2012-09-20

En saga från framtiden?

Det där EU-seminariet om "paketering av ohälsosamma produkter" som jag var på i går, ligger fortfarande och mal i ett mörkt hörn av mitt sinne. De lösa idéerna om standardiserade (det kommer att heta harmoniserade) portionsstorlekar är en pusselbit. Och så diskuterades enhetliga förpackningar.

När jag bollade det här med en bekant i går kväll sattes en tanke i rullning...

Låt säga att vi får en EU-standard för matportioners storlek. (Det finns de som föreslår detta, på fullt allvar.) Och så går man vidare med standardiserade förpackningar. (De första stegen har redan tagits.) Hur lång tid kommer det då att ta innan Big Food inser att det är enklast att spela med? Och med standardiserade matlådor kan man ju effektivisera förvaringen, till exempel med lämpliga kylskåpsmoduler...

Sedan är vi där. 500 miljoner européer som förväntas leva på standardiserade matlådor. (Många pensionärer, som får sin mat med hemtjänsten, är redan där.)

Därefter kan regelverket skärpas ytterligare, vilket kommer att skapa problem för den lokale charkuteristen och för fiskaffären på hörnet. De uppfyller ju inte föreskrifterna. (Redan med dagens regler slås många små producenter och handlare ut.)

Vad önskas till middag? Den gula eller den gröna matlådan? Typ.

Om matpaketen sedan märks med RFID-chips och vi får läsare i kylen, så kan Folkhälsoinstitutet säkert hålla koll på hur mycket vi äter och vad. Och Försäkringskassan skulle kunna sänka sjukpenningen för folk som har lite för stor omsättning på lådorna i kylen. Varför inte kombinera sådan kontroll med teledatalagringen, så att man har all information om oss på samma plats? "Möjligheterna" är oändliga.

En dystopi, visst. Men det är en tankekedja som ligger helt i linje med hur saker och ting brukar fungera och utvecklas i EU.

10 kommentarer:

  1. Om Du luftar den idén i lite olika sammanhang så kommer Du att bli förvånad över hur många annars normala människor som finner den tolerabel.

    SvaraRadera
  2. @Hax

    Klart obehaglig tankegång.

    @Arthur
    Jag blir rädd när du säger att folk som skulle gilla det finns. *rys*

    SvaraRadera
  3. Till middag tog jag den gula.

    Till kvällsmat tar jag den Gröna.

    I en bukt nära dig...

    SvaraRadera
  4. Och vi ser en rebellrörelse som lagar sin EGEN mat, och säljer rykande het och regelvidrigt tillagad gulash i serverad i enorma ungerska sopptallrikar!

    SvaraRadera
  5. Du har helt rätt. Många av de nya regleringarna av livsmedelssektorn är framdrivna av Big Foods lobbyister. Regelverket är riggat för att försvåra och fördyra för mindre restauranger som vill laga sin mat från grunden och mindre lokala producenter. Istället är regelverket helt anpassat till storskaliga industriella processer. Henrik Ennart har skrivit flera intressanta böcker om ämnet; tex. Döden i Grytan.

    Här måste man kunna genomskåda fraser som "Ökad livsmedelssäkerhet". Exempelvis är hantering av rå potatis i kök klassad som högrisk och kräver massiva investeringar i separerade utrymmen osv. Även fast potatisen kokas.

    SvaraRadera
  6. Alla måltider är vegetariska då kött är mord enligt någon lobbying grupp

    SvaraRadera
  7. Från genusföljaren.

    Med Soylent Green i minne!

    SvaraRadera
  8. EU:s krav på hygien för hantering av livsmedel har redan gjort att det är olagligt att köpa kött direkt från privatpersoner utan kylrum för 300 laxar.

    Det betyder att vill du köpa viltkött direkt från jägaren (=högsta kvalitet) eller till exempel lamm direkt av producenten (=du har själv sett att djuret haft det bra) får du göra det svart.

    Ett hårresande exempel på EU:s vansinniga centralstyrning, där hygienkrav som är vettiga runt heta medelhavet och för skummissar du inte känner, blir helt obegripligt sanslösa i ett svalare nordiskt klimat mellan goda grannar.

    SvaraRadera
  9. Det här vansinnet gäller hela världen, och vi måste stoppa det.

    http://www.youtube.com/watch?v=UDtCb45Lqt0

    SvaraRadera
  10. Åter HAX: varifrån kommer dessa initiativ?
    När det gäller folkhälsofascism i EU, har Sverige alltid legat i framkanten.
    Istället för nationalpopulism á la Sverigedemokraterna, varför driver du inte federalism och direkt demokrati som de flesta europeiska liberaler?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.