2012-12-21

Och nu, lite religionsdebatt



Den Yttersta Dagen rullar på – och får väl än så länge sägas vara något slags västgötaklimax.

Men det kan ju vara en lämplig dag för att fundera lite över de stora frågorna. Om inte annat så för att smita undan julstöket en stund.

Här är en BBC-debatt från 2009 om katolicismen, som jag tycker är sevärd. Dessutom medverkar bland andra Christopher Hitchens, som ju lämnade oss på tok för tidigt för lite mer än ett år sedan.

Det jag tycker är värt att fundera över är människors behov av trossystem och något slags "vägledning" i en komplicerad värld. Jag har en känsla av att det skulle gå att formulera en hel del rationella råd eller teser som är så väl baserade på förnuft som hoppfulla. Utan krav på blind tro, utan sekterism och utan att stänga vissa människor ute. Utan skärseld. Men med kraften att hjälpa människor att finna ro och styrka.

[Direktlänk»]

19 kommentarer:

  1. Jag tror att skräcken för framtiden och en förändring som går allt snabbare räcker för att skapa mängder av märkliga sällskap & samfund:
    http://www.attila.tecknare.se/julkronika-overvakningens-konserverande-kraft/

    Gud jul och tack för alla intressanta inlägg!

    SvaraRadera
  2. Hitchens har gjort långt mycket mer för världen än Jesus.

    SvaraRadera

  3. Problemet med nästan all kritik av religion är att den ALLTID utgår från att formen är essensen.

    SvaraRadera
  4. Jag är övertygad om att dettai grunden är en fråga om politik; ty jag tror att det är refelktioner av samma ting; maktutövning.
    -Kodifierad politik: Juridik.
    -Parlamentarisk politik: parti/kommunalpolitik. Alltjämt den dominerande idag.
    -Mystifierad politik: religion.

    Det är helt enkelt ett sätt att köra ett samhälle på, som i sin tur gagnar en vis grupp och tilltalar en viss typ av människa. Jag tror att det inte är svårare än så.

    Enklast vore såldes att göra ha det som det (i alla fall i teorin) nu med den sekulära staten, och göra religion till en privatsak, men då får man vara beredd på att dessa kommer att göra allt i sin makt för att få alla att göra som dem, eftersom de fått i trummat sig sedan barnsben att de "har rätt".

    SvaraRadera
  5. Talade någon om i vilken tidszon vi skulle gå under?

    SvaraRadera
  6. Satt o kollade på ett program om mayakulturen och datumet 121221 igår. Det som slog mig efter ett tag var när de inflikade kommentarer från folk på gatan var att folk minsann hade koll på all denna vidskepelse, föraningar och och vad som kanske skulle hända. Sånt har folk koll på. Varför har vi som varelse så mycket lättare till att anamma det vidskepliga, tänkte jag. Sånt här kan vilken lekman som helst privatfilosofera hur mycket som helst. Alla har nåt att säga.

    Men så fort det kommer till de rationella förklaringarna av världen vi ser omkring oss DÅ vaknar minsann "skeptikern" i folk.

    Är det bara så enkelt att vi/de flesta är predisponerade att tro istället för att söka förklaringar. Eller är det enkla svaret att det är lättare att tro än att lägga ner tid och arbete, spekulera, vända och vrida på saker och ting än att söka svar på det vi inte förstår. Detta är den grundläggande karaktärsmässiga skillnaden mellan två individer med i övrigt lika förutsättningar. En väljer att tro, en väljer att peta på det han inte förstår, han vill gå och se vad som finns på baksidan, lyfta på skynket, plocka isär för att se vad det är på insidan, osv.

    Eller som Einstein sa: Jag har inga speciella förmågor. Jag är bara passionerat nyfiken.

    SvaraRadera
  7. Som libertarian bör man vara medveten om att trosfrihet är mer grundläggande än yttrandefrihet, mötesfrihet och alla andra friheter man värnar om.

    Överallt där samhället försökt reglera människors tro och religiositet leder detta till förtryck - och omvänt gäller också att när t.e.x. Sverige blev demokratiskt så var det kristna som krävde trosfrihet under 1800-talet som la grunden för en folkrörelsekultur som sa att den enskilda individens röst förtjänar att tas på allvar i samhället. Detta insåg liberala Göteborgs Handels och Sjöfartstidning, som alltid tog kristna dissidenter i försvar mot statskyrkan och staten. Aftonbladet däremot häcklade gärna dessa frihetstörstande kristna samtidigt som man var för frihet i andra avseenden (se "Läsarna" av Gunnar Hallingberg).

    Var och en som vill fundera över "att det skulle gå att formulera en hel del rationella råd eller teser som är så väl baserade på förnuft som hoppfulla. Utan krav på blind tro, utan sekterism och utan att stänga vissa människor ute. Utan skärseld. Men med kraften att hjälpa människor att finna ro och styrka." skall givetvis göra det, men var noga med att inte göra detta till ett politiskt projekt utan låt det stanna vid det privatreligiösa.

    SvaraRadera
  8. Religion är en bristsjukdom.

    Vuxna människor som behöver gudagivna instruktioner för att kunna uppföra sig anständigt mot sina medmänniskor lider uppenbarligen brist på något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym:

      Kan denna bristvara månne vara utbildning?

      Ha det
      Jan

      Radera
  9. Ofta inte så mycket brist på utbildning (högre sådan, möjligtvis), dock är brist på bildning en bristvara hos alltför många. Bildning kan man skaffa sig genom förkovran på egen hand. Därtill krävs dock en speciellare karaktärstyp. De flesta skulle förmodligen kalla en sådan person udda och en som inte "är som alla andra". Häri ligger ett av mänklighetens tillkortakommanden; oförmågan att ta till sig ackumulerad insikt och kunskap från de som inte är som alla andra. Det har skett då och då i vår historia och det är det som är anledningen till att vi står på den i mitt tycke rätt menlösa utvecklingsnivå vi gör idag med tanke på vad för tekniska landvinningar som passerat oss förbi på grund av omvärldens oförståelse.

    SvaraRadera
  10. Problemet är nog inte främst brist på utbildning utan brist på förmåga att tänka själv, vilket är ett samhällsproblem inte minst hax uppmärksammar ganska ofta. Många tänker inte en tanke själva utan följer bara med strömmen, vilket på sikt hotar såväl yttrandefrihet som demokrati.

    Att hävda att "Religion är en bristsjukdom" är ett typiskt uttryck för denna grupp som inte tänker själva, och som får sin intellektuella stimulans främst från Big Brother, Aftonbladet etc.

    Grundläggande insikter i den här religionsdiskussionen för den som tänker själv är dels att sekulär inte är samma som ateistisk, och kristen är inte samma som kyrkans institutioner. Tyvärr har ytliga kristna blandat ihop dessa saker lika ofta som ytliga ateister. Men två fel blir ändå inte ett rätt.

    /kristen dissident för en sekulär stat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då blir ju religionen just en bristsjukdom, bristen på egen tankeförmåga? Eller?

      Radera
    2. Nej, det är fel. Det går inte att uttala sig så generellt om religion eller religiösa. Bristen på egen tankefömåga är minst lika vanlig, om inte vanligare, bland ickereligiösa.

      Radera
    3. Hur vill du då beskriva snuttefilten? Vad är det de religiösa saknar som gör att de måste trösta sig med amsagor?

      Radera
    4. Samma sak som dom politiskt religösa.
      En förklaring.

      Radera
    5. Well, Dissidenten.

      Jag vill fortfarande hävda att det beror på brist på utbildning/bildning.

      Den som är utbildad/bildad tror inte på tomtar o troll av ren o skär....bildning.

      Den som dock tror på tomtar o troll har faktiskt inte...koll! *ler*.

      Hens "brist på bildning" alltså.

      Ha det
      Jan

      Radera
    6. Well, Jan.

      Först vill jag tacka för dina synpunkter. Jag skall försöka bemöta dem.

      Tro och vetenskap/utbildning är inte varandras motsatser utan handlar om olika saker. Det är omöjligt att bevisa att Gud finns liksom det är omöjligt att bevisa motsatsen. Kvar finns bara tro, och en del tror att Gud finns och andra tror inte det.

      Det är också omöjligt att bevisa att alla människor är lika mycket värda, och det mesta som vi kallar grundläggande mänskliga rättigheter är omöjligt att bevisa. Det betyder inte att det saknas försök och teroier som menar sig bevisa dessa saker, men det faktum att vetenskapen eller filsofin aldrig lyckats enas om något av dessa bevis - utan tvärom finns det bevis och teorier som motsäger alla bevis - detta faktum visar att mänskliga rättigheter är något vi bara kan närma oss genom tro.

      Men utbildade människor verkar ändå inte tro på dessa saker i mindre grad än outbildade, vilket visar att tro och utbildning inte motsäger varandra.

      God fortsättning /Dissidenten

      Radera
  11. Signaturen /kristen dissident för en sekulär stat är troende fascist och har en paranoid läggning vilket han själv leder i bevis genom att hävda sig vara dissident som om det skulle vara kontroversiellt att inte vara kristen.

    SvaraRadera
  12. Ja du Hax det finns redan. OM du läser om den nya psykiatrin utan medicin som forskats fram de senaste 30 åren som exempelvis ACT. (Aceptence Comitment Therapy) introducerat av Steven Hayes

    Se länkar om Steven Hayes och Act
    http://contextualpsychology.org/

    http://stevenchayes.com/

    Samt Mindfulness som startades av Jon Kabat Zinn.
    Se länk om Jon Kabat Zinn:

    http://www.umassmed.edu/Content.aspx?id=43102

    Pröva att praktisera vad de lär ut för att hantera våra mänskliga behov, så kommer du märka att det bygger på vad många mystiker gör, men utan att använda sig av begreppet Gud.

    Det handlar om träning i medveten närvaro och ta reda på vad man anser vara viktigt för en som människa och låta sig vägledas av det genom att kunna ha distans till sina tankar och kunna se på sig själv utifrån.

    Läs även gärna Lyckofällan av Russ Harris och Mindfulness i Vardagen av Ola Schenström och pröva hans träningsbrogram. Det är en bra början.

    Lyckofällan
    http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127133133

    MindfulnessCenter
    http://www.mindfulnesscenter.se/start.aspx

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.