2012-10-20

Sverige behöver fler dissidenter

Även denne man var under en stor del av sitt liv en röst i öknen.

Alliansen och sossarna har inget begrepp om demokratins djupare värden, rättsstatens betydelse och vikten av ett fredat privatliv. Vänstern och miljöpartiet har fläckvis större insikt, men är tokiga nog på annat sätt. Och Sverigedemokraterna spelar ett helt annat spel.

Folk i allmänhet bryr sig mer om pensionerna, sjukvården, kollektivtrafiken, fusk med köttfärs och Let's Dance. Vilket kanske inte är så konstigt. Demokrati, fri- och rättigheter och integritet är rätt abstrakta begrepp. Och om någon oförtjänt råkar illa ut så är det väl ändå bara långhårigt, konstigt folk – tycks många resonera.

Media slåss med tidspress, små resurser och upplage- och tittarsiffror. Kändisar, sex, dumkul rubriker och en och annan lättförpackad affär är vad som får plats. Debattsidorna följer den politiska agendan och på kultursidorna leker folk mest med sig själva. De djupa reportagen, stora grävjobben och kvalificerade analyserna får allt mindre plats. De stora frågorna har lagts åt sidan.

Därför har vi ingen demokratidebatt i Sverige. Därför förstår varken politikerna eller vissa av rättsväsendets funktionärer rättsstatens betydelse. Därför går integritetsdebatten på sparlåga. Därför betraktas våra fri- och rättigheter mest som kuriosa. Därför finns det varken utrymme för eller efterfrågan på kvalificerad analys och djup debatt.

Dessutom är Europadebatten och EU-frågorna ett spegelland. Borgare beter sig inte sällan som öststatssocialister. Sossar springer storföretagens ärenden. Alla är förblindade av sin önskan om att få vara med i den Fina Klubben och bedövade av fringisarna vid köttgrytorna. Vilket landar i att ingen tycks bry sig när makt flyttar från medborgare till politiken, från medlemsstater till Bryssel och från de demokratiska organen till ansiktslösa, icke-valda byråkrater. Korporativism håller på att bli ett normaltillstånd.

Kriget mot terrorismen är i dag ett större hot mot vårt fria, öppna samhälle än terrorismen i sig. Kriget mot drogerna ökar så väl missbruk som lidande och den brottslighet som vanligt folk märker av. Morallagstiftning stigmaiserar människor. Det eviga krypskyttet mot fri information och ett fritt och öppet internet tycks pågå för evigt. Yttrandefriheten tycks inte längre vara någon självklarhet.

Pust!

Hur många är vi som på allvar käftar emot, ifrågasätter och ägnar oss åt systemkritik? Ett par tusen personer i vårt land? Kanske tiotusen? Och vi tycks allt för ofta mest predika för varandra.

Ändå brukar vi kättare få rätt. Euro-samarbetet blev till och med ett större magplask än vad vi varnade för. Sveket i FRA-frågan blev totalt. Överföringen av europeiska bankdata till USA (Swift-avtalet) blev inte bara en så omfattande integritetskränkning som vi fruktade, det sköts dessutom så illa och vårdslöst att det inte ens går att utvärdera på ett rimligt sätt. Listan kan göras mycket längre.

Men vi skall inte deppa ihop. Bara det faktum att vi finns och bullrar stoppar en del stolligheter innan de blir skarpa förslag. Utan aktivismen hade det till exempel aldrig gått att rädda principen om rättegång före straff när EU värkte fram sitt telekompaket. Utan bråkstakar i och utanför systemet hade EU:s lagstiftning om sexuellt utnyttjande av barn landat i regelrätt censur av internet. Och vi gav justitieministern en rätt hård smäll på fingrarna när hon "tänkte högt" om skamstraff för människor som bara är misstänkta för brott. Nätaktivister och demonstranter sänkte det Acta-avtal som hade kunnat ge en liten grupp nöjesföretag makten över informationsflödet på internet. Så visst fungerar det att bråka.

Så det är bara att bita ihop och kämpa vidare. Man skulle kunna önska att vi vore fler som bråkade. Man skulle kunna önska att friheten hade fler företrädare på politiska poster. Man skulle kunna önska att det fanns en bred, svensk väloljad medborgarrättsrörelse värd namnet. Man skulle kunna önska att media ägnade de stora frågorna mer uppmärksamhet.

En del av detta kan kanske bli verklighet. Men det bygger på att vi bråkstakar fortsätter att bråka – och att vi ökar.

Det finns massor av olika vägar att gå. Man kan aktivera sig i partier som Piratpartiet och Liberala Partiet. Man kan gå med i nätverk som kämpar för fri- och rättigheter som Frihetsfronten och Liberaldemokraterna. Man kan ägna sig åt medborgarjournalistisk, skriva insändare och debattartiklar, starta aktionsgrupper, ordna demonstrationer, dra igång Facebookgrupper, producera dokumentärfilmer (även om de "bara" sprids på nätet), punktmarkera allmänfarliga politiker i debatten, tala genom konst och dramatik, använda humor som vapen, tipsa media och säga ifrån. Man kan kämpa på egen hand eller många tillsammans. Alla insatser är värdefulla. Och jag tror att det har ett värde i sig att det finns en bredd och en mångfald i detta arbete.

I vissa lägen är vi de enda som står i vägen för riktigt farliga politiska idéer och förslag. Därför är det så viktigt att göra motstånd. Ingen annan kommer att göra det åt oss.

44 kommentarer:

  1. Du har givetvis helt rätt Henrik. Att streta emot och om allt fler gör det, kan iaf temporärt hindra utvecklingen, kanske ibland t.o.m stoppa den på en punkt eller två för den nuvarande generationen.
    Problemet är dock att på alla andra punkter går det åt fel håll och på senaste tiden går det allt fortare åt fel håll. Medan Europas folk vill lägga ner EU, lämna Euron och stoppa bankirväldet, så knoprar våra höga herrar ihop en bankunion och strävar efter djupare samarbete.
    Ingen vill ha krig, ändå låter vi USA starta krig efter krig.

    Sanningen är att saker och ting har gått för långt. Vi kan inte hindra den generella inriktningen eller slutet som komma skall. Det går inte längre. Bromsa den ja, hindra vissa avvarter kanske, men inte stoppa.

    Vi behöver fler allierade för det, vi behöver en uppvakning hos folket utan motstycke i historien och vi måste stoppa en Tsunami med träpinnar.

    Går det mirakler att nå? Knappast. Vi behöver Aliens eller Gudomlig hjälp som jag ser det.

    Enda frågan som kvarstår, för mig och många andra, är huruvida vi bör ge upp och hoppas att smällen inte blir så farlig som vi tror, eller ta till mer drastiska metoder.

    Sorgligt för de flesta av oss, inkluderat de som bestämmer, kommer folk i allmänhet allt mer luta åt det drastiska. Vi har sett det förut.

    Korta män kastar också långa skuggor...

    Själv valde jag den lätta medelvägen för många år sedan. Folk är korkade, jag kan inte hindra tredje världskriget eller en ny världsordning, alltså dricker jag sprit och skiter i allt. Har all respekt för er som orkar bry er och kämpar vidare, men jag ser inte poängen.

    Kan vara kvällens alkoholintag som talar, men det är mycket som talar för att det enda som kan rädda oss är att skynda på undergången. Inte försöka skjuta på den med ett år eller två. Bättre att göra "Go Galt" än att försöka kämpa inom och mot systmet. Bättre att underblåsa och uppmuntra centralmakterna och folkpartiklarnas vansinne. Låt dem få vad de vill ha, vi vet ju var det slutar...

    ... under tiden bunkra konserver, guld etc. som kan komma till användning när det hela smäller ordentligt.

    Du, och ni andra, får gärna visa att jag har fel, men om ingen dramatisk scenförändring sker mycket snart (om det inte redan är försent) är vi tillbaka på 1930-talet gånger 10 i vansinne inom kort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr måste jag i stort instämma. I allt för många frågor, både stora och små, globala och lokala, känns det som det går så fort åt fel håll, så man orkar inte ens försöka kämpa emot.

      Demokratin känns ofta väldigt avlägsen. I bästa fall intresserar sig media. I extrema fall får någon syndabock avgå. I vilket fall är allt glömt efter ett halvår och nästa valkampanj rullar vidare som vanligt, men löften om futtigheter som ändå inte kommer hållas.

      Jag väntar också på smällen. Det kanske inte blir bättre, men det händer i alla fal något.

      Stort tack till er som orkar göra något på riktigt.

      Radera
  2. Mkt bra skrivet HAX.
    Det är ganska många som förstår vad som håller på att hända, men de är upptagna med vardagslivets alla ting, och det blir ingen tid över för så värst mycket annat.

    SvaraRadera
  3. Angående "Därför förstår varken politikerna eller vissa av rättsväsendets funktionärer rättsstatens betydelse."

    Lambertz insats som materialare för van der Kwast-laget, tvättadet av quickutredningsbyken, får sidoeffekter tror jag. Statliga tjänstemän av alla slag kan slappna av. Om tjänstemannen utsätter en medborgare för utredningsinsatser resulterande i felaktiheter mindre än åtta morddomar har man ju inget att klaga på. Utredningen är ju då att betrakta som fullt godkänd. Tur är kanske det, för de framtida utredare som nu utbildas på våra högskolor, och vars viktigaste kvalifikation är genomgången genusutbildning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Arrgh, klaga inte på genus. Du hatar bögar. Genus och hen är det bästa som finns och det som kommer rädda Sverige ur krisen och skingra mörkret.

      Du skriver aldrig i sak din obildade nazist. Det bevisar du här.

      Radera
    2. Inlägget ovan är ett exempel på hur det anonyma svinet trollar genom att använda min signatur och adressen till min blogg vilket får det att se ut som att det är jag som postat.

      Han gör det därför att han tror sig vara en frihetsvän och tror att han tjänar detta bäst genom att vara ett trollande ryggradslöst svin.

      Radera
    3. Såja, ta din medicin nu.

      Radera
    4. Jag behöver ingen medicin men det är uppenbart att du gör det mot bakgrund av det systematiska trollande du ägnar dig åt och som sannolikt är grundat i en psykisk störning alt. psykisk sjukdom.

      Radera
    5. mmm va gulligt. micke lilltroll klagar på att man trollar samt är psykiskt sjuk...

      oh the irony!

      Radera
  4. Det enda som fungerat någorlunda för att öka demokratin och "friheten" historiskt är civil olydnad och våld. Vi har det lite för bra för att ta till sådana medel (utom en del hjältar).

    Båda de medlen brukar dock de i din falang vara emot... För tro inte att det går att rösta fram något bättre när det är systemet som är trasigt.
    /Richard

    SvaraRadera
  5. Så rätt, så rätt.
    Hur många är egentligen medvetna om den grundlagsändring som ägde rum halvårsskiftet 2010 [1]
    En ändring i grundlag som bla. innebar att offentlighetsprincipen sattes ur spel, att vår yttrandefrihet samt tryckfrihet kraftigt beskars samt att svensk polis får ta millitären till hjälp och kunna sättas in mot vår egen befolkning?

    Inte ett ord om detta i Svensk PK-media.

    [1] http://stoppastorebror.wordpress.com/

    SvaraRadera
  6. Jag blir som han den där uppbundne svensken i Lorry-inslaget "tillfälligt avbrott" som Stefan Sauk karaktäriserar så bra när du skriver dina krönikor Henrik ... asså, de e så, så ... ja de e så jäääävla bra skrivet ... asså på pricken, liksom ... de e ju så där jävla ... så där jävla inrutad känner man ju sig ... liksom ... de e mycke nu ...

    SvaraRadera
  7. Nackdelen är att många av oss som är just friliberaler är hyggligt lata (ja handen på hjärtat nu ) och har svårt för alliera oss. Men tanken är god.

    SvaraRadera
  8. Tack, HAX, du inspirerar oss till att ännu en gång spänna våra bågar.

    Dvärgbandmaskens Vänner

    SvaraRadera
  9. Tyvärr kommer uppvaknandet att komma sent till Sverige. Senare än i de flesta andra länder.

    Orsaken till detta är Sveriges historiskt och kulturellt höga förtroende för överheten. Medaljens framsida är ett högt socialt kapital, en låg nivå av korruption, och ett högt förtroende för andra människors goda intentioner.

    Baksidan är en gränslös naivitet, godtrogenhet, och dumsnällt förtroende för överheten och systemet. Exempelvis är Sverige det land där oron för elektronisk övervakning är lägst och där man inte tror att avsaknaden av privacy kan bli ett hot i framtiden. Ett annat exempel är hur nästan hela den svenska befolkning lydigt gick och vaccinerade sig mot "svininfluensan" för ett par år sedan med ett helt otestat vaccin. Det hade räckt att googla på H1N1 på engelska för att hitta en massiva kritik mot hur WHOs korrupta beslutsfattare som drev igenom pandemilarmet var mutade av vaccintillverkarna och att flunsan i själva verket var mildare än de flesta vanliga säsongs-flunsor.

    För att spetsa till det. Det hade varit bra om nazisterna ockuperat Sverige under andra världskriget. Då hade man fått en inteniv debatt efter krigslutet om ondska, personligt ansvar, rätt&fel, osv. Och svensken hade fått inpräntat i sitt naiva DNA att staten och dess institutioner kan användas för onda syften och att överheten inte alltid är god.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ditt inlägg är sannolikt det mest förvirrade jag sett på länge men logiskt då du tidigare uttryckt mycket stor förståelse för dagens arvtagare till den tyska nazismen.

      Radera
    2. Till de som eventuellt har svårt att läsa innantill: Min hänvisning till nazismen under andra världskriget var som ett exempel på total ondska, inte sympati för nazismen. Det kunde lika gärna ha varit en ockupation av Stalin, Vlad Dracula, Mao eller Djingis Kahn för att uppnå den effekten.

      Radera
    3. Rebecca inte bry dig om Micke, han har huvudet uppkört där solen inte kommer åt, så det enda som kommer ur honom är skitsnack.

      Radera
    4. Du har tydliggjort var du befinner dig tidigare.

      Den aspbergersjuke ovan som ger dig goda råd delar din uppfattning i frågan beroende dagsform.



      "När mångkulturens apologeter ska försvara denna i en popversion lyfter de fram spännande maträtter, chica etniska kläder, konsthantverk, exotiska ritualer och danser. I denna värld av design-mångkultur finns det ingen änkebränning, hedersmord, barnmisshandel, prestigefixerat machovåld, osv.

      I de flesta västländer utanför Sverige har denna mångkultur sågats med fotknölarna i samhällsdebatten. Både Merkel, Sarkozy och Cameron med flera har offentligt tagit avstånd från mångkulturen som den beskrivits här. Det är bara i det provinsiella och lite efterblivna Sverige som man inte nått fram så långt. Utanför Sveriges gränser är det bara extremvänstern som fortfarande omfattar denna version av "mångkulturen"."

      Radera
    5. Nu tycker jag att vi alla bugar inför profeten Micke och hans sjukdomsfria storhet. Alla försök att misskreditera vår store tänkare ska ses som en fientlig handling mot det socialistiska drömsamhället som han vill skapa åt oss. Ett samhälle där man får hem ett papper med sin diagnos om man röstar fel.

      Det bästa vore om Micke fick axla rollen som president över hela världen. Då skulle krig, svält och sjukdomar upphöra. Integrationsproblem, finanskriser och arbetslöshet skulle vara ett minne blott. Ty när Mickes stämma ljuder så lyssnar vargen och björnar ses lämna nyfångad öring utanför Mickes dörr. Micke slog dessutom hole-in-one på alla 18 hålen senaste gången han spelade golf. Alla medborgare älskar Micke eftersom hans vishet är en gåva från Gud och kan inte motsägas.

      Profeten är stor. Må friden vara med honom. Micke Akbar!

      Radera
    6. Du har tydligt uttryckt att du lider av aspberger och det är utifrån det som ditt nazitrollande ska bedömas.

      Radera
    7. Jag har tänkt i samma tankar - i Sverige har vi varit bortskämda och lydigt duckat undan alla "problem" på ett sätt som får oss att se ut som ett folk vars största egenhet är ynkligt medlöpande.

      Hade Sverige under andra världskriget motsatt sig Hitler hade vi varit ockuperade, liksom Norge och Danmark fått lida, och idag varit långt visare angående hur myndighet kan missbrukas.

      I stället duckade vi fegt och med vårt goda samvete rullade tyska tåg med fångar ifrån Norge på väg mot förintelsen. Svensk militär var till och med närvarande för att skydda nazisternas färd till och från vårt grannland.

      Långt bättre om vi i stället för den skammen hade ett minne av tappert motstånd och tysk ockupation - än som idag, en historia av förräderi mot våra medmänniskor.

      Jag har en teori om att Sverige avlat bort allt vad civilkurage vill säga, när först Karl den 12:e drog med sig alla vapenföra män till en oblid död i främmande land under 1600-talet...
      ...och sedan när under 1800-talet alla med någon form av drivkraft som fanns kvar utvandrade till amerika.

      Kvar fick vi en "knyta-näven-i-fickan"-kultur där det anses för gott och rimligt att stämma in med den breda massan och döva samvetet med sprit, Bingolotto och Idol. Och gunåde den svensk som avviker och vågar ställa högre krav på sin regering.

      Radera
    8. Intressant att ni lider av vanföreställningen att nazistiskt ockupation och vidhängade fascistiskt medlöperi av Vichyregeringen varit nyttigt för i t.ex Frankrike och att landet som en konsekvens därav har en lägre grad av myndighetsmissbruk än Sverige.

      Frågan är var ni fått fantasierna från?

      Radera
    9. Micke har tydligt uttryckt att han lider av storhetsvansinne och diktatorisk mindset och det är utifrån det som hans kommunist-trollande ska bedömas.

      Radera
    10. @Micke

      "Intressant att ni lider av vanföreställningen att nazistiskt ockupation och vidhängade fascistiskt medlöperi av Vichyregeringen varit nyttigt för i t.ex Frankrike..."

      Om det var mitt senaste uttalande du svarade på så är det du säger att vi lider av "vanföreställningen" att det hade varit bättre för Sverige att göra motstånd mot nazismen snarare än att (som vi i verkligheten gjorde) i tysthet vika oss och fritt samarbeta med Hitler.

      Micke, gack tillbaka till skolan och läs på. Sverige tog, i ren feghet för att slippa undan en tänkbar ockupation, och gav uttalat stöd åt tredje riket.

      Förintelsens blod finns på svenska händer.

      Och det väljer du att försvara med orden att man bör vara "sinnesförvirrad" om man anser det beklagligt?

      Micke, du har helt tappat greppet om vad du svarar till och vad du försvarar. Inte ens den mest inbitne SD'are sitter i dag öppet och försvarar Sveriges ryggradslösa hållning och medarbetande gentemot Tredje Riket vilket du just gör.

      Ett hett tips: Om din tanke var att det är dåligt att vara nazist så gör du nog bättre ifrån dig om du inte, enkom för att sätta dina opponenter på plats i debatten, håller ett brandtal där du i praktiken försvarar att vi samarbetade med nassarna!

      Läs igenom vad jag skrev igen: Jag beklagade, å det kraftigaste, att Sverige under lång tid haft en så pass usel moralisk kompass att vi under andra världskriget samarbetade med Hitler snarare än valde göra motstånd, även om det hade svidit. Även om vi hade blivit ockuperade.

      Radera

    11. Har Frankrike och Tyskland ett bättre demokratiklimat och mindre korruption än Sverige som en konseklvens av att dessa länder dominerats av nazism?

      Radera
    12. Förintelsens blod finns på svenska händer.
      -------------------------------------
      Ja primärt svenska högerns då denna såg nazismen som en garant mot både Sovjet och den svenska socialdemokratin. Fram till Stalingrad då det var dags att sätta på sig engelsk kostym.

      Radera
    13. @Micke

      "Ja primärt svenska högerns då denna såg nazismen som en garant mot både Sovjet och den svenska socialdemokratin. "

      Fler halmgubbar? Eller vill du nu helt plötsligt få det till att det att den svenska högern omfamnade nazismen är en godtagbar ursäkt för ditt försvarstal för att vi sympatiserade med Hitler i stället för att värja oss?

      Antingen försöker du trolla bort debatten genom att peka med fingret åt ett helt irrelevant håll...

      eller så är det nog som jag tidigare uttryckte det:

      Att du är så jävla kåt på att sätta dit vem fan som helst du uppfattar som opponent så att du skiter helt och fullt i vad du för den "goda" saken häver ur dig för dynga.

      Vad gäller de som faktiskt är mot SD exempelvis - vilket jag antar är din referens till "dagens arvtagare till den tyska nazismen" så skjuter du varenda gång du ens öppnar käften ett skott mot lede fi och två i eget mål. I det här läget så illa att det framgår att du i praktiken försvarat Sveriges medlöperi under andra världskriget.

      För att den svenska högern var värre än nassarna då eller?

      Det börjar, ärligt talat, bli så pass illa att man idag inte har minsta aning om vad du är för, Micke. Du ger intrycket av en man som sitter i en bunker, övertygad om att resten av mänskligheten är ute efter honom.

      Vem det nu är som håller på och kopierar din signatur skulle få det väldigt lätt för sig att göra det stört omöjligt för någon att särskilja mellan er - allt han behöver göra är att fara ut mot vem som helst för vad som helst och referera till den onda högern.

      Du har tur att han vad jag kan se hittills har nöjt sig med att vara uppenbar.

      Det är priset du i slutänden betalar för att du aldrig i någon enda debatt kan nyansera dig eller skilja på vem eller vad du far ut mot. Du blir inte tagen på allvar och du har ingen identitet på nätet utom just blint hat.

      Radera
    14. PÅ vilket sätt har den tyska ockupationen gjort Frankrike till ett mer demokratiskt land än Sverige som inte var ockuperat?

      Radera
    15. Vem det nu är som håller på och kopierar din signatur
      -------------------------------

      Det är en idiot som sitter i din båt.Inte i min.

      Radera
    16. ler halmgubbar? Eller vill du nu helt plötsligt få det till att det att den svenska högern omfamnade nazismen är en godtagbar ursäkt för ditt försvarstal för att vi sympatiserade med Hitler i stället för att värja oss?
      --------------------------
      Nej primärt vill jag att du reder ut ditt påstående att den nazistiska ockupationen lärt Frankrike en läxa som lett till att landet har en högre nivå av demokrati än Sverige.
      Av nån anledning vill du inte det.

      Radera
    17. Eller vill du nu helt plötsligt få det till att det att den svenska högern omfamnade nazismen är en godtagbar ursäkt för ditt försvarstal för att vi sympatiserade med Hitler i stället för att värja oss?
      .......................
      Nej det är ett påpekande om att det primärt var den svenska högern som sympatiserade med Hitler. Inte .."vi".

      Radera
    18. @Micke

      "Det är en idiot som sitter i din båt.Inte i min."

      Så nu är jag i samma båt som nazister, troll och idioter enligt dig? Som vanligt, Micke, blir jag tvungen konstatera att även gällande ämnen där jag egentligen håller med dig (fel att tala i annans namn ex.) så arbetar du hårt på att frånsäga dig all rätt till sympati.
      Jag vet inte vem det är som skriver i ditt namn, men konstaterar att det inte finns någon väsentlig skillnad i vare sig innehållet eller tonen, så varför bry sig?
      Du ger dig på ALLA helt utan urskiljning och då tror jag nog de flesta slutar bry sig om det är Troll 1 eller Troll 2 som har talat under signaturen "Micke".
      Vad sedan gäller dina krampartade försök att klättra upp ur hålet du grävt åt dig själv i din ursinniga illvilja...

      *Det är inte mitt resonemang som går ut på att den som ifrågasätter Sveriges moraliska vekhet under andra världskriget måste vara nasse. Det är faktiskt fortfarande du.*

      "Nej primärt vill jag att du reder ut ditt påstående att den nazistiska ockupationen lärt Frankrike en läxa..."

      Det är från början inte relevant att påstå att Frankrike, med vichy-regeringen i spetsen, och därmed i samma båt som Sverige saknar samma grad av motstånd mot diktatorisk autokrati som exempelvis Polen eller Norge.
      Hela din fråga i sig saknar relevans när Frankrike i sig är ett lysande exempel på "typiskt Svensk uppgivenhet" i det här fallet. Ett bättre exempel vore Norge där samhället framgångsrikt värjer sig mot urholkningar av medborgarrätten på ett långt bättre sätt än här.

      "Nej det är ett påpekande om att det primärt var den svenska högern som sympatiserade med Hitler. Inte .."vi"."

      Låt oss ta vad du ordagrant sade:
      "Ja primärt svenska högerns då denna såg nazismen som en garant mot både Sovjet och den svenska socialdemokratin..."
      Det framgår med tydlighet att du utgår ifrån att hela Sverige mangrant lade sig ned under "den svenska högern" för att gå nassarna till viljes.
      Så är inte fallet, Micke. Det du ägnar dig åt är revisionism av grövsta sort. Båda sidorna av svenska riksdagen föll över varandra för att vara Herr Hitler till lags, bara han lät oss vara ifred. Det var alltså helt definitivt "vi". Oavsett vilken sida av skranket du befann dig på.
      Och - vilket understryker min poäng ytterligare - det fåtal som brydde sig om att ha en annan åsikt knöt tyst näven i fickan och sket högaktningsfullt i att tyska fångtransporter fick rulla över svensk mark med svensk militärt skydd. I den arketypiska svenska stilen.

      Återigen: Du är så jävla kåt på att sätta de du uppfattar som "opponenter" på plats att du rent ut sagt skiter i hur mycket osanning du far med.
      Eller vilken skada du gör din egen sida. Det är tämligen väl etablerat att Sverige har myglat sig undan allt ansvar så pass länge att det har blivit en vana för oss att aldrig göra rättmätigt motstånd. Vi ligger ned och skrevar "frivilligt" för att vi inte vill bli slagna.
      Kritiserar man detta utsätts man av dig för en spydig harang om hur allting är "högerns" fel, alla fakta till trots. Något du driver så pass långt att det slutar med att du försvarar den svenska eftergivenheten, vilket du klart och tydligt gjort.
      Oavsett hur lovvärt syftet är kommer du att finna att ingen vill stå ut med att ha dig på sin barrikad. Om du är fullt nöjd med att ensam vråla otidigheter efter även de som delar några av dina åsikter så var så god.
      Det är enbart dig själv till skada. Du blir i trådar som dessa ett lysande exempel på den politiska varianten av en fotbollshuligan med kort minne. Inte ens AFA glömmer, som regel, att åtminstonde ha med sig någon form av konsekvent politiskt manifest och ett hållbart argument.

      Du skjuter din egen sak i sank - kontinuerligt – bara du kan kasta ett glåpord mot de du uppfattar som "höger". Även om du blir tvungen att försvara samarbetande med nazister under WW2 för att kunna göra det.

      Radera
    19. Du vill fortfarande inte redogöra för på vilket sätt Frankrike blivit en mer demokratisk och mindre korrumperad stat än Sverige som en konsekvens av den läxa en nazistisk ockupation gett.

      Därmed lämnar jag saken.

      Ja ni sitter i samma båt.Åtminstone anser idioten det och du har inte visat några tecken på att vara störd över hans trashande av trådar utan lägger hans trollande på mitt konto.

      Vad ska man säga om det?

      Att DU sitter i HANS båt? skulle jag hävda.

      Radera
    20. Även om du blir tvungen att försvara samarbetande med nazister under WW2 för att kunna göra det.
      --------------------------------------

      Det finns inget i det jag skrivit här som uttrycker att jag försvarar för samarbete med nazister. Du ljuger.

      Det enda jag skrivit i den här tråden är att jag undrar varför du påstår att nazistisk ockupation gett som resultat att länder som levt under sådan blivit mer demokratiska och mindre korrumperade an Sverige som inte var ockuperat. Du cyklade i diket och om du tillstått att så var fallet så hade du sluppit tjatandet.

      Sen har jag också tydliggjort att det främst var högern som stödde nazismen i Sverige vilket är ett faktum som du av någon anledning är angelägen att relativisera genom att lägga skulden för transittrafiken på dom som motsatte sig att den tilläts.
      Det anonyma svinet hade du också sluppit kopplas till om du inte själv bestämt att försvara ovanstående fantasifulla påstående om dom positiva effekterna av att länder levt under naziockupation med att jag är ansvarig för svinets inlägg.

      Prova med nåt annat nästa gång.Har du tur läser jag slarvigt och låter bli att svara.



      Radera
    21. @Micke

      "Det enda jag skrivit i den här tråden är att jag undrar varför du påstår att nazistisk ockupation gett som resultat att länder som levt under sådan blivit mer demokratiska och mindre korrumperade an Sverige som inte var ockuperat. Du cyklade i diket och om du tillstått att så var fallet så hade du sluppit tjatandet. "

      Nej, så länge du börjar tjata om Frankrike så cyklar jag min själ inte i diket. Frankrike, likt Sverige, lade sig platt på rygg. Ta Norge, Polen, eller ett halvdussin andra alternativ som INTE gjorde som Frankrike och Sverige.

      Du drog upp en oförfalskad halmgubbe i en irrelevant fråga menad att dribbla bort påståendet. Inget annat.

      "Sen har jag också tydliggjort att det främst var högern som stödde nazismen i Sverige vilket är ett faktum som du av någon anledning är angelägen att relativisera genom att lägga skulden för transittrafiken på dom som motsatte sig att den tilläts."

      Nej du, Micke, historierevisionismen vinner du inget på. I ett Sverige som ynkryggat bugar sig inför nassarna - samfällt - så är det du och ingen annan som "relativiserar" när du påstår att det skulle vara "högern" - även under 40-talet när arbetarrörelsen gick fram som en ångvält över förbluffade borgare.

      "Det anonyma svinet hade du också sluppit kopplas till om du inte själv bestämt att försvara ovanstående fantasifulla påstående om dom positiva effekterna av att länder levt under naziockupation med att jag är ansvarig för svinets inlägg."

      Bravo. Applåd. Du beter dig som ett synnerligen obehagligt as som börjar tonen med att fara ut mot mig - och sedan är det MITT fel att jag blir kopplad till "anonyma svin" när jag svarar i samma ton.

      Säg mig, Micke, antar du att det var kärringens fel att hon blev slagen också? Eller har du inte ens folkvett nog att inse vilken argumentation du använder?

      Har jag tur inser du själv vilken typ av feg hycklare du är och gör dig själv tjänsten att tänka efter vem du går i svaromål och för vad.

      Helst innan du låtsas bli upprörd när du skrivit alla andra på näsan att stå till svars för dina egna förflugna idéer om vem som har vilken åsikt.

      Men det kanske är att förvänta sig för mycket av en person vars inlägg om så gott som vad som helst gränsar till schizofren paranoia.

      Den tonen har du själv förtjänat när samtliga dina inlägg påbörjas med en carte blanche-attack mot alla läsare som antyder de är vad som helst från nazianhängare till hustrumisshandlare.

      Radera
    22. Du drog upp en oförfalskad halmgubbe i en irrelevant fråga menad att dribbla bort påståendet. Inget annat.
      ----------------------

      Om ytterligare vad anser du att du ska kunna fabulera fritt utan grund och kräva att inte bli ifrågasatt?



      Vilka specifika länder har blivit mer demokratiska och mindre korrumperade än Sverige som en konsekvens av nazistisk ockupation?




      Radera
    23. @Micke

      "Om ytterligare vad anser du att du ska kunna fabulera fritt utan grund och kräva att inte bli ifrågasatt?"

      Den dagen du faktiskt ifrågasätter mitt påstående kan vi börja tala. Som jag påpekade innan är det inte att "ifrågasätta" när man kommer i svaromål gentemot ett påstående med en jämförelse som noll och intet har att göra med det som ursprungligen hävdades.

      Det du svarade hade lika stor relevans som logiken "Äpple är lika med päron eftersom; Apelsin".

      "Vilka specifika länder har blivit mer demokratiska och mindre korrumperade än Sverige som en konsekvens av nazistisk ockupation?"

      Jag tog upp ett par specifika exempel. Två gånger. De länder som lidit av ockupation av nazityskland och/eller Sovjet har visat sig mycket motståndskraftiga i sina protester mot massövervakningsdirektiv och urholkning av mänskliga rättigheter. Norge och Polen exempelvis. Även Tyskland vars läxa blev dyrköpt har ett rättssystem som fungerar bättre.

      Ta en titt på hur Sverige passar i olika frihetsindex om du inte tror mig.

      Och sedan har vi ditt hycklande om att fabulera fritt - nämligen att det enligt dig var "högern" som stod för Sveriges samarbete med nazityskland och inte "vi".

      Stora ord. Det faktum att "Statens institut för rasbiologi" grundades av socialdemokraterna under 1922 och hett förespråkades av Jan och Alva Myrdal betyder med andra ord att en "sosse" under 1920-1930 enligt dig var "högern"? Faktum är att när jag säger "Vi - Sverige - har del i förintelsen" så menar jag just det. "Vi". Inte "högern". Hela spektrumet av svensk politik föll över varandra för att hjälpa Herr Hitler. Borgare som Sosse.

      Som sagt var - du hycklar. Du ursäktar och relativiserar skamlöst vårt nidingsaktiga betéende under andra världskriget med irrelevanta halmgubbar - och hävdar sedan att relativiseringen hör andra till, vilket inte stämmer.

      Klarar du ens av att möta verklighetens historia utan att du måste skriva om den med dina egna föredragna protagonister i skurkrollen?

      Så ja, följande påståenden står sig fortfarande:

      1) Sverige hade mått bättre av att bjuda motstånd mot nazismen snarare än att skamlöst samarbeta med den. Både ur perspektivet att vi liksom Norge hade haft en stark tradition av motstånd samt förståelse vad det egentligen innebär att ligga under tredje makts ok. Samt ur rent samvetsperspektiv där vi nu av outgrundlig anledning bröstar oss över vår "stolta historia" - vilket den inte är.

      2) Faktum är att Norge, och till och med Tyskland, båda offer för nazismen under andra världskriget och med dyrköpta läxor därav platsar mycket högre i frihetsindex av diverse slag idag än vad Sverige gör.

      Radera
    24. @Micke

      Re: att "högern" skulle ha drivit fram samarbetet med nazityskland.

      Socialdemokraterna i samlingsregering hade under krigstiden t.o.m. ensam majoritet tillsammans med SKP.
      SAP och SKP - onekligen "höger" då enligt dig?

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_socialdemokratiska_arbetarepartis_historia#1940:_Andra_v.C3.A4rldskriget

      Därmed inte sagt att exempelvis FP inte var fyllt av nassar. Bara att det är aningen fel att hävda att "högern" kunde påverka Sverige särskilt mycket under just de kritiska åren när besluten fattades.

      Radera
    25. Inget av dom exempel du ger visar att något av dom länder du chansar med är friare, mer rättssäkra och mindre korrumperade än Sverige som en konsekvens av att dom varit under nazistisk ockupation.

      Det mest absurda exemplet är när du viftar med Sovjet.

      Högern utgörs av dom människor som röstar på högern och inom högern var tilltron till nazismen mycket utbredd fram till Stalingrad.

      Rasbiologiska institutet och dess historia finns beskrivet här.Det är bara att läsa. Institutet skapades med bred politisk samstämmighet baserad i en sedan länge allmän tro på dessa fantasier.
      Frihetsindex sluta jag bry mig om när Timbroaktivisterna på den här och andra bloggar viftade med index som hävdade att Sverige var mindre fritt än Bulgarien.

      Nu slutar jag den här diskussionen.Jag har inget emot din generella politiska syn eller dig men jag fattar inte vikten vid att hålla fast vid ett retorisk misstag på det sätt du gör.

      Radera
    26. http://sv.wikipedia.org/wiki/Rasbiologiska_institutet

      Radera
  10. Väl rutet Hax.

    Jag har lyckats förklara integritetsproblemen för min familj och närmre bekantskapskrets. sakta men säkert är det mer och mer människor som får upp ögonen för helvetet.

    Jag tror att det viktigaste är att upplysa allmänheten om hur mycket integritetskränkande lagar de faktiskt är som kommer ut hela tiden, och att försöka visa på trenden och kopplingarna mellan olika lagar och olika aktörer. Men när en människa väl förstått innebörden av vår nuvarande politik och vart det kommer leda, så är de en av oss utan tvivel, då dessa frågor är frågor som är blocköverskridande.

    SvaraRadera
  11. Alla demokratins sjukdomar kan botas med mer demokrati.
    När en demokrati dör, dör den inte av brist på lagar utan av brist på demokrater.

    SvaraRadera
  12. I dagens blogginlägg beskriver jag mina tankar på varför svenska libertarianer inte kommer lyckas få något större politiskt inflytande. Jag klipper här in det avslutande och provokativa stycket:

    "Så Henrik Alexanderssons tiotusentals kumpaner är inte de första som kommer göra revolution i Sverige. Med sitt genetiskt programmerade auktoritetsproblem står man hellre bredvid planen och klagar på spelet. Än mindre är chansen att de lyckas konkretisera sina frihetsideal till ett politiskt parti som kan utmana de befintliga åtta riksdagspartierna. I alla fall inte tills det dyker upp en libertarian som kan påvisa ett samlande ledarskap och formulera en agenda. Den svenska frihetsrörelsen behöver ta sig modet att vilja vara en del av politiken. Då räcker det inte med att nätverka – det som måste göras är att värva röster."

    http://peterharold.wordpress.com/2012/10/23/det-som-maste-goras-ar-att-varva-roster/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.