att lagstiftningen ska skydda upphovsmän mot att förlora stora framtida inkomster om de blir berömda i framtiden (tänk Van Gogh). Galenskapen Droit De Suit bygger på samma tankegods.

    SvaraRadera
  5. Kanske ar systemet som forbjuder salja alla sina verk for en klumpsumma en kanga mot system som STIM: for att fa ersattning for sina verk *maste* man ge STIM upphovsratten for alla sina nuvarande och framtida verk.
    Fast man kan sakert se det som ett satt att tvinga upphovsman att anvanda STIM och liknande, eftersom administrationen blir for mycket for en enskild.

    SvaraRadera
  6. Lagutskottet (JURI) avgav sitt delbetänkande den 3 maj, så där hade man kanske kunnat få in något?

    Men jag blir lite osäker på processen här nu. Har man tagit hänsyn alls till dessa delbetänkanden, eller har kulturutskottet ångat på? Eller finns det en chans att introducera ändringsförslag till plenum?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.