2012-12-03

Nu ger sig Malmström in i Assange-debatten


Wikileaksgrundaren Julian Assange sitter där han sitter på Ecuadors ambassad i London – tillfälligt i skydd från de brittiska myndigheter som vill utlämna honom till Sverige.

Och till Sverige vill han inte, eftersom han fruktar att han då kan komma att utlämnas till USA. Länk»

Sverige varken kan eller vill, å sin sida, lämna starkare garantier mot en utlämning än så här: Länk»

Naturligtvis vore det bra om någon med politiskt ansvar upprepade ungefär samma sak. En UD-tjänsteman kan ju regeringen alltid köra över eller offra. Löften bör kopplas till ett politiskt pris. Men det kommer knappast att ske.

Nu tror jag i och för sig inte att Assange riskerar att utlämnas till USA – om han infinner sig i Sverige för förhör om de aktuella sex-anklagelserna. Och det vore skönt att få den saken ur världen.

Men det finns ett par saker som får mig att bli fundersam...

Det ena är att den svenska åklagaren vägrar åka till London för att hålla förhöret där. (Vilket hade varit så väl snabbare som billigare och enklare.) Handlar detta bara om prestige, eller finns det något annat skäl för att locka Assange till Sverige?

Det andra som känns lite so-so är att EU-kommissionär Cecilia Malmström nu har lagt sig i saken. Länk»

Malmströms påstående om att Assange skulle vara misstänkt för våldtäkt är till att börja med en smula over the top. Alla som läst utredningsprotokollen vet att om något otillbörligt har skett, då är det av allt att döma en mer ringa handling än våldtäkt. Och det finns skäl att tro att ärendet kommer att avskrivas, bara formalia är avhandlade.

Men det som gör mig riktigt misstänksam är att Malmström över huvud taget ger sig in i en diskussion om Assange.

Hennes track record är en smula oroande. Som svensk EU-minister förhandlade hon fram Swift-avtalet (som ger USA tillgång till data om europeiska banktransaktioner). Som kommissionär lurade hon skjortan av Europaparlamentet för att få igenom Swift. Hon har kämpat för att USA skall få tillgång till passageraruppgifter från flyget (PNR). Hon har det högsta politiska ansvaret för Frontex, EU:s gränsstyrkor – som skjuter ihjäl folk vid Fästning Europas yttre gränser. I ryggen. Hon har ansvaret för den övervakningsapparat som rullas ut, för EU:s insatser i kriget mot terrorismen och för delar av EU:s underrättelseverksamhet. Hon är en nyckelperson för EU:s säkerhetssamarbete med USA.

Varför ger hon sig in i diskussionen?

OK, kommissionär Malmström kanske bara råkade missa ett utmärkt tillfälle att hålla munnen stängd.

Men att även hon börjar röra om i den här soppan gör verkligen inte saken bättre. Tvärt om. Det väcker berättigade frågor och en hel del misstänksamhet.

36 kommentarer:

  1. Tips från Twitter: http://www.c-spanvideo.org/program/Cybercr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från stora Assange-tråden, fortsättningen på detta är närmast en rykande pistol, EU-rapporten om Cyber Atlantic: http://www.enisa.europa.eu/media/press-releases/first-joint-eu-us-cyber-security-exercise-conducted-today-3rd-nov.-2011

      Detta event är resultatet av ett samarbete med US Department of Homeland Security under Malmströms överinseende. Och det som man då övat är: Hur man stryper informationsläckor på nätet... Från det officiella pappret: "In the first scenario, a targeted stealthy cyber-attack (Advanced Persistent Threat – APT) attempts to exfiltrate and publish online, secret information from EU Member States’ cyber security agencies."

      Radera
  2. 16 minuter in i inslaget. Malmström har deltgit i samtal om WL med USA..?

    SvaraRadera
  3. Är inte de här människorna i filmen förrädare hela bunten?

    När dom tar våra inte så gamla mänskliga rättigheter ifrån oss kanske vi borde ta tillbaka dom inte så gamla förräderilagarna?

    SvaraRadera
  4. Jag tycker det är värt att nämna Ecuadors erbjudande att ta Assange till deras ambassad i Sverige för att hålla förhör där.

    Ecuador: Move Assange to Stockholm embassy?

    SvaraRadera
  5. Utan att fatta det själva omfattar EU-federalism och överstats-globalist-kramarna inom Folkpartiet ideologin Neo-Gramscianism (efter en postmodern akademiker och vänstertomte).

    Neo-Gramscianismen är även den outtalade överideologin för EU-Kommissionen, EPP, New Labor, WTO, Wall Street bankers samt Inside The Beltway maktspelarna i Washington.

    SvaraRadera
  6. Undrar när fallet blir preskriberat? Orkar Assange sitta av tiden i husarrest?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är alternativet från Assange utgångspunkt? Om han tror sig löpa en stor risk att bli utlämnad till USA så lär han sitta kvar tills dess att han kan lämna Ambassaden utan risk att gripas, eller tills han dör.

      Radera
  7. varför ser han ut som Tolgfors? Eller är det Tolgfors som ser ut som Ass-ange?

    /noone

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://mymlanthereal.wordpress.com/2010/12/02/likasombar/

      Radera
    2. För inte så länge sedan hade alla kvällstidningarna utryckning till Arlanda. Men det var inte Assange på planet från London, utan Tolgfors.

      Radera
  8. Henrik Alexandersson skrev:
    "Nu tror jag i och för sig inte att Assange riskerar att utlämnas till USA – om han infinner sig i Sverige för förhör om de aktuella sex-anklagelserna. "
    Jag tycker att du är naiv där. För mig finns det bara en logisk förklaring till åklagarsidans agerande och det är att "de" planerar att åtala för något helt annat. Eller har du någon bättre förklaring ? Enbart prestige är löjligt. I så fall hade någon lyft bort Ny för länge sedan. /I

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför ska Assange bli utlämnad till USA? Bradley Manning läckte dokument till Assange/Wikileaks/press. Ska alla som publicerat delar av dokumenten också riskera att bli utlämnade till USA?

      Radera
    2. The new war: The War on Info?

      Radera
    3. @Anonym04 december, 2012 07:13

      "Varför ska Assange bli utlämnad till USA? Bradley Manning läckte dokument till Assange/Wikileaks/press. Ska alla som publicerat delar av dokumenten också riskera att bli utlämnade till USA?"

      När Wikileaks publicerade så stod ett antal rätt höga politiker och krävde att lagen skulle ändras så att man kunde åtala och avrätta Assange - bland annat.

      Bradley Manning har just nu den ohemula turen att vara både amerikansk medborgare och misstänkt för brott på amerikansk jord.

      Assange kan man däremot, i och med Patriot Act, bekvämt skeppa till Guantanamo (eller lämplig annan ort) och därefter aldrig släppa ut igen. Han räknas per automatik som en "enemy combatant" - en otroligt otäck terminologi.

      Radera
  9. Det förefaller inte vara något större problem för en svensk domstol att förflytta sig till Rwanda när så behövs, men att en åklagare skall ta sig till London.....

    Men gällande Rwanda är det förstås en svensk som är åtalad. Skillnad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skillnaden kan kanske också vara att, vad gäller Rwanda så ägde brotten rum i Rwanda...?

      Radera
  10. "The term ICE is widely used in cyberpunk fiction. White ICE trips an alarm, or simply logs an intrusion. Gray ICE fights defensively. Black ICE will follow the intruder back to their computer, and completely destroy it, possibly harming the intruder."

    Assange kanske läser för mycket cyber-fiction?

    /noone

    SvaraRadera
  11. "Handlar detta bara om prestige, eller finns det något annat skäl för att locka Assange till Sverige?"

    Jag tror det handlar om att Ny vill straffa/förnedra Assange via en lång häktning/isolering oavsett skuld.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och hon har lyckats få USA så med på tåget så att de pressar UK att officiellt hota med att storma en ambassad, och sedan lägga ner 10-tals miljoner på massiv dygnet-runt-bevakning av ambassaden?

      Tror inte det.

      Radera
  12. Problemet är att det är en baggis för USA att få ut Assange om han kommer till Sverige. Det enda de behöver göra är vad Sverige gjort, bluffa ihop en våldtäktsanklagelse. Om Sverige krävt och fått honom utlämnad på de grunderna så kan Sverige knappast neka USA om de frågar på de grunderna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sverige har omfattande avtal med USA, finns ingen anledning att bluffa.

      Radera
    2. Sverige har inget avtal med Usa som tillåter att man utlämnar någon till Usa som riskerar att avrättas men dom flesta av er skulle helst se att den möjligheten fanns.

      Radera
    3. "Sverige har inget avtal med Usa som tillåter att man utlämnar någon till Usa som riskerar att avrättas men dom flesta av er skulle helst se att den möjligheten fanns."

      På din första del av inlägget - nej, det har USA inte och brommautlämningarna visade klart och tydligt att det inte behövs heller. Svea rike lämnar alltför glatt ut utlänningar till vem som helst på begäran utan behov av petitesser som formella avtal.

      På din andra del av inlägget - sluta, för höge bövelen - att bruka uttryck som "de flesta" om du inte med det även menar att antyda att du tycker att även jag som läsare och skribent här, specifikt, är en samhällsfarlig fascist.

      Rikta vänligen det ettret åt något specifikt håll snarare än att kasta det rakt in i folkmassan. Särskilt då många tidigare kommentatorer har uttryckt sig tvärtemot det du just hävdade att "de flesta" påstår.

      Radera
  13. Jag tycker att likheten mellan bilderna på Malmström och Assange är slående.

    Finns det en tanke med det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Malmström ser ut som Ulla Bella.

      http://www.solstollarna.se/bildarkiv/Ulla-Bella-o-Tullaren-oppna.jpg

      Assange ser ut som Carin Jämtin.

      http://gfx2.aftonbladet-cdn.se/image/14509256/485/normal/795551081c179/12s85-jamtin-631


      Malmström = Ulla Bella?

      :-)

      Radera
  14. Om Sverige krävt och fått honom utlämnad på de grunderna så kan Sverige knappast neka USA om de frågar på de grunderna.
    -----------------------------------------
    Förutsätter inte det att han knullat illa i Usa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De har säkert inga problem att hitta nåt ungt politiker-våp som kan tänka sig att vara allmän groupie och ångestknullare för att sen söka "råd" hos polisen ang. en sprucken kondom (andra går till ungdomsmottagningen). Poliskompisen skriver ihop en anmälan och biffen är kirrad.

      Radera
    2. Måste han inte ha befunnit sig i Usa för att man ska kunna påstå att han våldtagit någon?

      Radera
    3. Han våldtog säkert en amerikanska här i Sverige när han var här. Det är ju det enda han gör Assange, våldtäktar och förstör...

      Radera
    4. Om USA hade ett aktuellt rättsfall mot Assange så kanske de skulle begära honom utlämnad på de grunderna ja. Poängen är att han då skulle få en form av rättsligt skydd i USA.

      Gör de som i utlämningen av egyptierna och helt sonika avtalar med svensk minister att lämplig utlänning skall överlämnas till CIA på bromma flygplats för transport till okänd ort så behövs inget sådant åtal alls.

      Då räcker det med att USA's ambassad skickar en begäran till Beatrice Ask så är saken klar.

      Radera
  15. http://www.smh.com.au/opinion/political-news/assange-will-go-to-sweden-diplomats-20121204-2atbh.html

    SvaraRadera
  16. http://www.dn.se/nyheter/varlden/al-assad-kan-fa-asyl-i-ecuador

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PZ0UgJRPhxw#!

      Radera
  17. Å.En video som inte visar varför Ass ad och Ass ange möjligen kommer att kunna stå i vita uniformer på en balkong i Quito med sina brallor nerdragna och vinka till publiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den enda som, med brallorna nerdragna, vinkar till tomma läktare är du Micke von Breivik.

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.