2012-11-05

GSW - Rättsväsendet gör sig ingen brådska

The Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg sitter fortfarande häktad, misstänkt för dataintrång.

Möjligen kan det betyda att åklagaren har problem med att få ihop ett hållbart åtal mot honom. Men precis lika troligt är att utredarna inte gör sig någon brådska och att de passar på att lyfta på lite andra stenar för att se om de hittar något intressant.

Det går möjligen att förstå att man håller folk häktade för att de inte skall fly, påverka vittnen eller förstöra bevis. Möjligen. Men det här med att häkta folk mest för att se vad man kan gräva upp om dem, det är ett ofog.

Då tycker jag bättre om system där polis och åklagare måste ha något att komma med för att kunna spärra in folk. System där åtal måste väckas snabbt.

Att hålla någon häktad mer än en vecka borde bara få förekomma i synnerligen extraordinära fall.

Och vad gäller Gottfrid – så har han ju ändå ett väntande fängelsestraff efter TPB-domen. Han lär med andra ord inte kunna fly även om häktningen hävs.

26 kommentarer:

  1. Åklagaren vill väl hålla honom mör och djävlas lite. Samt att visa att han är en för etablissemanget trogen lakej.

    SvaraRadera
  2. Kristina Svartholm05 november, 2012 13:34

    Och att sitta häktad med restriktioner borde inte få förekomma alls i ett civiliserat land.
    I morgon är det 8 veckor sedan han kom till Sverige och han sitter fortfarande isolerad. Jag har fått besöka honom 6 ggr. För besök denna vecka ska polisen höra av sig senare "om det skulle fungera på to[rsdag]". Måndag-tisdag-onsdag är polisen "fullt upptagen" så då blir det inget besök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Av olika orsaker delar jag inte din syn på huruvida restriktioner skall få förekomma eller inte men jag kan säga att du (hur illa det än må låta) har haft en enorm tur, de flesta som sitter på restriktioner har ingen möjlighet att få träffa nära och kära. Inte ens bevakat (vilket jag antar är fallet). Att det skulle skett så ofta som 6ggr på 8 veckor har jag nog ALDRIG varit med om under 8 år inom kriminalvården.

      Radera
  3. Och någon ifrågasätter fortfarande Assanges ovilja att komma hit ? /Anders

    SvaraRadera
  4. Det är väl USA som vill hinna granska Gottfrid närmare i sömmarna.

    SvaraRadera
  5. Om Assange skulle komma hit så får han nog finna sig att vara häktad en 10-14 veckor medan åklagaren "utreder". Dvs sitter och medvetet rullar tummarna för att jävlas med honom.

    Detta är samma knep som man kör med i diverse bananrepubliker världen över. Man använder befintlig lagstiftning för att jävlas med personer systemet finner misshagliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym @ 05 november, 2012 15:26

      Jag skulle säga att ingenting talar för det. Assange väcker sådan uppmärksamhet att det nog inte skulle gå an. Dessutom så handlar den fortsatta förundersökningen nu endast om att förhöra Assange och att kontrollera de uppgifter han lämnar i förhören.

      Det kan naturligtvis vara så att Assange sitter på en massa information som han bara tänker delge svenska myndigheter när han kommer hit, men det vore ju dumt, särskilt om uppgifterna kan användas till hans fördel.

      Radera
    2. Ja för Gotte skulle de ju "bara" ha hit för att avtjäna fängelsestraffet, klart de inte skulle ljuga och hitta på nån anledning med någon annan då heller. "bara förhör" den som gårpå den lätta är ju inte så smart, han gör nog bäst i att stanna där han är.

      Radera
    3. Man börjar till viss del undra om inte rättsväsendet har tagit illa vid sig av de kreativa förslag Anakata ofta har slängt ur sig angående hur deras heliga verktyg Batongen borde brukas.

      Med tanke på hur svenskt rättsväsende dyrkar denna pryl finner jag det inte helt oävet att man gör det svårare för honom helt enkelt för att man har sin egen lilla jihad att driva mot den näsvise medborgaren som vågat vara uppstudsig.

      Radera
  6. Hela den svenska attityden att det kan vara bra att hålla folk inlåsta ett tag medan man ser om man kan hitta något på dem är avskyvärd. Frihetsberövande är inget som får hanteras så lättvindigt.

    SvaraRadera
  7. Vari ligger problemet? Han ska ju ändå frihetsberövas. I det här fallet blir ju bara häktningsbeslutet lite lättare eftersom som han ändå ska sitta av ett år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därför det är en stor skillnad att var häktad jämfört att sitta av en fängelsedom. Allt från cell till aktiviteter är betydligt bättre i fängelset. Dessutom sitter Gottfrid isolerad och det är en ännu större skillnad.

      Där i ligger problemet!

      Radera
    2. Problemet ligger som vissa har tagit upp i det att häktning är att jämföras med isoleringscell på den tyngsta tänkbara av anstalter - och bör därför inskränkas i tidsutrymme till ett minimum. Svenska förhållanden i häktet är dessutom ofta underkastade kraftig kritik, och riksrevisionen har pekat på upprepade fall där rättsväsendet med fördel använder den perioden för att "mjuka upp" intagna. I vissa fall med trauma som följd - se exempelvis det beryktade "barnläkarfallet".
      Obegripligt nog ses detta genom fingrarna med då en häktning redan i sig självt förutsätter att man åsidosätter långt fler rättigheter hos den intagne än en flerfaldig mördare får på sig i vanligt fängelse.

      Anser du att en husarrest är att jämföra med isoleringscell också? Båda är frihetsberövningar.

      Radera
  8. Han hålls isolerad för att åklagaren hoppas på att hitta någonting som är åtalbart och håller i en rättegång, det spelar ingen roll vad. Det är ett standardförfarande vid svenskt åklagararbete. Hur han kunde utvisas till Sverige och EU är en gåta och troligtvis frågan om ett korrupt handhavande från svensk myndighetsutövning. Normalt om man saknar uppehållstillstånd skulle han kunnat gå ut från polisstationen i Pnom Penh och sätta sej på en buss till Thailand eller Vietnam eftersom Sverige saknar utlämningsavtal med Kambodja. Om nu någon har satsat de 400 miljoner som officiellt blev ”bidrag till utvecklingsarbete” så vill dom väl ha valuta för pengarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym @ 05 november, 2012 20:17

      Jag kan nog inte tycka det är fel att den som är misstänkt för brott i Sverige eller för den delen ska avtjäna ett fängelsestraff i Sverige också kommer hit med hjälpa av utländska myndigheter.

      Radera
    2. @Johan Tjäder

      Förvisso, men i strid med alla gängse existerande lagar och regler?

      Det finns en del graverande frågor om huruvida ambassadpersonalen - svenska UD - har ägnat sig åt myndighetsmissbruk eller till och med direkt brott mot Svensk lag.

      Radera
  9. Är det val i Us a nu????????????????????????

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och hur har det gått i sporten?! Vann rätt lag?!

      Radera
  10. Räknar man in tiden man suttit i häktet i fängelsestraffet man döms till senare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eventuellt, under vissa omständigheter.

      Radera
    2. Jag skulle sträcka mig till att säga allt som oftast räknar man av häktningstid från straffet. Undantaget är när man samtidigt avtjänar fängelsestraff. När det gäller GSW är svaret alltså nej eftersom han samtidigt avtjänar TPB domen.

      Radera
  11. Åklagaren räknar kanske med att utredningen kommer att ta mer än ett år, och vill inte att Gottfrid ska hinna sitta av fängelsestraffet, bli utsläppt och lämna landet innan en ny rättegång blir av?

    Men det är nog troligare att han sitter häktad som en utomrättslig extrabestraffning. Jag kan lätt föreställa mig att "busar" ofta får den här sortens behandling, i synnerhet om de vrenskas och inte är tillbörligt undergivna, men att det uppmärksammas först nu när det drabbar en känd person som många anser har blivit oskyldigt dömd.

    SvaraRadera
  12. @ Johan Tjäder
    @ Scary Devil Monastery
    De svenska myndigheterna begår officiellt inga lagbrott utom på beslutsstadiet högst upp eftersom de outsourcar sådant till andra aktörer. Att få en svensk myndighet att åtala en annan är en utopi eftersom de spottar i samma kopp. Gottfrid Svartholm hade bott där i fyra år och det stack väl i ögonen på det svenska juridiska systemet.
    http://www.khmer440.com/k/2012/09/pirate-bay-founder-gottried-svartholm-arrested-in-phnom-penh-cambodia/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo tack...Att få ambassadören åtalad eller utredd när det gäller de rent specifika oegentligheterna som gjorts är nära nog omöjligt, exempelvis.

      Till att börja med har hon i landet hon finns i för representation åtalsimmunitet. Och i Sverige avskaffade vi tjänstemannaansvaret.
      Enda sättet att få en tjänsteman/kvinna ditsatt är om de ertappats in flagranti med tio vittnen av oförvitlig karaktär i rummet.

      Radera
  13. Bara en stilla undran.
    Det är nu ca 2-månader sedan åklagare Henrik Olin påstod han inte riktigt visste varför Gottfrid sitter häktad emedans 2st andra har släppts.Länk:- [http://www.pcworld.com/article/2010802/pirate-bay-founders-detained-for-tax-hack-investigation.html]. Ska det verkligen behövas så lång tid att komma fram till att det inte längre finns grund för häktningen och därför meddela häktet att "Gottfrid" den häktade ska släppas. PS: Arbetar Henrik Olin överhuvudtaget något med detta fallet numera? JL.2012.11.08

    SvaraRadera
  14. En fundering; nu är det tydligen jäv igen i "södertälje-rättegången". Konstigt att man fann att domaren var jävig pga att han utsett en jävig nämndeman när man i TPB-rättegången kom fram till att domaren inte var jävig trots medlemskap i organisationer som många av målsägarna också var medlemmar i. Typiskt Sverig, tungt kriminella maffiamän får ett klanderfritt bemötande när de anmäler jäv, men en datakille som möjliggjort lite piratkopiering genom sin hemsida ska dömas av en uppenbart jävig domare för att sedan häktas i orimligt lång tid.

    Upp o nervända världen varje dag i nyspråkets- och tankepolisens Sverige.

    "Altering the facts and figures
    Events and every issue
    Make a person disappear
    No one will ever miss you

    Follow the instructions of
    The New Ways Evil Book of Rules
    Replacing rights and wrongs and files
    and records in the schools"

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.