2013-01-27

Camerons EU-tal


Ett mindre byråkratiskt och klåfingrigt EU– som fokuserar på den inre marknaden och fri rörlighet. Plus en folkomröstning om det brittiska medlemskapet, om några år.

Det var kärnan i den brittiske premiärministerns EU-tal i veckan. Men David Cameron hade mer att säga. Här är några citat värda att fundera på och att spara för framtiden...
"For us, the European Union is a means to an end – prosperity, stability, the anchor of freedom and democracy both within Europe and beyond her shores – not an end in itself."
Det är märkligt att det ens skall behöva påpekas.
"I don't just want a better deal for Britain. I want a better deal for Europe too."
Vilket är värt att hålla i minnet. Alla skulle ha nytta av ett smalare och i någon mening vassare Europa. Det polska och franska näringslivet mår inte heller bra av EU-byråkrati eller av kommandoekonomi som ödelägger marknaden.
"Complex rules restricting our labour markets are not some naturally occurring phenomenon. Just as excessive regulation is not some external plague that's been visited on our businesses."
Det vill säga att det ju faktiskt är politiker och byråkrater som har beslutat om och byggt upp de regelverk som i dag kväver företagande, tillväxt och utveckling. Därmed borde det också vara mänskligt möjligt att gå åt andra hållet.
"...there is a growing frustration that the EU is seen as something that is done to people rather than acting on their behalf. And this is being intensified by the very solutions required to resolve the economic problems."
Där har du elfanten i rummet. Alla är medvetna om EU:s demokratiska underskott. Och saken blir verkligen inte bättre av att ingen vill göra något åt saken eller ens tala om problemet.
"More of the same will not secure a long-term future for the eurozone. More of the same will not see the European Union keeping pace with the new powerhouse economies. More of the same will not bring the European Union any closer to its citizens. More of the same will just produce more of the same: less competitiveness, less growth, fewer jobs."
Problemet är uppenbart. EU sitter fast i gamla hjulspår. Och EU:s ledare vägrar att se problemen – än mindre göra något åt dem.
"Competitiveness demands flexibility, choice and openness – or Europe will fetch up in a no-man's land between the rising economies of Asia and market-driven North America." (...) "We must not be weighed down by an insistence on a one size fits all approach which implies that all countries want the same level of integration. The fact is that they don't and we shouldn't assert that they do."
I EU betraktas det som en rent hädisk tanke att Europas styrka kanske ligger i dess mångfald, inre konkurrens och öppenhet – inte i centralstyrning och överstatlighet.
"I believe the best way to do this will be in a new treaty so I add my voice to those who are already calling for this. My strong preference is to enact these changes for the entire EU, not just for Britain."
Detta är med andra ord inte bara en fråga för Storbritannien, utan också för Sverige och övriga EU. Det finns nu ett fönster för att förändra EU, för att göra Europa mer konkurrenskraftigt och för att lyfta frågor om demokrati, mångfald och öppenhet.

Tar man inte den chansen bör inte bara britterna, utan även vi svenskar lämna EU.

Jag är dock tveksam till om denna plan kommer att fungera. Motståndet från EU:s inre, dess nomenklatura, dess byråkrati och dess särintressen kommer att vara massivt.

Men, det är värt ett försök. I så fall bör den svenska regeringen kamma till sig och ställa sig bakom David Cameron och hans krav illa kvickt.

Hela David Camerons EU-tal kan du läsa här »

8 kommentarer:

  1. David Cameron är en klar kandidat till titeln"den siste realisten".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ironiskt nog, medans här i vårt eget land vår egen statsminister står kandidat för titeln "Chamberlain's andlige efterföljare" i alla sina förhandlingar med EU.

      Radera
  2. Inse att den nuvarande regeringen aldrig kommer att ställa sig bakom ett sådant krav. Vill vi att den svenska regeringen skall ens föreslå något sådant så måste vi sätta till alla knutar och få in piratpartiet i riksdagen i nästa val.

    SvaraRadera
  3. Av Birgitta Ohlssons kommentar till Camerons tal att döma, så är den svenska regeringen inmålad i samma ringhörna som Barroso, van Rompuy och grabbarna...
    http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/diskussionen-i-storbritannien-ar-sorglig_7851658.svd

    SvaraRadera
  4. Och här står pastor Alexandersson och predikar för kykrkokören :-)

    Det där reklambladet jag fick innan folkomröstningen där det stod saker som subsidaritetsprincip, fyra friheterna och bättre ekonomisk utveckling har det inte blivit så mycket med..

    Fool me once shame on you, fool me twice shame on me...

    SvaraRadera
  5. Kamma sig? Sist jag kollade så var vår Führer skallig.

    /A

    SvaraRadera
  6. @Tobias

    Ohlsson körde nog de "talking-points" som hon fått order om att köra. Har säkert kommit från Bryssel alltihop. Det var ju ändå ingen direkt överraskning vartåt talet lutade.


    Det finns väl all anledning för den svenska regeringen att öppet pröva de frågor som i så fall väcks kring en omförhandling av fördraget. I fråga för fråga får man ta ställning, men det behöver ju inte betyda att man går ut och skyltar med det i förväg.


    Samtidigt ska man komma ihåg att Sverige har långt mycket mer att förlora på att stå utanför EU. Det finns frågor som är avgörande för landets framtid, som vi helt enkelt inte rår på själva - och det samarbete som finns det är EU. Vi kan inte själva uppfinna någon konkurrent till EU - utan då blir det förmodligen som Norge att man får köpa allt EU bestämmer utan att få vara med och förhandla och utan att ha en oljefond som gör staten till en av de rikaste i världen.

    Jan Björklund har förtydligat FP:s linje, att omförhandla kan man visst tänka sig, men inte ställa ultimatum på att man går ur om man inte får som man vill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Samtidigt ska man komma ihåg att Sverige har långt mycket mer att förlora på att stå utanför EU."

      Garanterat vi förlorar än mer om vi stannar kvar. Mellan pest och kolera väljer man det som ger högst överlevnadschanser.

      "Det finns frågor som är avgörande för landets framtid, som vi helt enkelt inte rår på själva - och det samarbete som finns det är EU..."

      Mindre avgörande än den säkra kunskapen att vår givna roll inom EU är att vara plånbok för alla som inte kan bära sig eller har möjligheten slingra sig ur sådana åtaganden? Tyskland kommer inte att bära EU's skulder lika högt per capita som Sverige. Den saken är givet den dag finanserna övergår till Bryssels ägo.

      Om ett samarbete med övriga EU-länder ej är att tänka på så får vi söka ett sådant samarbete med de länder som står utanför.

      "då blir det förmodligen som Norge att man får köpa allt EU bestämmer utan att få vara med och förhandla och utan att ha en oljefond som gör staten till en av de rikaste i världen."

      Skillnaden är att Norge genom att inte vara med i EU kan vara herre i sitt eget land. EU bestämmer inte över de interna angelägenheterna ELLER över Norges oljefond.

      Sverige som är med i EU har däremot fått leka lydig stjärtgosse i allt, inklusive ordalydelsen i vissa delar av vår grundlag.

      "Jan Björklund har förtydligat FP:s linje..." vad förbudspartiet oliberalerna har att säga om är väl oväsentligt när man på förhand vet att den skaran är totalitära på ett sätt som till och med får SD att se ut som liberaler?

      Enda lösningen för Sverige är att gå ur EU - för det fuskbygget vi stirrar på i Bryssel går inte att rädda. Efter Nice blev den saken mycket klar.

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.