2012-11-29

EU: Kommandoekonomin rullas ut


Här är dagens förslag till lösning av eurokrisen:

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso vill ha en speciell budget för att hantera eurons härdsmälta. Kommissionen vill vidare kunna gå in och peta i medlemsstaternas budgetar, eller stoppa dem helt. Euroobligationer (eurobonds) skall smygas in i systemet med hjälp av "euroväxlar".

Detta förslag ligger nära vad ministerrådspresiden Van Rumpuy presenterat – och det hela skall diskuteras på toppmötet i mitten av december.

När euron i sig skapar problem genom att binda alla till ett system som egentligen inte passar någon – då vill EU:s toppar alltså ge medlemsstaterna ännu kortare koppel. Vore det inte rimligare att helt enkelt säga att de som inte uppfyller kraven för euro-medlemskap åker ut ur samarbetet?

Nähä. Istället uppfinner man ett gigantiskt ekonomiskt svart hål...

Ur en demokratisk aspekt är det som vanligt: Makten flyttar längre bort från medborgarna, överstatligheten breder ut sig och icke-valda eurokrater tar över allt mer från folkens valda representanter.

Och eurobonds? Det vore real-socialismens seger över förnuftet. Alla länder skall ha det lika jävligt att låna, även de som skött sin ekonomi och ställt upp för andra. No good deed goes unpunished.

Detta är bara dumt...

Europaportalen»

9 kommentarer:

  1. Tja, eftersom det är fördragsförändringar involverade i de förslagen kan de bara införas i EU om samtliga medlemsländer stödjer fördragsförändringarna (även de utanför eurosamarbetet). I Sverige ligger det avgörandet i riksdagen, så tycker man att den föreslagna lösningen är dålig är det ju bara att börja bearbeta sin närmsta riksdagsledamot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så osannolikt naivt. Riksdagledamöternas lojaliet är alltid uppåt, aldrig mot väljarna. Det är väl ingen som tror att upprörda medborgare kan sätta press på de knapptryckare som får 55 tusen/månad för att tiga och lyda. Och svenska media har totalt svikit sin roll som vakthund, de sitter i knät på makten och ser som sin roll att uppfostra undersåtarna i systemlojalitet.

      Radera
    2. Oavsett om det är naivt eller inte så är det ändå den formella vägen att gå - jag kan inte se att MB gör något annat än att redovisa fakta här ovan. Möjligen kunde han ha lagt till att vi ju redan haft två folkomröstningar och att formellt skulle det kanske gå att pressa fram en till (inte för att det har hjälpt på Irland iofs...)

      Radera
  2. Fram till FRA-lagen så hade jag faktiskt någon form av tilltro till dagens politiker, men därefter är det förtroendet förbrukat.
    Vi behöver få in nya politiker om det ska bli någon som helst förändring i hur vårt land fungerar eller för den delen hur EU styrs.

    /A

    SvaraRadera
  3. "Democracy is the theory that the common people know what they want, and deserve to get it good and hard."
    - H L Mencken

    I europas fall är det dessutom tveksamt om demokrati ens varit en ingrediens i politikersoppan.

    /noone

    SvaraRadera
  4. Det blir ju inte bättre av att de som är emot mer överstatlighet i EU fortsätter att dundra på att euron är en hopplös valuta. Det om något driver hem debatten för överstatsivrarna i kommission och parlament.

    Den långsiktiga lösningen är ganska enkel: kraftigt skärpta kaptialkrav vid utlåning till medlemsstater och på sikt ett höjt inflationsmål.

    En bank som lånar till överskuldsatta stater måste ha sådana kapitalreserver att den klarar att staten blir bankrutt. Banker borde fatta det själva, men det gör det inte. Men nu har t.o.m. Bundesbank-chefen insett detta så det kanske blir av.

    Det andra är att inflationsmålet måste höjas. I längden måste det ut lika mycket pengar i systemet som centralbankerna kräver in i ränta, annars så kollapsar systemet i ränteskulder.


    MEN sen måste man bestämma sig för om och hur man ska utjämna regionala skillnader i EU. För regionala skillnader kommer att uppstå på den inre marknaden, och det har inget med euron att göra. EU:s budget motsvarar idag 1 % av BNP. Om EU ska ha en ambition att utjämna regionala skillnader, så måste den andelen öka.

    Det är inte orimligt heller, för de som tjänar på den inre marknaden bör också var med och ta ansvar för sammanhållningen i Europa.

    SvaraRadera
  5. Och den som då vill lämna eländet, vad kan den göra?

    Vi kan aldrig räkna med att EU kommer att kunna reformera sig självt och gå tillbaka till att förvalta de fyra friheterna. Politikerklassen har fått smak på makten och vägrar att tagga ner.

    Måste jag rösta på V eller SD för att sända signalen till våra kära ledare?

    SvaraRadera
  6. Odemokratiskt? Kolla här

    http://experimentlandet.blogg.se/2012/october/pengar-saknar-fosterland.html

    SvaraRadera
  7. experimentlandet!? Kristet trams.

    /noone

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.